Jun 9, 2011

IFF, rosmah mansor dan kepala kambing

sumber : bernama

sumber : IFF style council

sumber : IFF

ok sebenarnya tadi gua tengah baca berita bernama kat atas sekali tu. tak penting pun. rosmah dan IFF. kah kah kah! sumpah gua tak pernah amik port benda benda fesyen islamik ni. tapi sebab gua memang hobi membaca, gua layan la baca sampai habis.

selesai membaca berita tersebut, reaksi normal gua adalah timbul persoalan, apa benda yang best sangat dengan fesyen islamik ni? ada stail separuh bogel ke? modelnya hot ke tidak? gua pun tak fikir panjang terus google IFF dan buka websitenya. terserempak pulak gambar orang orang kuat IFF seperti gambar kedua di atas. kah kah kah! astaghfirullah gua sekejap tengok gambor sekor sekor.. datuk K pun ada!

sambil belek belek page yang ada kat dalam website tu, gua tertarik dengan logo yang digunakan seperti gambar ketiga di atas. simbol apa ni? macam biasa tengok. terus gua teringat zaman asrama dulu gua pernah beli kaset kaset black metal untuk buat layan time jiwa kacau. kaset innuendo, poetic ammo semua tak perlu la gua cerita untuk layan waktu bila ye dak? kah kah kah! berbalik pada kaset black metal tadi, kebanyakan kaset tu pulak biasanya ada lambang bintang (pentagram) terbalik. dan bila gua tenung logo pada website IFF tu lama lama.. hah memang lebih kurang! iras iras kepala kambing! 

berikutnya, tak perlu la gua ulas lebih lanjut apa kaitan kepala kambing dengan setan, lucifer dan sebagainya. gambar gambar di bawah ni disertakan dengan link untuk mereka yang rajin nak baca lebih lanjut. mungkin juga kebetulan sama tapi apa kejadahnya Islamic Fashion Festival nak pakai logo stail kepala kambing? banyak lagi logo lain boleh pakai. entahlah, dah rosmah ketuanya, mana ada siapa berani tegur. najib pun tunduk dengan dia ni. kah kah kah!


sumber : demonology

sumber : baphomet (wiki)

sumber : history of the baphomet

"Baphomet has also been called the Goat of Mendes, 
The Black Goat and the Judas Goat"


No comments: