May 19, 2011

boikot mc donalds, bukan nasi lemak !

Ronald McDonald dan Happy Meal harus dihapuskan bagi menyelamatkan kesihatan anak-anak, menurut 550 pengamal perubatan terkenal di seluruh dunia.

Sekumpulan pakar medik mengatakan kepada McDonald's dalam sebuah surat terbuka bahawa ia penyumbang utama masalah obesiti. Mereka berkata Happy Meal, yang datang dengan mainan percuma, membuatkan anak-anak ketagih makan makanan yang tidak berkhasiat.

Kumpulan yang berkempen tersebut sebelum ini menyelar PepsiCo dan Coca-Cola terhadap penggunaan botol plastik dalam perusahaan mereka.

Semalam Corporate Accountability International (CAI) membuat iklan satu halaman penuh di surat khabar AS dengan surat terbuka kepada ibu pejabat McDonald's. Antaranya berbunyi: "Marketing can no longer be ignored as a significant part of this huge problem."

Surat tersebut juga mendesak syarikat supaya menghentikan iklan makanan tinggi lemak, garam dan gula untuk kanak-kanak.notasemut : ada kerajaan melayu umno 1malaysia didik masyarakat tentang risiko bahaya makan makanan mc donalds terhadap orang ramai, terutamanya kanak kanak? takde kan? sebelum ni semua tv radio akhbar sibuk cerita tentang keburukan nasik lemak boleh pulak? siap ada temuramah minta pendapat 'pakar-pakar' tempatan lagi. kah kah kah!


No comments: