May 12, 2011

tutorial for blogger : facebook comments plugin

tutorial hari ni bertajuk facebook comments plugin untuk blogger. tutorial ni gua buat khas untuk brader ni (rujuk fesbuk chat di bawah). gua suka orang macam dia ni. tak tahu, tanya. walaupun fesbuk komen di blog ni agak ramai yang dah tahu, tapi mungkin juga masih ada yang belum tahu. nak tahu? ikuti step di bawah.


step 1 : buat entri macam biasa. sampai siap. lepas tu publish. ok biar. buka new tab.

step 2 : dekat new tab tu buka facebook comments plugin ni.

step 3 : pergi dekat tab yang dah publish entri tadi, lepas tu copy URL kat atas tu. copy semua. dari http://..sampaihabis..

step 4 : isi maklumat dalam kotak ikut gambar bawah ni.


step 5 : lepas dah dapat code, pergi ke entri yang baru di'publish' tadi dan klik 'edit post'.

step 6 : klik pada 'edit html' scroll sampai last sekali. dan paste code tersebut seperti di bawah

step 7 : kalau nak bagi kemas sikit, tambah la code bagi center seperti yang gua pernah tunjuk dulu di [sini]

step 8 : tak payah preview-preview. terus publish dan tengok sendiri hasilnya. keh keh



inilah rupanya kotak komen fesbuk kalau ikut setting di atas..

Add caption

dan ini pula contoh lain menggunakan setting warna cerah, post = 3 dan lebar = 300


notasemut : ini cara yang paling mudah. cara yang lebih advance pun ada tapi gua sendiri pun tak tahu. kah kah kah!

No comments: