Jul 3, 2011

sempena bersih 2.0 - 6 jam Rahmat Haron diikat di Canada!

Selama enam jam, tanggal 1 Julai 2011, di sebuah taman bersebelahan stesen Metro di Rue Beadury, kota Montreal, Kanada, aku berdiri, damai memakai baju BERSIH 2.0. Aku berada di wilayah selamat di mana memakai baju BERSIH 2.0 bukanlah suatu jenayah atau menulis puisi tidak akan dianggap hasutan. Di tanahairku, ratusan telah ditahan, puluhan diganggu ugut, wartawan, aktivis, penulis, malah sasterawan juga, hanya kerana mereka menegakkan hak untuk berhimpun, berpersatuan dan menyatakan pandangan serta pendapat, hak asasi manusia, hak untuk pilihanraya yang bersih dan adil, senarai hak-hak yang jelas sudah termaktub, dilindungi dan dijamin oleh Perlembagaan Malaysia. Hormatku pada mereka yang berani di barisan hadapan bergerak untuk BERSIH 2.0!

Tubuh dan rambutku diikat tali-tali silang menyilang oleh tangan-tangan ramai orang yang ikut menyertai, mengalami performansku yang berjudul Penyambungan dan Pemutusan (Connection and Disconnection) ini.

Sebuah siri - seni pemasangan langsung, arca hidup - yang aku kerjakan sejak tahun 2007, pertama kali di Not That Balai Art Festival, Lost Generation Space. Ideanya terbangun saat cakap-cakap dengan Hamir Shoib, di 'gudang'nya, sekitar hujung 2005 atau awal tahun 2006 barangkali, hasratku ingin menghubungkan tubuh dan ruang sebesar gudang, tidak kesampaian. Kemudian pada tahun 2006, sebelum pameran ulang tayang, kalau tak silap, maksudnya sebelum April, sewaktu pameran lukisan dan melukis Fathul di Peti Seni; suatu lagi perbualan, kali ini dengan Amirudin, kurator BSLN, tentang menyambungkan rambut-tubuhku dengan tiang-tiang ukiran Sarawak yang tegap tertancap di tanah itu, meski akhirnya tidak jadi dikerjakan. Siri ini pernah dipertunjukkan di banyak tempat dan waktu, antaranya di Festival Beyond Pressure 2, Yangon, Myanmar, tahun 2009 dan di bangunan penjara Pudu, pada tahun 2010, di acara malam terakhir sebelum reka bentuk kolonial tersebut diruntuhkan pembangunan, suatu lagi kejadian luar biasa yang dibiasakan - isu-isu perampasan tanah milik negara; tanah TUDM, tanah KTM Tanjong Pagar, jangan terlepas pula Pulau Pisang nanti!1 comment:

Anonymous said...

mengarut!