May 9, 2011

tutorial : how to centre your widget, adsense ads and almost everything!

yang sebetulnya gua tengah boring. mengadap fesbuk dari tadi semua up status pasal gula. awal awal tu layan juga, lama lama jadi boring. jadi gua nak share la tutorial tak seberapa ni untuk yang belum tahu (walaupun dah ramai yang tahu).

tajuk tutorialnya ialah, cara menge'tengah'kan benda benda yang takde auto centre. berikut adalah contoh contoh widget yang gua ke'tengah'kan secara manual (dalam bulatan)


caranya mudah saja. cuma klik pada edit widget, dan tambah kod <div align="center"> dan </div> pada penutup kod widget yang nak di-centre-kan tu. mudah bukan? lihat contoh cara letak kod dibawah.


widget yang dah auto berada di tengah tengah seperti ads nuffnang tak perlu buat apa apa. tapi ada juga kod yang tak boleh centre sebab dah terover makan ruang sidebar. yang tu kena adjust page width. caranya pergi dekat design > template designer > adjust width dan ejas la saiz sidebar tu bagi ngam ngam dengan widget yang dah terkeluar dari sidebar tu. ok, happy blogging!

notasemut : jangan lupa baca bismillah

No comments: