May 31, 2011

tutorial / tips ajaran sesat : cara baik pulih printer HP LaserJet P2015 guna oven

berikut gua kongsikan kejayaan gilang gemilang gua setelah seminggu mengikut sekumpulan penganut ajaran sesat di alam maya. ceritanya macam ni..

ofis gua ni banyak printer. gua tak tau la sejak dari mula beroperasi, dah berapa banyak pokok yang terkorban menjadi kertas di kompeni tempat gua kerja ni.


bila dah banyak sangat printer, banyak pulak kerenah penggunanya. yang paling stail sekali bila printer rosak, terus beli baru. ni biasa level bos bos punya perangai. ada sesetengah kes, printer sebenarnya tak rosak tapi sebab ada cebisan kertas tersangkut dan tak keluar, maka printer tersebut diisytihar rosak. kah kah kah!

dalam banyak banyak printer yang tersadai, gua ditakdirkan bertemu dengan yang satu ni. masa member gua terjah HR mencari printer lama lama, kerani HR tu kata, "ada. tapi printer tu dah jahanam."

"cubalah dulu, kalau tak ok jugak korang terus simpan kat sana, semak je kat sini." lebih kurang begitulah bunyi percakapannya lagi. kalau printer tu ada perasaan, mungkin dia sangat kecil hati dan menyimpan dendam. member gua down. tapi sebab dia jenis bertindak mengikut arahan, dia pikul juga printer jahanam tu dan diserahkan pada gua untuk operasi lanjut. 

tanpa berlengah, gua terus install pakai driver cd dari HP yang mujur kerani HR tu ada simpan lagi. lepas install, gua try print. ok! tapi sekali tu je ok. lepas tu dia merajuk taknak print dah. gua uninstall dan install lagi sekali. ok balik! tapi sama juga. sekali print, lepas tu dia jadi bangang taknak print lagi. gua syak ni bukan calang calang bengap punya printer. gua try reset, install dan print lagi. terus tak boleh print langsung! bangang bangang bangang! safety boot gua dah ringan nak naik atas meja masa tu. cepat cepat gua beristighfar. lega sikit.

inilah rupa printer tersebut

kecewa, down dan rasa tercabar, gua tinggalkan printer dan bukak fesbuk. pekena 'like' dua tiga status, perli perli kerajaan sikit, gua kembali normal. jiwa gua tenang. sebaik saja dapat feel tenang, gua terus google model printer jahanam tadi. gua taip 'P2015 problem' dan terus tekan enter. padu, menandakan gua serius perlukan jawapan.


gua terus bukak link pertama yang dia tunjuk. astaghfirullah~ beratus komen nak kena study. dan semuanya dalam bahasa landan. gua bismillah dan baca satu demi satu tips yang dikongsi dalam tu. daripada banyak banyak komen, majoriti kata 'masak' formatter board adalah langkah terbaik. gua mesti try test! lagipun bukan printer gua, dan printer tu dah diisytihar rosak, jadi apa salahnya mencuba?

berikut gua copy paste komen yang gua jadikan pedoman sebelum gua teruskan operasi 'masak'

Re: Laserjet P2015 displays Paper jam and Toner lights by big_syster (9/11/09 3:57 PM)

Thanks to all who suggested the 'board baking' technique.

I have had two of our department's four P2015 machines show symptoms of a failed formatter board (intermittent problems then all status lights staying lit except for the paper jam light). Each time, the hardware crapped out on us just a month or two after the printers' warranties had expired.

I was VERY skeptical about putting a board in the oven, but after spending about $100 for a replacement board on the first printer, and getting the run-around from HP support with the second, I figured I didn't have anything to lose. I tried it last night as a last-ditch effort, and it WORKED!

It's a leap of faith, I know, so go at _your_own_risk_. Taking from the comments above, though, here are the exact steps that I used (with great success):
1. Preheated the oven to 350F
2. Removed the formatter from the printer (duh).
3. Removed the thin black piece of plastic by the memory socket.
4. To elevate the board in the oven, I placed it face down on three (golf ball-sized) balls of crumpled aluminum foil on a cookie sheet (that I had already lined with aluminum foil) taking care that the foil balls were not touching any of the soldered parts.
5. Baked it at 350F for 8 minutes exactly.
6. GENTLY removed the cookie sheet with board from oven and let cool undisturbed for several hours.
7. I then reinstalled the formatter board in the printer and it fired up without any problems whatsoever.

Since it had been suggested that these boards shipped with defective soldering, I'm not at all surprised that this technique worked. Regardless, I am absolutely thrilled that it did. Good luck to all.

* * * * * * *

Successful Formatter Board Baking by David Goldbrenner (5/1/10 5:50 PM)

I don't believe it, but baking the formatter board fixed my HP P2015d. Let me explain exactly what happened, for the benefit of others with this problem.

The Problem:
1. My printer was displaying a solid amber "jam" light, and no other lights. There clearly was no jam, and when I ran the HP ToolboxFX software that came with the printer, it failed to connect to the printer.
2. I removed and replaced the toner cartridge. No change.
3. I followed instructions to cold reset the printer and to do an NVRAM reset. No change. (See entry in this thread "Re: Laserjet P2015 displays Paper jam and Toner lights by Avirium (8/10/07 7:23 AM)")
4. I turned the printer on while holding the Go button for more than a minute, to try and reset the formatter board. No change.
4. I removed the left cover of the printer (this is the side that has the small door in it). To do this, turn the printer around so you're looking at the back. Place a flathead screwdriver between the back of the left side cover and the back of the printer, at the top. Gently pry the cover off. Repeat at the bottom of the left side cover.
5. When the left side cover is removed, you will see the formatter board. I now performed an engine test. To do this, I turned the printer on while pressing with a pen the small button that is found inside the hole at the bottom right of the formatter board.

The printer successfully printed a sheet of paper with lines on it. This confirmed that the printer engine was ok, but the formatter board was dead.

The Solution:
1. I unplugged the printer and gently disconnected all connectors from the formatter board by pulling gently.
2. I unscrewed the formatter board.
3. I removed the plastic cover protecting the right side of the board, and the white sticker.
4. I covered a cookie tray with aluminum foil and placed the board on it, face up, using small screwdriver tips through each screw hole to keep the board elevated.
5. I preheated the oven to 350 degrees.
6. I baked the board for 8 minutes
7. I removed the board and let it cool for 30 minutes.
8. I replaced the board, and it worked. Unbelievable.

Good luck everyone!

* * * * * * *

dengan pantas gua pergi cari screwdriver dan bukak formatter board printer tersebut. setel. gua bungkus dengan kertas, tunggu waktu balik sebab gua nak 'masak' dekat rumah. ofismate gua dah pandang pandang buat muka pelik. gua sendiri pun masih tak berapa nak percaya dengan apa yang gua buat, gua balas balik dengan muka pelik. akhirnya semua yang ada di dalam ofis sepakat membuat muka pelik. walaupun bermuka pelik, sempat juga gua poke lima enam orang rakan fesbuk sementara tunggu nak punch-out.

formatter board yang perlu di 'masak'
dipendekkan cerita, sampai rumah gua terus masak! gua set 180 darjah Celsius selama 8 minit tepat. macam biasa, wife gua pulak buat muka pelik. gua buat steady. padahal debor juga takut takut jahanam pulak oven dia. jahanam oven maka gelap la masa depan raya ye dak?

keadaan formatter board di dalam oven

oh ya. kenapa 180 darjah Celcius? nah amik formula ni. study!

C = (350 - 32) x 5/9 = 176.666

siap 8 minit, gua biar tunggu sejuk, dan terus gua bungkus semula sambil tak sabar tunggu hari esok nak buat magik dekat ofis. 

dipendekkan cerita lagi sekali, sampai ofis gua terus pasang balik formatter board, install dan print sampai berpuluh keping! yes! terbukti ajaran tersebut berjaya menghidupkan semula printer HP Laserjet P2015! lihatlah dunia! syukur alhamdulillah..

terus jadi hak milik persendirian!


sempena tarif elektrik naik - malapetaka besar menanti

sumber : utusan meloya
kah kah kah! kononnya pengguna berskala kecil tak terasa kesan daripada kenaikan tarif elektrik ni. kah kah kah! habis kalau restoran, kedai runcit, hypermarket, klinik, bengkel, kilang pembuatan yang terasa kesan paling teruk akibat kenaikan tarif lalu menaikkan harga barang dan perkhidmatan? nak kira macam mana? hujung hujung yang kena orang ramai juga ye dak? kah kah kah! bangang!

ambil contoh paling mudah, restoran mamak. semua orang tau pendatang mamak ni bangang. setiap kali gula naik minyak naik gas naik, dia pun selamba paria naikkan harga makanan dan minuman. sampaikan air kosong pun kena bayar harga tak munasabah. ada pihak bertanggungjawab pernah kacau? jangan mimpila! keturunan mahathir kutty mana ada orang berani kacau. dah la presiden KIMMA orang kuat umno. kah kah kah! 

itu baru contoh restoran pendatang mamak tak sedar diri. kalau kilang kilang yang keluarkan makanan macam mana pula? kilang nestle, kilang susu, kilang sardin, kilang maggi, kilang kicap, kilang budu dan sebagainya. ingat semua tu beroperasi pakai tenaga solar? kah kah kah! bila kos pembuatan naik ingat harga barang tak naik? nak gua jelaskan pakai tumit?

kalau rujuk pada berita ni, Tiada kenaikan guna 300 kWj - Utusan. perhatikan ayat last sekali.
Kerajaan memutuskan agar kutipan tambahan satu peratus daripada bil bulanan disumbangkan kepada Dana Tenaga Boleh Baharu. Kutipan ini tidak termasuk pengguna yang menggunakan elektrik di bawah 300 kWj sebulan.
jadah apa ni? kenapa tak letak dana pilihanraya umum je kan senang? tak pun dana beli belah kak rose. harktui! taib mahmud, khir toyo dan lain lain menteri rasuah sampai sekarang takde siapa berani ambil tindakan. baru nak siasat kes besar dekat sprm, saksi pulak 'mati mengejut' (KAH KAH KAH!). bangang! bangang! bangang! 

ok, dah hentam kerajaan ni baru sedap sikit nak mula kerja..

May 30, 2011

sempena tarif elektrik naik - matilah kau cepat mahathir dan kroni (entri pertama ada lukisan gua)

sumber : bernama sebentar tadi (lepas kena conteng)


kenapa gua marah? kenapa gua emo? nah amik lu berita 'sweet' dekat bawah ni.

sumber : berita harian 14 april 2011


nik aziz diminta bertaubat - utusan syaitan

sumber : utusan syaitan
kah kah kah! ini la dia utusan syaitan. dah boring isu perpaduan melayu umno + pas tak dapat sambutan, dia serang TGNA pulak. karang dah ujung ujung, cipta isu panas hentam cina dap, main isu agama, lepas tu ajak pas join kerajaan perpaduan balik. kah kah kah! bangang!

dalam isu moral dan skandal seks, sudahkah anwar terbukti bersalah? even polis pun malu malu nak umumkan hasil siasatan. kah kah kah! dan kalau dinilai semula, najib apa kurangnya? rais yatim pun tak kurang hebatnya, itu belum campur kutu kutu seperti jarjis dan tambi chik. kah kah kah!

woit utusan syaitan, sebelum suruh orang lain bertaubat, kasi buang dulu la keputusan 4D dalam akhbar tu. taknak suruh vincent tan bertaubat ke? kah kah kah! bangang! bangang! bangang!

gua, canon dan warranty

sambungan daripada,  gua, rebel dan dead pixel

sejak gua down dengan masalah dead pixel dan autofocus yang jahanam, dua tiga kali juga gua pergi survey harga 1000D yang patut gua letak dekat mudah.my. dengan kondisi kamera dslr  yang tak tiptop dan shutter count yang dah berpuluh ribu, of course gua akan jual dengan harga below market. gua pasrah. warga miskin kota punya pasrah ni boleh buat hilang selera makan yang agak serius, tapi hisap rokok tetap steady.

sambil sambil usha harga, gua jenguk jenguk juga forum pengguna dslr canon. mana la tau kalau kalau ada cara diy untuk repair masalah ni. itu hari pernah jumpa cara repair printer formatter board pakai microwave oven. mazhab gila tapi menjadi! malangnya nak repair dslr gua ni tak semudah yang disangka. gua down sekali lagi.

dalam suasana down, gua terjumpa ada kutu komen dekat forum suruh check warranty dulu. gua punya kamera dah dekat dua tahun. pada resit pun tulis warranty setahun je. apa jadah nak check lagi? tapi disebabkan kutu tersebut siap bagi link untuk check dengan website canon, gua pun terus right click, open-link-in-new-tab.

website tu namanya www.canon.com.my/warranty. gua masuk user name, masuk password. success. mujur ingatan gua ni ok lagi kalau nak dibandingkan dengan mahathir. syukur. lepas tu gua klik 'product database'. mata gua melilau cari tarikh bila warranty expired. cari punya cari... ya ampooon! warranty gua hidup lagi rupanya! siap tulis kat situ DSLR AND LENS! terus gua jadi lapar. cepat cepat gua tutup tab mudah.my dan pegi makan nasik puas puas. syukur alhamdulillah. nah tengok bawah ni. warranty gua expired bulan 10 tahun 2012!


lepas makan, gua tekad nak cari warranty card sampai dapat. selongkar punya selongkar, terjumpa juga kad warranty dari canon kat bawah ni. bukan warranty card pun sebenarnya. cuma kad ucapan terima kasih dari canon dan mengingatkan pembeli supaya register online untuk dapatkan warranty 1+2. jadi jumlahnya 3 tahun. harapkan resit dari kedai Fotokem Sunway Pyramid, memang dia tulis warranty setahun je. sebab tu gua down. tapi sekarang gua dah lega. lega dan kenyang. terima kasih Canon, terima kasih forumer yang ingatkan gua pasal online warranty tu. 


thank you canon! thank YOU!

notasemut : nak hantar repair esok takut tak sempat siap. jadi gua tangguh hal repair dslr lepas job tangkap gambar kahwin hujung minggu ni. lepas tu baru la boleh jual dekat mudah.my mahal sikit ye dak? keh keh keh

May 29, 2011

rakyat perlu bersedia suap kroni sampai kenyang - mat sembab

sumber : bernama sebentar tadi


* * * * * * *
Syarikat pengeluar tenaga bebas (IPP) lahir pada 1996 apabila berlakunya gangguan bekalan elektrik di seluruh negara ketika itu. Ada pihak mendakwa gangguan itu sengaja dilakukan bagi mengizinkan kewujudan IPP.

Pengerusi Tenaga Nasional Bhd (TNB) ketika itu, Tan Sri Ani Arope menjadi mangsa apabila dihentam secara terbuka oleh Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad sehingga akhirnya beliau terpaksa meletakkan jawatan.

TNB juga menjadi mangsa apabila dipaksa membeli tenaga daripada IPP dengan harga mahal.

Petronas pula diarah menjual gas pada kadar lebih murah daripada harga pasaran kepada IPP biar pun mereka membeli pada harga yang lebih tinggi daripada Indonesia dan kawasan JDA Malaysia-Thailand.

Demikian pendedahan yang dibuat oleh bekas akauntan Petronas, Rafizi Ramli dan dilaporkan oleh Harakahdaily hari ini.

Rafizi yang juga pengarah strategi PKR turut mendakwa syarikat petroleum negara itu terpaksa membeli setong minyak dengan harga RM40 dan dijual pula kepada IPP dengan harga RM10.

Katanya, TNB juga dipaksa membeli kuasa dibekalkan penjana bebas milik kroni Dr Mahathir dengan harga mahal.

“Berdasar kepada perjanjian yang berat sebelah tersebut menyebabkan kerajaan terpaksa menanggung subsidi sehingga RM21 bilion untuk IPP milik bukan Melayu yang rapat dengan Dr Mahathir.

Menjaga kroni

“IPP diwujudkan sebagai usaha menjaga kroni pemimpin Umno dengan berselindung di sebalik gangguan bekalan elektrik pada 1996,” katanya pada ceramah isu semasa di Kampung Kubur Kuda dekat Kota Bharu malam semalam.

Hadir sama pada ceramah itu bekas Ketua Pemuda Umno Ketereh, Sobri Safii, pegawai penerangan Urusetia Penerangan Kerajaan Negeri, Abdul Hamid Derani, Ketua Cabang PKR Kota Bharu, Abdul Halim Harun dan Ketua Pemuda PAS kawasan, Wan Azimin Wan Adnan.

Rafizi berkata mengikut perancangan awal kerajaan BN, harga petrol RON95 akan dinaik kepada RM2.25 sen seliter menjelang hujung tahun hadapan.

Bagaimanapun katanya kerajaan tidak berani melakukan sekarang kerana dibantah orang ramai.

Namun sepanjang 18 bulan lalu kerajaan menaikkan harga gula lebih 58 peratus dan petrol RON97 sekarang melonjak kepada RM2.90 seliter.

“Harga petrol boleh dikurangkan sehingga 60 sen seliter apabila rakyat memberi mandat kepada Pakatan memerintah Putrajaya nanti.

“Ia boleh dilakukan dengan menghapuskan subsidi untuk IPP di mana sekarang sebanyak RM21 bilion diperuntuk kerajaan setiap tahun,” katanya.

Abdul Hamid pula berkata sepatutnya Pemuda Umno meminta kerajaan pusat menyediakan kertas putih mengenai banyak berlaku penyelewengan dalam Lembaga Kemajuan Pertanian Kemubu (Kada).

Bertahan semusim saja

Katanya, projek pemasangan longkang fiber yang dibuat Kada suatu ketika dahulu bagi menyalur air ke sawah hanya mampu bertahan semusim tanaman padi sahaja.

“Banyak duit dibazirkan untuk projek tersebut. Begitu juga kewujudan Dataran Kada tidak banyak memberi manfaat kepada petani,” ujarnya.

Sobri pula berkata, kerajaan negeri berjaya memintas rancangan Ketua Umno Ketereh, Tan Sri Annuar Musa bagi memujuk perdana menteri untuk mendapatkan peruntukan membina stadium di Kelantan.

Katanya, projek stadium tersebut dimohon dengan harapan BN dapat merampas semula Kelantan pada pilihan raya umum akan datang.

“Tiba-tiba projek yang sedang dilobi pemimpin Umno sudah diumumkan lebih awal kerajaan negeri,” katanya.


notasemut : eat shit and go die la mahathir dan kroni!

gua, rebel dan dead pixel

Canon 1000D / Rebel XS

selain menjadi facebooker, twitterer dan blogger, gua juga adalah seorang fotografer runcit runcit. kenapa runcit runcit? sebabnya gua selalu buat kerja amal tangkap gambar orang kahwin tanpa mengenakan sebarang bayaran. kadang kadang siap ada sesi outdoor sampai ke maghrib menangkap gambar pengantin. cuma bila ada pengantin yang hulur duit tanda terima kasih, gua terus sambar takde cakap banyak. orang kabor rezeki jangan ditolak, musuh mesti dicari lebih lebih lagi jika mereka adalah ahli umno!

masalahnya selepas hampir dua tahun, kamera canon dslr beginner model yang terkenal dengan panggilan 'seribudi' kesayangan gua ni dah mula buat hal. ini bukan hal kecik, hal hal macam ni boleh menyebabkan kamera gua tiba tiba muncul di mudah.my tak lama lagi.

masalah pertama, gua dah nampak tanda tanda dead pixel. ini adalah bala. nak edit gambar pun jadi tak sedap bila nampak ada bintik bintik halus pixel mati. dan masalah kedua, autofocus pulak jahanam. this is disaster! tapi mujur gua masih boleh beraksi dengan setting manual fokus. tapi leceh la sebab agak sukar nak tangkap gambar gambar candid. dah nama pun candid, kena la cepat. masalahnya manual fokus ni slow sikit.

gua down. dah la minggu depan gua dah janji nak tangkap gambar member kahwin. siap outdoor dekat air terjun katanya. haih.

akan bersambung...

May 28, 2011

internet blackout - mubarak dan menteri didenda $ 90 juta


Mahkamah Mesir telah mendenda Hosni Mubarak dan bekas pegawai lebih daripada $ 90 juta kerana memotong akses internet dan perkhidmatan telefon bimbit semasa protes besar-besaran di negara itu pada bulan Januari.

Sebuah sumber mahkamah mengatakan kepada pejabat berita Reuters pada hari Sabtu bahawa denda terhadap Mubarak adalah $ 34 juta, bekas Menteri Dalam Negeri Habib al-Adly $ 53 juta, dan bekas Perdana Menteri Ahmed Nazif $ 7 juta.

Jumlah tersebut berkaitan dengan pampasan untuk pendapatan yang hilang sebagai akibat dari keputusan untuk memotong akses selama lima hari bermula pada tarikh 28 Januari, kata sumber itu.

Denda tersebut perlu dibayar daripada aset peribadi, dan negara berhak untuk meningkatkan jumlah denda jika kerosakan terus meningkat.

Ini adalah keputusan mahkamah pertama terhadap Mubarak sejak dia digulingkan pada tarikh 11 Februari.

Mubarak menghadapi tuduhan lebih serius, termasuk memerintahkan pembunuhan demonstran, tuduhan yang boleh membawa hukuman mati.

Sumber : Al-Jazeera


tutorial / tips : how to reopen an accidentally closed browser tab


ok hari ni gua nak kongsi tips mudah, how to reopen an accidentally closed browser tab. apa benda tu? penting ke? mungkin tak penting pada lu, tapi agak penting juga pada gua.

orang macam gua ni kalau sekali surf internet, mesti berderet tab dekat atas tu, dengan fesbuk, twitter, youtube, blog, blog kawan kawan, berita dalam negara, berita luar negara, forum, dan lain lain. itu belum lagi campur kalau orang rumah tiba tiba datang nak tengok resipi online. keh keh keh

jadinya jumlah tab pada browser akan bersepah. tapi rasa tak sampai hati pula nak tutup sebab mungkin ada isu yang menarik untuk dibaca 'kemudian-kemudian' nanti. youtube pun biasanya gua sengaja tinggal dulu bagi dia loading sampai habis baru bukak balik tengok. takdela tersekat sekat layan video.

masalahnya bila gua on the way nak klik tab yang disimpan untuk baca tadi tu dengan tergopoh gapah, tiba tiba terklik [x]. terus hilang! damn! dah la website tu takde dalam bookmark. nak tak nak terhegeh hegeh la gua bukak browser 'history' untuk cari balik tab yang gua dah tertutup secara tak sengaja tu.

rupa rupanya ada cara yang lebih mudah. cuma gua yang tak tahu. sibuk sangat dengan hal hal politik sampai benda simple macam ni pun boleh tak perasan.

caranya ialah, sebaik saja terklik [x] pada tab tersebut. cepat cepat tekan Control + Shift + T. hah! sekelip mata terus dapat balik tab yang dah ditutup tadi. dan shortcut Control + Shift + T ni boleh diguna untuk pengguna Windows dan Mac.

gua dah try dekat Chrome dengan Firefox sebab dua browser ni yang gua biasa pakai. memang jadi. browser lain gua tak pakai, jadi gua pun malas nak ambil tahu. jadi siapa siapa yang pakai IE, Opera, Safari atau lain lain, lu orang cuba la sendiri.

sumber asal : Lifehacker.com

May 27, 2011

RM2.5 juta terkandas

sumber : bernama hari ni

sumber : wiki
sumber : mylensa

kopi pulak naik harga [video]

Sumber : Al Jazeera

nampaknya starbucks akan naikkan harga sebanyak 17 peratus tak lama lagi. gua harap scene kopi tempatan tak terikut ikut dengan perangai kompeni kopi yahudi ni. jangan sampai gua pekena kopi pakai arang kuali!

rasuah - lagi menteri dipenjara


oh, patut la najib bersungguh sungguh nak pertahankan putrajaya hingga ke titisan darah terakhir. semuanya sebab nak pertahankan menteri menteri anak haram yang kerjanya makan rasuah siang malam. patutla khir toyo tak henti henti tadah tangan bersyukur. "syukur alhamdulillah ya Allah amalan rasuahku tidak terbongkar". kah kah kah! bangang!

amaran greenpeace - hidupan laut tercemar radioaktif

TOKYO - Aktivis alam sekitar Greenpeace, Khamis memberi amaran bahawa kehidupan laut sejauh lebih dari 20 kilometer (12 batu) dari loji nuklear Fukushima Jepun yang telah diuji menunjukkan tahap radiasi jauh melebihi paras dibenarkan.

Kelompok anti-nuklear, yang melakukan ujian pada bulan ini, mengkritik kerajaan Jepun kerana "respons tidak serius" mereka.

Greenpeace mengatakan paras radiasi yang dikesan dalam rumput laut 50 kali lebih tinggi dari batas rasmi, yang memerlukan "keprihatinan serius tentang lanjutan risiko jangka panjang bagi manusia dan persekitaran dari air laut tercemar".

Ia juga mengatakan bahawa ujian, yang disahkan oleh 'pihak bebas' iaitu makmal Perancis dan Belgium, menunjukkan radioactive iodine-131 and caesium-137 pada beberapa spesies ikan dan kerang adalah melebihi paras dibenarkan.

"Data kami menunjukkan bahawa sejumlah besar pencemaran terus tersebar di jarak yang jauh dari loji nuklear Fukushima," kata Jan Vande Putte, seorang ahli radiasi Greenpeace, dalam sebuah sidang akhbar di Tokyo. Standard Keselamatan Makanan Laut Jepun bagi cesium-137 adalah 500 Becquerels per kilogram (227 per pound).

Greenpeace menyatakan pihaknya mendapati kandungan Becquerels 740 per kilogram pada tiram, 857 dalam pelbagai jenis ikan dan 1,640 dalam rumput laut.

Had maksimum Iodin-131 pula adalah 2,000 Becquerels pada sekilogram rumput laut, tapi Greenpeace mendapati Becquerels 127,000 per kilogram pada rumput laut jenis Sargassum Horneri.

Kumpulan itu mengatakan bahawa "memakan satu kilo rumput laut yang sangat tercemar akan meningkatkan dos radiasi sebesar 2.8 millisievert - hampir tiga kali maksimum had antarabangsa bagi tempoh setahun yang disyorkan".

"Berbeza dari apa yang diberitahu pihak bertanggungjawab, bahaya radioaktif tidak menurun melalui cecair atau dispersi bahan, tetapi keradioaktifan akan terkumpul dalam kehidupan laut," tambah Vande Putte.

"Konsentrasi iodin radioaktif yang kita dapati pada rumput laut menunjukkan berapa jauh pencemaran telah tersebar di sepanjang pantai, dan beberapa jenis rumput laut dimakan secara meluas di Jepun."

Vande Putte mengecam Jepun kerana tidak bersungguh sungguh untuk mengukur dan berkongsi data pencemaran kehidupan laut dan mengatakan, "Kerajaan Jepun adalah silap kerana menganggap bahawa kekurangan data bererti tidak ada masalah.

"Kerajaan perlu buat pemerhatian yang komprehensif dan berterusan terhadap persekitaran laut di sepanjang pantai Fukushima, bersama-sama dengan pendedahan penuh semua maklumat sejak mengepam keluar air yang tercemar dari loji terus ke laut sebelum ini."

Ujian dilakukan oleh pasukan pemantauan Greenpeace di pantai dan dari syarikat kapal Rainbow Warrior, yang hanya dibenarkan untuk menguji di luar Jepun 20-kilometer (12 batu) perairan teritorial. 

Jepun mengatakan arus dan pasang surut air laut dengan cepat akan menipiskan pencemaran, dan tidak ada sebarang aktiviti menangkap ikan dilakukan pada saat di perairan Wilayah Fukushima.

Sumber itu menambah: "Jika anda menangkap ikan atau produk laut lain di perairan berhampiran kilang, mereka tidak akan menjual .."

Agensi industri perikanan Jepun, dan wilayah jiran, telah memeriksa hasil laut di tempat yang berbeza, dan kerajaan telah melarang nelayan dari melakukan penangkapan beberapa spesies kerana didapati memiliki tahap radiasi tinggi.

* * * * * * *
entri berkaitan :

May 26, 2011

125 maut, puting beliung musnahkan joplin, missouri [gambar]

before

after

A LONE survivor gazes at devastation stretching all the way to the horizon after one of America's deadliest ever tornadoes.

This picture was released yesterday after Sunday's 200mph twister that flattened Joplin, Missouri - with the death toll last night at 125.

Around 1,500 are still unaccounted for, including 15-month-old Skyular Logsdon. The T-shirt and trousers he was wearing when the storm hit were found wrapped around a telegraph pole - but there have been no other signs. - The Sun

doktor pakar dipenjara enam bulan elak bayar cukai, tapi di singapura la

SINGAPURA: Seorang pakar bedah mata dipenjara selama enam bulan kerana mengelak dari membayar cukai.

Currie Chiang, 56, yang mempunyai International Eye Clinic di Mount Elizabeth Medical Centre, juga harus membayar denda sebanyak hampir S$ 118,000.

Ini adalah empat kali ganda dari jumlah S$ 30,000 cukai yang tidak dibayarnya.

Chiang gagal mengisytiharkan pendapatan sebanyak hampir S$ 150,000 kesemuanya.

Dalam sebuah kenyataan, Inland Revenue Authority of Singapore mengingatkan semua perniagaan supaya menyimpan nota dan akaun yang tepat dari seluruh transaksi mereka. Perniagaan harus memastikan catatan mereka up-to-date dan memastikan bahawa sokongan nota cukai pendapatan dan / atau deklarasi GST.

sumber : eyedoctor

notasemut : chiang ni tak pandai. patutnya dia bukak klinik bedah mata di malaysia. confirm lepas punya. tambah pulak kalau ada jawatan dalam mca. kah kah kah!

sempena tarif elektrik nak naik - kesan penjajahan mahathir laknat

TARIF ELEKTRIK MAMPU PADA KADAR YANG RENDAH WALAU TANPA SUBSIDI GAS

Merujuk kepada kenyataan yang dikeluarkan oleh beberapa orang menteri berkaitan kemungkinan naik nya tarif elektrik dijangka pada bulan Jun 2011

Isu kenaikan tarif elektrik di negara ini berkait rapat dengan perjanjian berat sebelah yang dipaksakan ke atas Tenaga Nasional Berhad (TNB) untuk dimetrai bersama dengan syarikat Pengeluar Tenaga Swasta/Bebas, terutamanya dengan Pengeluar Tenaga Swasta generasi pertama.

Mantan Ketua Pegawai Eksekutif TNB, Tan Sri Ani Arope telah menyatakan kepada umum bahawa beliau tidak bersetuju dengan harga yang terlalu mahal yang dikenakan oleh Syarikat Pengeluar Tenaga Swasta ke atas TNB. Harga yang dicatatkan iaitu 13.7 sen sehingga 15.5 sen per kWh (kilowatt hour), harga yang dikenakan IPP ke atas Tenaga Nasional Berhad (TNB)adalah harga yang lebih mahal dari harga yang dihasilkan sendiri oleh TNB. Ini bermakna TNB dipaksa membeli elektrik pada harga yang tak sepatutnya. Malahan harga tersebut ditetapkan sebagaimana dalam perjanjian, sepanjang membekalkan tenaga tersebut, harga yang dikenakan ke atas TNB berubah menuruti kadar terdahulu sekaligus membolehkan Syarikat Pengeluar Tenaga Swasta (IPP) mengaut keuntungan yang besar lebih awal.

Perjanjian tersebut juga telah direka untuk memastikan IPP dilindungi dari sebarang risiko kenaikan harga bahan api seumpama gas asli, disel dan arang batu, manakala jika berlaku kenaikan harga pada bahan api tersebut makanya TNB lah yang terpaksa menanggungnya. Akibat dari perjanjian ini, telah menyebabkan Petronas terpaksa mengeluarkan dan membeli gas asli pada harga yang lebih mahal dan kemudiannya menjual nya pula pada kadar harga subsidi yang tetap. Hakikatnya kos subsidi gas ini telah melonjak kepada RM 22 billion setahun(jika dikira menurut kadar harga semasa minyak mentah serta gas asli)

Justeru dari perjanjian yang rumit dan berat sebelah inilah rakyat Malaysia terpaksa membayar tarif elektrik yang tinggi. Kos harga tenaga elektrik yang terpaksa dibayar TNB kepada Syarikat Pengeluar Tenaga Swasta(IPP) dan pengambilan untung pada kadar masa yang cepat oleh IPP ternyata membebankan rakyat samada secara menaikkan tarif elektrik atau kerana kerugian kewangan akibat dari subsidi gas untuk TNB/IPP kononnya demi merendahkan tarif.

Malangnya, sedangkan negara kita yang sememangnya memberi subsidi kepada sektor pengeluar tenaga melalui gas asli yang murah, itupun jika dibandingkan dengan negara jiran seumpama Thailand, tarif elektrik Malaysia ternyata masih tinggi, sungguhpun negara jiran itu membeli gas asli pada kadar harga semasa (pada masa ini harga semasa tersebut tiga kali lebih tinggi dari harga gas asli yang disubsidikan di Malaysia)

Seorang pengguna yang memiliki rumah di Thailand hanya membayar 18 sen per kWh untuk 150 kWh yang pertama, manakala pengguna yang sama di Malaysia terpaksa membayar 22 sen untuk kadar yang sama. Ini bermakna perbezaan harga tarif elektrik yang mencecah 22%.

Pengguna runcit di bawah kategori “tarif komersial untuk penggunaan voltan rendah” terpaksa membayar tarif yang lebih tinggi di Malaysia jika dibandingkan dengan Thailand. Tarif nya di Malaysia ialah 37 sen per kWh, 48% lebih tinggi dari kadar di Thailand; pada kategori yang sama hanya berharga 25 sen per kWh.

Justeru, sudah sekian lama saya menegaskan sekitar RM 22 billion subsidi gas(RM 19 billion pada tahun 1999) yang diberi kepada IPP/ sektor menjana tenaga tidak memberi makna kepada rakyat. Ianya hanya memberi keuntungan kepada ahli perniagaan serta kroni yang rapat dengan pemerintah. Sudah sekian lama negara kita dirampok se jumlah wang yang besar yang mampu digunakan untuk membendung inflasi serta membangun model industri yang lebih baik untuk rakyat.

Berdasarkan perspektif inilah saya menggesa Kerajaan Persekutuan untuk berlaku adil dengan menyemak semula harga yang dikenakan IPP ke atas Tenaga Nasional Berhad, termasuklah menggugurkan elemen harga tetap seumpama harga kapasiti bersedia dan kapasiti tetap yang mengakibatkan kos elektrik meningkat.



ANWAR IBRAHIM

KETUA PEMBANGKANG

23 MAY 2011



=============================================



ELECTRICITY TARIFF CAN GO LOWER EVEN WITHOUT GAS SUBSIDY

I refer to a series of recent statements by government ministers on a possible increase of electricity tariff expected in June 2011.

The issue of electricity tariff in Malaysia is inextricably linked to the lopsided agreements forced onto Tenaga Nasional Berhad (TNB) with the independent power producers (IPPs) especially the first generation IPPs.

The former CEO of TNB, Tan Sri Ani Arope had gone on record to protest the exorbitant electricity price charged by IPPs to TNB. The reported price range of 13.7 sen to 15.5 sen per kWh charged by IPPs to TNB was even higher than TNB’s own generation cost, effectively forcing TNB to buy electricity at a bumper price. The price was also fixed for the duration of the agreement using a higher inflation adjusted price of power in the early years, thus allowing the IPPs to make bigger profits during the early years to recoup their investments at the quickest possible time.

The agreements also shield the IPPs from any risk of fuel (natural gas, diesel and coals) price increase which were passed to TNB to bear. Subsequently, this arrangement has caused PETRONAS to produce and buy natural gas at a much higher market price and sell to TNB/IPPs at a fixed subsidised price. The cost for this gas subsidy has ballooned to an estimated RM22 billion annually (at the current crude oil and natural gas market prices).

The final result of this complex and lopsided arrangements is the relatively disproportionate high electricity tariff paid for by the Malaysian public. The combined costs of higher electricity price charged by IPPs to TNB and the scheme for early repatriation of profits by IPPs had all been passed to the public – either by a direct increase in the electricity tariff or the financial loss from the gas subsidy provided to TNB/IPPs in the name of keeping the tariff low.

Unfortunately, for a country which heavily subsidises the power generation sector by way of cheap natural gas, Malaysia’s electricity tariff is actually higher than Thailand’s whose power producers buy the natural gas at market price (currently three times higher than the subsidised natural gas prices in Malaysia).

A residential consumer in Thailand only pays 18 sen per kWh for the first 150 kWh used; compared to Malaysia’s tariff for equivalent usage of 22 sen per kWh. That is a difference of 22% higher tariff in Malaysia.

Similarly, retail customers under the category of “low voltage commercial tariff” also pay higher tariff in Malaysia compared to the equivalent electricity consumption in Thailand. The tariff is 37 sen per kWh in Malaysia, 48% higher than Thailand’s tariff of 25 sen per kWh for the same category of consumption.

Therefore, it has been my contention all along that the estimated RM22 billion (RM 19 billion, 1999) gas subsidy provided to the IPPs/power generation sector does not reach the intended end users. Instead, it only benefitted the well connected businessmen and cronies over the years and robbed the country of the financial muscle to rein in inflation and expedite the right model of industrialisation and development.

It is in this perspective that I call upon the Federal Government to do justice by reviewing the price of power charged to TNB by the IPPs, including the dismantling of fixed charge elements such as stand-by and fixed capacity charges that had increased the cost of electricity in Malaysia significantly.

ANWAR IBRAHIM

LEADER OF OPPOSITION

23rd MAY 2011



Dihantarkan kepada anda melalui / Delivered to you by:

BIRO KOMUNIKASI
PARTI KEADILAN RAKYAT
A-1-09, Merchant Square
No. 1, Jalan Tropicana Selatan 1
47410 Petaling Jaya

Tel: +603 7885 0530
Fax: +603 7885 0531
E-mail: komunikasi@keadilanrakyat.org
Web: www.keadilanrakyat.org

asian rare earth ipoh [koleksi gambar]

"




maka menggelupurlah majoriti pekida kaki mabuk yang gua kenal

Arak tiada lagi di 7-Eleven kawasan Melayu

SHAH ALAM, 25 Mei: Januari 2011 lalu kecoh tentang isu penjualan arak di Selangor dan ekoran itu, kerajaan Pakatan Rakyat pimpinan Tan Sri Khalid Ibrahim berjanji akan menyelesaikan isu ini dengan cara yang baik.

Kini, penyelesaian yang dikatakan secara baik itu mula memberikan hasil apabila kedai-kedai serbanika khasnya 7-Eleven di kawasan Melayu tidak lagi menjual minuman keras di kedai mereka.

Tinjauan Harakahdaily di Seksyen 8 Shah Alam, minuman keras tidak lagi dijual di kedai 7-Eleven kawasan itu. Begitu juga di Bandar Tasik Puteri, Rawang. Kedai 7-Eleven kawasan ini juga tidak lagi menjual minuman keras.

Ketiadaan minuman keras di kedai ini mula dirasai sejak awal tahun ini iaitu tidak beberapa lama selepas kerajaan negeri memaklumkan pihaknya akan berbincang dengan rangkaian kedai serbanika tentang hal ini.

Namun di Jalan Pahang Barat, kedai 7-Eleven yang bersebelahan dengan pejabat Harakah sendiri, minuman keras masih dijual di situ. Ini kerana kawasan ini bukan dikira kawasan penduduk Islam.

Pada tahun 2000, berlaku satu demonstrasi di Bandar Baru Bangi. Demonstrasi itu membantah penjualan arak secara yang berleluasa di kedai serbanika khasnya 7-Eleven di kawasan penduduk Islam itu.

Pada tahun 2006, Penduduk Taman Melati, Gombak juga membuat bantahan yang sama apabila mereka membantah jualan arak di kedai rangkaian 7-Eleven itu.   



May 25, 2011

sempena tarif elektrik nak naik - bersyukur cahaya kemuliaan

sumber : berita hairan, april 2011

tnb bod : klik kasi besar kepala

sumber : wiki

Syukur, aku masih disini
Syukur, aku bernafas lagi
Syukur, aku masih berdiri
Masih ada kuasa dalam tubuh ini
Syukur, aku masih disini
Syukur, aku bernafas lagi
Syukur, aku masih berdiri
Masih ada kuasa dalam tubuh ini

notasemut : gua kalau bersyukur sampai tahap menyanyi ni lu orang jaga baik


sempena minyak nak naik - kita harus bersyukur

sumber : bernama hari ini

tadah dua tangan, angkat tinggi tinggi sikit bagi nampak lebih islamik, genggam empat jari kiri kanan, jari tengah kasi tegak. FUCK YOU !

May 24, 2011

sempena minyak nak naik - koleksi kereta tmj


















sumber : google images


notasemut : kalau dah macam itu rupa nombor platnya, jpj / polis berani saman ke? keh keh keh

singapura potong gaji menteri, malaysia bayar gaji pada bekas menteri

sumber : metro semalam

sementara itu di malaysia...

Samy Vellu dibayar gaji, elaun RM27,227.20 sebulan - mkini

Duta Khas (infrastruktur) Malaysia ke India dan Asia Selatan, Datuk Seri S Samy Vellu dibayar gaji dan elaun adalah RM27,227.20 sebulan, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz.

Selain itu, bekas presiden MIC itu juga menikmati segala kemudahan dan elaun lain yang diberikan selaras dengan taraf duta.

“Seramai enam orang kakitangan (juga) telah diperuntukkan untuk bertugas di pejabat Duta Khas. Bermula 1 Jun 2011, Pejabat Duta Khas adalah di tingkat 25, Plaza Sentral, KL Sentral, Kuala Lumpur,” katanya dalam jawapan bertulisnya di Dewan Rakyat hari ini.

Nazri menjawab soalan yang dikemukakan oleh Lim Lip Eng (DAP-Segambut) yang ingin tahu rasional kerajaan menubuhkan jawatan tersebut dan lingkungan kerjanya.

>> baca seterusnya

notasemut : nampak sangat kerajaan kafir dan pemimpin bukan Islam jauh lagi peka dengan kehendak rakyat dan bijak mengurus kewangan berbanding kerajaan Islam 1malaysia umno-apco. habis nak buat macam mana ye dak? dah la dia perdana menteri, menteri kewangan pun dia juga. lepas tu kena queen control pulak. kah kah kah! bangang!