Oct 3, 2011

istana baru RM800 juta sahaja, jauh lebih murah dari bla.. bla.. bla.. [24 gambar]
lokasi istana baru [klik sini]

sebenarnya gua tak terkejut sangat dengan cerita dan gambar gambar istana ni. kah kah kah! ingat lagi berita bawah ni? 

Kos istana baru RM811 juta, tiada tender terbuka

Kos pembinaan Istana Negara yang baru di Jalan Duta, Kuala Lumpur, telah meningkat dua kai ganda dalam tempoh empat tahun, demikian Dewan Rakyat diberitahu hari ini.

Semasa sesi soal-jawab pagi ini, Timbalan Menteri Kerja Raya, Datuk Yong Khoon Seng berkata istana tersebut dianggar menelan belanja RM400 juta pada tahun 2006 tetapi kini kosnya meningkat kepada RM811 juta.

Kontrak pembinaan Istana Negara yang baru itu diberikan kepada tiga syarikat melalui perundingan langsung, dan bukan melalui tender terbuka, kata Yong.

Katanya, kontrak tersebut diberikan melalui cara tersebut kerana Istana Negara adalah "unik" dan memerlukan pertimbangan keselamatan tambahan.

Kenyataannya itu mengundang reaksi daripada Nga Kor Ming (DAP-Taiping) - yang mengajukan soalan tersebut - dengan menyatakan bahawa perundingan langsung itu bertentangan dengan janji Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di bawah Model Ekonomi Baru (MEB).


notasemut : andai kata sebijik rumah murah RM50k. cuba kira berapa bijik boleh buat? hah kira? istana lama nak buat apa? sarang burung walit? kah kah kah! kah kah kah! kah kah kah!


No comments: