May 14, 2009

kerajaan kafir denda majikan yang tak jaga kebajikan pekerja

Didenda kerana bayar gaji rendah kepada pekerja ( Kerajaan Malaysia ada kisah? BN Babi!)


MELBOURNE: Seorang pemilik restoran yang membawa seorang warga Malaysia ke Melbourne untuk bekerja sebagai chef dan membayarnya kurang daripada A$10,000 selama lebih 18 bulan, dikenakan denda A$180,000.

Ahli perniagaan Hong Poh Meng dan syarikatnya Penang Kayu Nasi Kander Ltd, yang menjalankan perniagaan sebagai Kayu@Boxhill, mengaku melanggari 11 undang-undang tempat kerja, termasuk membayar gaji yang kurang kepada seorang tukang masak sepenuh masa iaitu A$76,000, menurut laporan Australian Associated Press (AAP).

Dua pelayan berusia 19 tahun turut dibayar gaji yang kurang iaitu masing-masing A$4,876 dan A$899.

Hong didenda A$25,000 dan syarikatnya pula didenda A$158,400 oleh Mahkamah Majistret Melbourne semalam kerana melanggar undang-undang itu, yang dilakukan antara 2005 dan 2007. - Bernama


p/s: Ni sekor lagi babi milik umno

4 comments:

redspider crystal said...

apa nak kisah..yang penting diaorang masyuk...hehe..

paiseh said...

kerajaan bijak.. menipu..
rakyat bodoh. tak tahu menahu..

sEmut said...

yang kaya makin mewah. yang miskin makin sesak. 1malaysia tengkorak hang najib

awangsenior said...

Yang kaya memang makin kaya tapi yang miskin tetap bodoh dan malas... nak buat guane. Tak guna salah kan orang lain kalau kita sendiri pemalas dan leka. Orang masuk rumah kita, selongkar almari pun kita masih tak sedar sehinggalah kita bangun dari mimpi. Rupanya kita tak ada apa lagi. Seluar dalam pun dah kena kebas. Poorah..