May 23, 2011

gadis arab ditahan kerana melanggar larangan memandu [video]


Riyadh, Arab Saudi - Pihak berkuasa Saudi menahan seorang wanita pada hari Sabtu selepas dia telah melancarkan kempen melawan larangan wanita memandu oleh kerajaan ultra-konservatif dan memuatkan  video dirinya sedang memandu di Facebook dan YouTube untuk menggalakkan lain untuk mengikutnya.

"Ini adalah kempen sukarelawan untuk membantu anak-anak negeri ini" supaya dibenarkan untuk memandu, kata Manal al-Sherif di dalam video. "Setidaknya untuk saat kecemasan. Bagaimana jika tiada siapa pun yang boleh memandu jika pemandu mengalami serangan jantung?."

Manal Al-Sherif dibebaskan beberapa jam kemudian, menurut Twitter penganjur kempen tersebut. Syarat-syarat pembebasan tidak dijelaskan.

Arab Saudi adalah satu-satunya negara di dunia yang melarang perempuan - Saudi dan pelancong asing - dari memandu. Larangan tersebut memaksa keluarga supaya menyewa pemandu, dan mereka yang tidak mampu membayar $300 hingga $400 sebulan bagi khidmat pemandu terpaksa bergantung pada saudara lelaki mereka untuk membawa mereka ke tempat kerja, sekolah, membeli belah atau hospital.

Perempuan juga dilarang mengundi, dan tiada wakil perempuan dalam kabinet kerajaan. Mereka tidak boleh melancong tanpa izin dari penjaga lelaki dan tidak boleh bergaul dengan sesiapa kecuali suami atau saudara laki-laki.

Sumber : Huff Post dan Al-Jazeera (video)


No comments: