Apr 19, 2011

NEW ZEALAND TELECOM CORP DIDENDA HAMPIR RM 30 JUTA

Wellington: New Zealand Telecom Corp diperintahkan untuk membayar rekod NZ $ 12 juta ($ 9.5 juta) denda pada Selasa selepas mahkamah mendapati syarikat itu menyalahgunakan dominasi pasaran terhadap pesaing dengan harga yang terlalu tinggi.

Badan pemerhati di negara itu menyatakan bahawa denda "tekanan harga" yang NZ Telecom kenakan pada pesaing yang mahu mengakses rangkaian, adalah yang terbesar yang pernah dikenakan berdasarkan Undang-Undang Perdagangan.

"Mahkamah Tinggi mendapati bahawa dari 2001 hingga 2004, NZ Telecom mengambil kesempatan atas dominasi kuasa pasaran untuk menekan pesaing dengan harga tinggi untuk akses kepada rangkaiannya," kata Suruhanjaya Perdagangan New Zealand.

Dalam keputusan yang disiarkan pada Selasa, mahkamah menyatakan bahawa kesalahan "adalah hasil dari suatu strategi yang disengajakan, yang datangnya dari peringkat tertinggi Telecom" dan menghalang para pesaingnya dari menawarkan harga kompetitif bagi data berkelajuan tinggi.

"Hukuman harus mencerminkan saiz dan keadaan kewangan NZ Telecom serta pengaruh yang penting dalam industri telekomunikasi," perintah hakim Rodney Hansen.

Mahkamah awalnya mendapati NZ Telecom bersalah atas tindakan anti-persaingan pada Oktober 2009 tetapi tidak menjatuhkan denda hingga Selasa selepas mengambilkira beberapa faktor.

NZ Telecom dalam kenyataannya memberitahu bahawa kesalahan itu "teknikal dan tidak disengajakan". Rayuan terhadap keputusan bersalah itu akan didengar pada bulan September tahun ini.

Sumber : AFP/fa


notasemut : astro punya monopoli macam mana nak kira? terlewat bayar sikit terus kena potong, lepas tu nak sambung balik kena bayar denda lagi. masalahnya bila musim hujan sehari suntuk takde siaran pengguna tetap kena bayar harga penuh jugak. itu kalau sehari. kalau sebulan tengkujuh? kah kah kah! kerajaan pulak bila nak upgrade pencawang siaran tv di kampung kampung? bila?


No comments: