Jun 24, 2011

kenapa gua boikot kedai 1 malaysia? [awas! gambar jijik]

rasanya ramai yang dah tahu bahawa kedai 1 malaysia ni diuruskan oleh mydin holdings. ala mamak mydin anak beranak tu la siapa lagi. senang cerita memang banyak barang mydin la ye dak? cuma label je ditukar kepada lambang 1 malaysia bagi nampak konon kononnya rakyat didahulukan. dengarnya seluar dalam 1 malaysia pun ada dijual! peh..

berikut antara komen pengunjung dan pekerja, dipetik dari malaysiakini

"Harga boleh tahanlah rendah cuma produk terhad. Dari segi bungkusan memang menarik, tapi kualiti tidak tahulah" - Zafirul

"Mesti mahu cuba dahulu. Harga bolehlah (murah). Mesti tengok kualiti dia (barangan) baru boleh cakap. Mesti mahu cuba kualiti dahulu baru boleh tahu boleh datang lagi ke tidak" - Alice

"Kedai 1 Malaysia terpaksa 'meminjam' kakitangan daripada syarikat Mydin Mohamed Holdings Bhd yang mengendalikan kedai berkenaan" - Nuriah, pekerja kedai

"Harga barangan yang tidak berjenama 1Malaysia tetap dijual dengan harga sama seperti di kedai lain" - Angeline

* * * * * * *

rata rata, ramai yang masih ragu ragu dengan tahap kualiti barang murah berjenama 1malaysia tersebut. ye la, kalau melibatkan makanan mesti la kualiti diutamakan. tapi pada gua, kalau dah namanya mydin, memang gua tak berapa percaya la kualiti dia. terus terang cakap punya. lagipun bukan pengalaman seminggu dua, ini pengalaman peribadi yang dah masuk berbelas tahun! kalau google mydin punya tahap kualiti memang silap silap terus geleng kepala taknak pergi mydin. kah kah kah!

berikut antara komen forumer terhadap kualiti barangan mydin, dipetik dari forum cari.com.my

jgn beli barang elektrik atau part-part elektrik yang kecik-kecik tu....hampeh semacam....ader ke beli starter lampu ...dibungkus 3 dan berharga RM 2.00....setiap satu tahan seminggu ajer...heheheheh....3 starter cuma tahan 3 minggu ajer....padan ngan muka aku - forumer A


jgn sesekali beli Jam kat Mydin...bukan setakat hampeh...tapi taraf hancus.... - forumer B

Ari tu, ingat nk beli Olay Total Effect kt Mydin sbb murah. Hubby beria2 tak bagi! Kata dia, nk beli menda lain tak per but klau menda2 kosmetik, brg elektrik, menda2 makan (jamu, ect), Mydin is not the place! - forumer C

* * * * * * *

ah, asalnya gua nak tumpu pada isu kedai 1 malaysia ni tapi dah disebabkan kedai tu mydin yang handle, jadi gua kongsi semua benda benda 'taik' yang datangnya dari mydin ni. kah kah kah.! nah amik ko!

gambar bawah ni diambil di mydin melaka central pada 2008 (sebelum pru), gua pinjam dari blog tokasid. cilakak baru hari ni gua jumpa cerita ni, geng geng dia pun dah lama boikot mydin. nak tau cerita lanjut? pegi la lawat blog tokasid. gua cuma kongsi gambor je

t-shirt jijik untuk dijual

kedai ke markas barisan?

pemandangan jijik

merata tempat diletaknya

payung yang melambangkan rendahnya IQ si pemakai

bodoh bangang

barisan nasional sahaja

mydin = barisan nasional

hah amacam? best kan bisnes mamak mydin ni. bisnes jenis jilat. kira sekarang ni tahap jilat dia dah masuk level paling tinggi la ni. tu yang dapat projek handle kedai 1 malaysia. untung beb. tak payah susah susah buat iklan promosi. siap masuk sari berita penting di semua siaran tv malaysia. akhbar akhbar promote dekat muka depan. radio pun siang malam heboh pasal kedai 1malaysia. kesimpulannya, lu jilat, lu dapat!

gua ni bukanla nak mengajak orang ramai boikot mydin dan kedai 1 malaysia ni. itu hak kebebasan beli belah masing masing. tapi masalahnya gua memang anti habis dengan lahanat mydin ni. gua boikot habis habisan sejak wife gua bertekak dengan customer service mydin usj1 itu hari lagi. memang servis macam bangsat!
notasemut : ini semua dendam, ya dendam. sekali lu (mydin) dah buat taik dengan pelanggan, lu bukakla kedai baru nama 1 malaysia ke, 1 kimma ke, 1 dua tiga go ke, memang gua tetap boikot! pergi jahanam sama lu mydin!


10 comments:

Anonymous said...

Saya pembangkang sbb sy ada pilihan, antara bn n pas sy pilih yg lebih islamic la, pas. Mcm mydin ni, sy pilih mydin cz di taman umah sy ada 2 kedai, speedmart n mymydin. Speedmart x bayar zakat, mymydin bayar zakat. Adakala politik memainkan peranan tp jika berkaitan agama, sy dahulukan agama dulu politik tolak tepi. Chill!

Anonymous said...

Jamil Khir, Pengarah Jawi guna RM32 ribu wang zakat biaya kos guaman
http://penpasksgb.blogspot.com/2011/06/jamil-khir-pengarah-jawi-guna-rm32-ribu.html

hehehehe entah brp ribu/juta lesap duit zakat selama ni ntahla..

Anonymous said...

boleh muntah darah masok kedai ni.. hahaha.. geli nya! werkkk .. lebih rela masok tandas awam,, dudok berjam daripada masok kedai 1 malaysia hampeh ni...

Anonymous said...

boikotlah.. tapi sebaiknya boikot barangan yahudi lebih afdhal kot...

Anonymous said...

apa lancau nk sokong barang kedai muslim kalau xde kualiti n memudaratkan. jgn jadi tolol la woi melayu

Anonymous said...

WOI ORG ATAS. KAMU NI MELAYU KE APE?KE ADA JUGAK JENIS BANGSA JUBOR.. NK PILIH MYDIN KE APE KE,HAK PENGGUNA..KALU KAU MELAYU JGNLAH TOLOL KUTUK MELAYU!!!!!!!!!

Anak Perelih said...

barang barang boleh dapat free masa election pun dia jual... diberi percuma kat markas BN... sapa la nak beli... bodoh punya mamak... buat lawak je.. hahahahahahhahahahhahahah

Anonymous said...

tu pun jd isu....
nak tayang2 barangan BN tu apasal.. buat dek je la... baik tayangkan barangan keperluan yg dijual... senang pembeli nak bandingkan harga....

Mtf hell said...

Banyak kau dpt utung dari iklan semut ..yang lain penulis komen tu dpt habuk jer ,,yg utung semut pasal ramai yg masuk blog dia n kutuk pasal nie ... bodo betul la si penulis komen and mtf semut

Anonymous said...

tak penah sya bace blog yg mcm blog en semut ni...semua perkataan en semut menggambarkan en semut...kalau ye pun tak suka jgn la smpi jatuhkan maruah en berkata sedemikian..kita manusia yg dikurniakan akal yg waras utk berfikir dan saya pasti en semut adalah org yg bijak dan WARAS..