May 19, 2011

facebook DISLIKE BUTTON tidak wujud !

Facebook tidak mempunyai dislike button, tapi hal itu tidak menghalang spammer dari terus cuba menggunakannya untuk menipu pengguna.

Firma keselamatan dalam talian, Sophos, memberitahu pada Isnin dengan memberi amaran mengenai penipuan yang meminta orang ramai untuk mengaktifkan dislike button.

Setiap klik akan membawa anda ke sebuah halaman yang meminta anda untuk menyalin dan menampal kod Javascript ke address bar. Tindakan ini akan mengaktifkan kod berbahaya.

Sebahagian besar kerosakan pada minggu lepas adalah berpunca daripada kegiatan tersebut. (Sangat penting untuk catatan bahawa enjin pencarian Facebook adalah tidak menyeluruh, dan pihak yang mengambil kesempatan mungkin telah menemui cara untuk bersembunyi dari hasil carian umum)

Hal ini bukan kali pertama spammer menggunakan dislike button yang tidak wujud untuk menipu pengguna, tetapi serangan sejak kebelakangan ini nampaknya menjadi semakin canggih. Ciri ciri keselamatan baru Facebook telah berjaya mengurangkan kesan akibat daripada scam tersebut.

No comments: