Jul 11, 2011

cincin rosmah - RM20 juta atau RM60 juta?





sumber asal : chegubard
kebanyakan blog dan forum dah banyak kongsi gambar gambar di atas. kalau tak tengok betul betul memang tak perasan sangat benda benda yang boleh bikin hati mendidih. tapi kalau dah namanya pencacai, taib mahmud sapu berbilion bilion pun depa tetap bersyukur ye dak? kah kah kah!

bawah ni gua crop part part penting untuk bagi lagi 'jelas'. nah amik!

RM ke USD? gua nampak USD pada gambar ke-4 di atas. tak jumpa pun RM. maaf la kalau tersilap.

program permata dia dapat RM111 juta kan?

nama cincin

tarikh dan masa register, approved, dan released. kalau tak silap la

cari punya cari, eh kebetulan pulak april 2011 memang najib ada pergi amerika dengan rosmoh

SEPANG, 9 April -- Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berlepas ke Amerika Syarikat Jumaat malam untuk lawatan kerja ke Washington dan New York bermula 10 hingga 16 April.

Najib, yang diiringi isteri Datin Seri Rosmah Mansor, berlepas dengan pesawat rasmi kerajaan kira-kira pukul 9.20 malam di Kompleks Bunga Raya, Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA) di sini.

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan isteri, Puan Sri Norainee Abdul Rahman serta beberapa menteri kabinet antara kenamaan yang berada di lapangan terbang bagi mengucapkan selamat jalan kepada Perdana Menteri dan isteri.

Sumber : bernamatopix, umnoselangor (saja gua bagi banyak sumber, nampak real sikit)


memang ada blog dah share gambar cincinnya, tapi gua tak puas hati selagi tak jumpa sendiri. last last jumpa. macam ni la kot rupa cincinnya

sumber : forbes

petikan menarik dari website tersebut..
Included in this jewelry display were three fancy colored diamond rings ranging in price from $10 million to $20 million. The folks at Jacob & Co. were kind enough to give me images of these statement rings so I can share them with you.

hah nampak? USD 10 juta hingga 20 juta. mestila rosmoh nak yang terbaik ye dak? jadi, lu orang buat la kira kira matematik sendiri.

notasemut : amacam? lepas ni setiap kali najib cerita pasal rakyat didahulukan, setiap kali dia bukak mulut pasal nak bantu rakyat yang hidup susah, lu orang perhatikan muka dia betul betul. lepas tu terpulang la nak maki atau nak tadah tangan bersyukur. kah kah kah!



*sila kongsi. tak payah susah susah mintak izin gua. jangan ingat pihak umno je ada silent majority!



37 comments:

Anonymous said...

sesungguhnya kau memang lakhnat rosmah.

MOH KEMBARA said...

Salam, ini ke projek PERMATA yg dia teraju?

abuamir said...

Patutlah najis minta parlimen luluskan bajet tambahan RM13 bilion, rupanya duit kerajaan dah tiris sebab big mama shopping sakan.

Rekod kastam pun akan lenyap spt rekod imgresen al tantuya.........

Kejap ada kejap tiada, macam biskut chipsmore. Semoga imelda malaysia bakal melingkupkan umno/bn dlm PRU13. Ameen

Anonymous said...

pergh...xde belas ihsan ke dekat rakyat??

Cha sahaja said...

sape yg skong bik mama mmg buta hati n minda.

Anonymous said...

The ring is worth USD20 million according to Forbes.

http://www.forbes.com/pictures/ehgm45lfm/natural-fancy-blue

Anonymous said...

is this like one of those blood diamond?

Anonymous said...

salam semua.mmg mrk salah..tp sbg org islam memaki hamun itu adlh salah.komenlah dgn berilmu,bkn ikut perasaan.jika tidak,kita sama shj dgn mereka.

Anonymous said...

apa buktinya semua ini benar? kalo betul repot la ke SPRM? kalo sapa2 yg mengetahui fakta ini dan dapat mengesahkannya benar tetapi gagal/malas/sengaja berdiam diri....sesungguhnya lebih jahat lagi dari pelakunya. Tahu kebatilan itu ada tp masih menyembunyikannya dan tidak tampil ke depan sesungguhnya lebih jahat lagi....sekadar berkongsinya di sini untuk memalukan, mengaibkan...maka lebih jahat lagi....mungkin benar dia bersalah, dia tmak, makan duit haram, hanya Allah yg akan mengadilinya....xguna cakap belakang sahaja....bukti kan.....

Anonymous said...

yer2 jer sprm tngkp cni tngkp sne...tp cm bodo jer de bapak yg mkn wet tlepas...bodoh3....mkn la wet byk2 ckt...hpy btl aku tgk org ske cri dose ni....kalo btl nrke la jwb nye ko laki bini...org kje susah2..korg idup sng2 mkn wet rakyat...cm sial jer...

Anonymous said...

nampaknya y kerja kastam ni pun tak jujur jugak....hahahaha..korang same jer la..

mhmd Baden Powell said...

saya mohon izin utk forwardkan sumber nie ke bahagian BPR...

Rosmah Badak said...

Rosmah memang boros!

Besar kemungkinan itu DUIT RAKYAT!

Cincin sebesar bukit pun, bila dipakai Rosmah... macam badak juga!

Anonymous said...

sape tu ek suruh lapur kat sprm? macam bodoh pun ade,dah tentu kes tu akan diam aje, dan dan resit dan inbois tu akan lenyap macam altantuya.....hussss....hangus

Anonymous said...

YA ALLAH YANG MAHA MENGASIH DAN PENYAYANG...KAU SELAMATKAN ORANG ORANG ISLAM DAN AMPUNKAN MEREKA YANG MENCACI, MEMFITNAH, MEMAKI DAN LANCANG MULUT MENGATA ORANG. WAHAI SAUDARA2 KU..JAGALAH DIRI SENDIRI DARI DIBAKAR API NERAKA..JAGALAH MULUT KRN SESUNGGUHNYA MULUT ITULAH YG AKAN MEMBINASAKAN DIRI KITA..TOLONGLAH SAUDARA2KU..KITA ORANG ISLAM..PELAJARILAH AL QURAN..FAHAMILAH AL QURAN..JGNLAH KITA SENDIRI HUMBANKAN DIRI KITA KE NERAKA JAHANNAM YG HANYA UNTUK ORANG2 KAFIR..Shielararindu ALLAH..

Azri Fathurrahman said...

gampang ! baik sedekah kat rakyat malaysia , takpun bagi biasiswa kat aku atau student lain ke yang nak sambung belajar nanti ke . =.='

Anonymous said...

Gile...aku tadi nak beli lauk kat market kira duit syiling ...hati berdebar takut tak cukup seposen...kalau betul apa yang ditulis di atas tu... memang manusia yang buat tu sehina2 manusia. Kalau betul la....memang dia lebih hina dari tahi yang hina...kalau tak betul, semoga Allah mengampunkan dosa saya dan anda semua yang telah mencaci dan memaki orang tu...

Anonymous said...

Mr. Carbon says-
Actually aku pon da penah dengar pasal isu cincin 20juta ni...cume tak dapat info yang clear sangat..tapi blog ko tulis memang clear siap dengan gamba sekali...bravo bro...tapi biase la bro...bile kite tulis bende2 nak bukak mate orang ni..ade pulak la ntah sape2 suruh bertaubat dan gunekan agama sebagai alasan supaye kite tidak membuat fitnah...ade pulak yang suroh buat report kat SPRM...aduhai...bukak mate dan gunelah otak...jangan letak dekat bontot...

Anonymous said...

keh keh keh...bala bala

yasin said...

pandai2 jer korang nie....cincin tu untuk dipakai bila melawat projek permatalah...nama pun permata mestilah kena pakai permata mahal...kan kan.

Anonymous said...

ada gambar rosmah dgn cincin tu tak? kalu ada pasti lg best.. gempak siot!!
ke dia pakai kat umah je? nk tayang kat najib sorang eh?
tp cincin berjuta gitu, tgu majlis yg betul2 grand la kn nk pakai. takkan nk pakai gi majlis org kawen plak kn.
apapun, screenshot tu..??

Anonymous said...

cincin ni macam kawin 4 je.

kalau tak silap yg paling mahal pun us10million.

Anonymous said...

yer ke ni .. setahu saya, the most expensive ring in the world pun baru USD10.8 Million, which is the five carat vivid pink diamond and two white diamonds flanking it on each side, by Christie .... i dont think this ring values that much and i am still suspicious with the picture .. kalau computer punyer screen mcm tuh, org boleh buat ... create a program such as that je ... but if you have a copy of the original receipt lagi best or perhaps gambar RM pakai cincin tuh .... jangan buat fitnah ... tak baik ... wallahualam ...

http://luxedb.com/six-most-expensive-diamond-rings-in-the-world/

Anonymous said...

Blog TIPU....takde pun nama ROSMAH ke ape...memang Melayu mudah diperbodohkan...

Anonymous said...

http://www.facebook.com/pages/500-000-rakyat-malaysia-menyampah-dengan-rosmah-mansor/174381365962884?ref=ts

yg ade fb tu . .like link atas tu ya . .:)

Anonymous said...

http://www.forbes.com/pictures/ehgm45lfm/natural-fancy-blue tgok sini... nie cincin tu... kalo ko nk kta forbes tipu tu aku xtau la cmna...

pastu baca kt sini http://www.malaysiakini.com/news/169870 pencacai umno mmg la kta nie fitnah... tp agak2 la... mnde dh jelas dh xkn nk nafikn lg... bukti nie hampir mustahil untk dipalsukn... report kt sprm pun dpt apa? pm kn plg power kt msia nie... kang sprm kena sepak dek najib x pasal2...

n mnde nie mmg kte kena sebarkn kalo tak rmi yg x tau... fitnah=mereka reka cerita tp nie btol2 punya... dosa kalo x bgtau sbb nnt lg rmi yg teraniaya...

pikir2kn lah... sume dh beso dh kn...

Anonymous said...

DSR dah mengaku...fitnah lg ke??simpan duit dr kecik?yea right!!!!

sEmut said...

kesian juga gua tengok pencacai mencacai dekat komen ni. nampak sangat bengapnya. kakakaka

Anonymous said...

mane la tau die beli ngn duet gaji die sndiri ke...sukati die la nk beli ape pun,dh duet die..hahahaha....
papepun,I still Hate RM ni,tolong la pkai tudung btol2,memalukan je..zzzzzzzzzzzz

Anonymous said...

BODOH..SKIRN YANG TELAH DIEDIT..BLAJAR EDIT ELOK2 DULU.
MACAM HARAM PUAK PKR

BAPAK NGKO.....!! said...

kat dalam paper RM cakap duit cincin tu hasil dari simpanan dari kecik sampai la ni......UIHHH.....tak caye aku aihh.....tak logik........logikanya sejak umur sebulan dia kena menyimpan lebih kurang rm50k x 600 bulan bersamaan kalo umur dia sekarang 50thn.....!!!
biar betul....

Pendekar Mustar said...

Kalau gaji aku dari dulu sampai sekarang dikumpulkan dan tidak l;angsung digunakan walau satu sen pun, baru ada lebihkurang RM1juta tapi mana mungkin tak guna lansung. Tak munasabah....

Anonymous said...

Anonymous said...
BODOH..SKIRN YANG TELAH DIEDIT..BLAJAR EDIT ELOK2 DULU.
MACAM HARAM PUAK PKR
August 2, 2011 1:57 PM

hahaha...oi benggong..klau yer lah mende ni edit...apasal rosmah bleh ngaku dia beli CINCIN tu ngan duit DIA KUMPUL dari kecik?
engko umur baru nak akil baligh tu jgn nak nyampok kat sini...gi teman mak ko kemas umah...ade gak faedah sikit..

Anonymous said...

Sesapa je yang masih menyokong Rosmah Mansur ni, dan tetap kata berita ni tipu, memang tak patut ada mata. Pegi pinjam garfu ngan Kassim Selamat dan cucuk mata korang. BUTA!

Anonymous said...

kalau betul pun biarla...dia banyak duit xkan nk beli cincin belah rotan kot...hangpa lau byk duit pun bukan nk sedekah pun...

Anonymous said...

Bingai betol ..dengki ehh xdpt beli cincin? Eh bodoh pencacai pkr pas ,dengki x abis2 asal beli benda mahal duit rakyat ..manusia bodoh mmg camni ...keje leklok xnk ...yg ko nk heran kenape .asl dlu x nenek
Moyang korg yg merdekakan mlysia ? Asyik melancap je agaknye tu la dapat perangai sekor2 macam
Setan.korang tu islam
Pada nama je ,perbuatan xislam
Lansung .bongokkkk~

Anonymous said...

Hoi cincin ni besan diorang yg kaye tu beli ..org kalo xtau jgn suke fitnah sgt boleh? Ko bayg
Mak bapak ko org duk caci maki camne?? Rakyat msia bile da jadi mcm
Somalia bru nk insaf ...bongok .