Apr 5, 2011

twitter search with new function

Twitter recently turned 5 years old and it looks like its features are growing up too.The new search function now lets you search for general terms as opposed to specific names. “Squeaky-voiced, auto-tuned teen sensation” should return Justin Bieber as the top result, for example.
Adding a :) or a :( will also filter searches based on their positivity or negativity, which is a cool little touch. Go on, check out Twitter's new search now.
Source : Stuff TV

 * * * * * * *

Apa yang bestnya twitter search dengan tambahan function baru ni? Entah la gua sendiri pun tak pasti sebab gua sendiri pun masih baru dalam dunia tweet ni. Dia lebih kurang macam google juga tapi google dalam dunia twitter. Test sendiri la baru tau. Gua dengan twitter ni tak berapa nak ngam sangat. Nah tengok la sendiri hasil test gua. kah kah kah!




iodin radioaktif 7.5 juta kali ganda dikesan di dalam air laut sekitar fukushima!


* * * * * * * 

sekarang, ini sambungannya..

TOKYO - Penyelenggara penjana nuklear menyatakan bahawa tahap radiasi beberapa juta kali ganda melebihi paras yang dibenarkan undang-undang telah bocor ke laut selama beberapa hari.

Tokyo Electric Power Co mengatakan sampel yang diambil dari air laut berdekatan salah satu reaktor terdapat 7.5 juta kali ganda melebihi paras yang dibenarkan untuk iodin radioaktif, pada tarikh 2 April. Dua hari kemudian, angka turun menjadi 5 juta kali ganda.

Bacaan diambil lebih dekat daripada sebelumnya di kawasan yang bocor, dan tidak mencerminkan penurunan pencemaran baru-baru ini. Bacaan lain beberapa ratus meter lebih jauh dari loji telah menurun, ke tahap sekitar 1,000 kali ganda paras dibenarkan.

Sekumpulan pakar mengatakan bahawa radiasi menghilang dengan cepat di laut, tapi masih tidak jelas akan kesannya jika pencemaran tersebut dalam jumlah yang sangat besar. (apa jadah pakar pun tak jelas ni woi!)

Sumber : Yahoo News

* * * * * * *



pesawat PBB terhempas, 32 maut

32 orang maut dan seorang selamat ketika pesawat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu terhempas di Kinshasa, ibukota Republik Demokratik Congo, menurut jurucakap PBB.

"Kami mengesahkan hanya seorang terselamat dari jumlah 33 orang penumpang pesawat," kata Farhan Haq.

Pesawat itu jatuh pada hari Isnin ketika cuba untuk mendarat di sebuah lapangan terbang.

Ini adalah salah satu bencana terburuk yang pernah melibatkan pengangkutan PBB. Dua puluh pekerja PBB disenaraikan terlibat.

Pesawat itu membawa pasukan pegawai dan penjaga keamanan PBB dari bandar timur laut Kisangani ke lapangan terbang N'Djili Kinshasa, menurut kenyataan dari misi PBB yang dikenali sebagai MONUSCO.

Sumber PBB di Kinshasa, yang meminta tidak disebut namanya, mengatakan kepada wartawan Reuters: "Pesawat mendarat kasar, pecah menjadi dua dan terbakar."

Seorang wartawan Reuters di lapangan terbang berkata, pesawat itu hancur dan terdampar di hujung landasan.

PBB mempunyai lebih dari sedozen pesawat di negara tersebut dengan misi mengangkut anggota, wartawan dan kakitangan NGO antarabangsa dan tempatan.


Sumber : Al Jazeera 

wan azizah sahkan bukan anwar di dalam video lucah

 petikan dari malaysiakini..
"Dalam kes video terbaru ini, kami sekeluarga memutuskan untuk menonton sendiri rakaman tersebut.

"Video tersebut adalah bukti paling kukuh bagi sesiapa yang benar-benar mengenali Datuk Seri Anwar bahawa tuduhan terbaru ini satu lagi fitnah zalim dan palsu.

"Siapa lagi yang lebih mengenali beliau dengan begitu intim kalau bukan kami, keluarga terdekat beliau, yang telah bersama beliau dalam susah dan senang, khusus dari saat beliau berada di arus perdana kepimpinan negara hinggalah ke hari-hari beliau mulai pulih dari serangan apabila beliau dibebaskan daripada penjara.

"Jelas kelihatan susuk tubuh badan pelaku dalam video tersebut amat berlainan daripada susuk badan Datuk Seri Anwar Ibrahim. Hal ini diperkukuh lagi memandangkan sejak lebih setahun yang lalu, anak-anak Datuk Seri Anwar Ibrahim sering menemani beliau setiap kali beliau pergi melakukan aktiviti senaman dan fisioterapi selaku sebahagian daripada aktiviti pemuliharaan kesihatan tulang belakang," jelas Wan Azizah.
lega sikit lepas dengar penjelasan daripada orang yang paling tahu pasal susuk fizikal anwar ibrahim ni. nak harapkan detektif conan melayu di luar sana, terlalu banyak versinya. tapi gua tak nafikan penyiasat penyiasat bebas ni semua sangat berbakat. lu orang memang power. at least lagi power dari pdrm. pdrm jadi tak power sebab kerja ikut telunjuk. kah kah kah! ada hujah hujah tertentu dari penyiasat bebas yang boleh diterima logik akal, iaitu benda yang paling mudah dihadam oleh minda tipikal melayu kita ni. keh keh

lepas ni apa pulak? dengan APCO sebagai penasihat, gua yakin isu ni takkan habis macam tu saja. APCO ni power beb, bukan level pemikiran genetik melayu depa ni. mesti ada perkara lain yang akan menyusul. cer tanya, anwar pernah tak hilang jam? ye la, anwar ni jenis senang kena tikam belakang, rekod telah membuktikan. jadi gua harap sebelum isu ni bangkit, cuba check balik. mana la tau ada mangkuk pernah rembat jam tangan 'omega' masa kerja dengan dia dulu. saiful bukhari tu bukannya boleh percaya sangat. kah kah kah!

notasemut: tahukan anda pendedahan sedutan video tersebut dibuat pada 4 April 2011 (semalam) iaitu sempena ulangtahun ke-12 Parti Keadilan Nasional?

sekadar gambar hiasan