Apr 7, 2011

kes sarbani. ada unsur khianat?

dari malaysiakini..

Salah seorang rakannya sekerja Allahyarham, yang enggan dinamakan, berkata Ahmad Sarbani berdepan dengan tuduhan menerima rasuah.

Namun, beliau menjelaskan bahawa Allahyarham merupakan pegawai yang "paling bersih" dan paling disukai di kalangan kakitangan beliau di pejabat JKDM Selangor itu.

Katanya, kakitangan berkenaan mengetahui siapakah yang sebenarnya menerima rasuah dan Allahyarham setentunya tidak berbuat demikian.

Sumber berkenaan turut mendakwa, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah memaksa Allahyarham supaya mengakui dakwaan berkenaan.

SPRM turut mengugut untuk memenjarakan pegawai kastam berkenaan sekiranya tidak mengakui dakwaan tersebut, dakwa sumber itu lagi.

* * * * * * *

sebenarnya dari semalam pukul 8.00pm waktu berita perdana lagi gua dah syak kes ni ada berbau ikan. ramai yang tertanya tanya, kes macam ni punya besar kenapa tak masuk sari berita penting?

gua siap tekan remote dari tv3 pergi ke tv9, balik ke tv1, next ke tv2, last sekali ntv7. tang ntv7 baru nampak, tapi tu pun tulisan kecik bergerak kat bawah tu bagitau. memang la gua dah tau jauh lagi awal, even sebelum sms dari keadilan masuk lagi gua dah tau. (cilakak, bazir je dia tolak RM0.30 untuk berita yang gua dah tau, kah kah kah) tapi masalahnya kenapa tak keluar dalam berita penting? kes tu tengah hari lagi dah kecoh! dah la berlaku di kuala lumpur!

bila cerita besar melibatkan penjawat awam yang berpangkat tinggi ditemui mati dalam keadaan mencurigakan, mesti la berita tu jadi panas. tapi di tv3 (channel faveret!) sepuluh minit pertama tayang cerita basi video seks made in thailand. lepas tu gilir gilir wartawan pergi interview katak katak yang melompat keluar pkr untuk mintak pandangan. lepas habis sepuluh minit, terus berita suasana hari penamaan calon di sarawak pulak yang naik. haih..

gua, secara auto, dapat rasakan ada sesuatu yang tak kena dalam kes ni. terus terang cakap. sumber belah sini cakap, arwah telah dipanggil untuk ke sana, sumber belah sana cakap arwah datang sendiri naik motor tanpa dijemput. tapi macam biasa la, last last majoriti melayu akan percaya cakap dalam tv semalam, iaitu arwah datang untuk 'mengubah keterangan'. nampak tak permainan perkataan 'mengubah keterangan' tu? perkataan mengubah keterangan tu sedikit sebanyak akan mencalarkan reputasi mangsa, nampak macam seolah olah ada yang tak kena pulak pada arwah. macam dia tak konsisten. kan?

ok tu cerita dari pihak sprm yang, err.. lu orang percaya ke? sejak kes teoh mati dan khir toyo yang lepas bebas macam tu je gua sikit pun tak percaya sprm. sepuluh dia cakap, sebelas gua tak percaya. kalau ikut pada sumber belah sini, arwah dipanggil. takkan dipanggil untuk mengubah keterangan. lagi la pelik bunyinya. yang polis pun satu hal, bila tak tanya dia cakap itu ini. bila wartawan tanya pasal cctv, dia enggan mengulas lanjut (tipikal jawapan taik). takkan tak belajar langsung dari kes teoh?

tapi walau berapa banyak khabar angin yang hinggap ke telinga gua, ada satu khabar angin yang paling tak masuk akal. mangsa dikatakan bunuh diri. ini paling bangang sekali. tak tau orang jenis apa reka cerita macam tu sekali. malah mewujudkan suasana tegang antara ahli keluarga, rakan rakan dan pihak media ketika sebelum arwah dikebumikan. sumber dari malaysianinsider.

cerita macam tu tak respek langsung pada keluarga mangsa. sebab dari input yang gua dapat, memang ramai yang puji arwah ni. kalau alviss kong bunuh diri tu lain cerita la. dia memang bermasaalah. kawan dia pun kutuk dia. ah, cerita banyak buat gua dahaga. sebelum pekena teh, gua letak la benda benda berkaitan untuk cuci mata. ni gua dapat dari fesbuk kastam diraja malaysia. boleh tengok sendiri dekat sana apa yang geng kastam komen pasal isu ni. sekali sekala menyibuk hal tepi kain orang apa salahnya.nak harapkan tv3? harktuih! wisma kastam port klang mogok semalam pun tak keluar berita woi!


notasemut: tahukah anda gua pernah dapat surat interview dari kastam? tapi sebab dia suruh bawak t-shirt, seluar trek dan kasut sukan untuk fitness test, gua campak surat temuduga tu dalam tong sampah.



Fukushima Is Horrifically Worse Than You Have Been Told

di sedut dari blog eventhorizonchronicle..



Believe me, the situation is worse than bad, it's worse than dire, it is history-altering horrific. A lot of people are going to die from what is happening in Fukushima, into the millions for sure, that is not in question. The only question is how many millions. If we are “lucky,” only one or two million persons will die. And if we are unlucky, well, things could get really grim, unimaginably hellish, on this planet we call home.

Here's how bad it really is.

1. There are up to 1,000 dead bodies in the countryside around the Fukushima nuclear reactors that can't be collected, because the corpses are too radioactive. 

2. The caesium fallout levels now rival the levels recorded when the Soviet nuclear reactor at Chernobyl exploded in 1986.

3. As of this past week, three of the reactors at Fukushima are in a state of melt down, and if they can't be stopped, the radioactive result may be “permanent dead zones” in Japan.

4. It may take many years, perhaps as much as 50 to 100 years, to bring the reactor cores back under control.

5. The Japanese government is bringing in the world's largest concrete pump from the USA, to spray water on the melting-down nuclear reactors.

6. Even the Japanese Prime Minister admits that the Japanese government is in a state of “maximum alert.”

7. As well he might, given reports that, “Various embassies in Japan are passing out potassium iodide tablets... “ to their citizen.

8. That suggests that the embassies know that harmful radiation is spreading more widely from the reactors.

9. The hard truth is that even low levels of radiation can hurt you badly, even kill you.

You don't have to believe me. Listen to Jeff Patterson, DO, immediate past president of Physicians for Social Responsibility:

"There is no safe level of radionuclide exposure, whether from food, water or other sources. Period. Exposure to radionuclides, such as iodine-131 and cesium-137, increases the incidence of cancer. For this reason, every effort must be taken to minimize the radionuclide content in food and water."

You want to know where this is going?

In late 2011 and early 2012 the first babies conceived during the ongoing nuclear crisis will be born in northern Japan, which is now being saturated with high levels of radiation.

You want to know what nuclear radiation does to babies? Look at these photos of what the nuclear fall-out from the depleted uranium munitions used by the United States military has produced in Iraq.

(Warning: very graphic images, not for viewing by children or the faint of heart.)
PHOTO 1
PHOTO 2

Read more >>

ghost town fukushima

Samurai nuklear
“Nuclear Samurai” sleep wherever they can find an open space: in the conference rooms, corridors and stairways. In total, 400 people are now working inside the plant. According to the information available, they receive up to 100,000 yen (820 Euros) per day – 20 times more than on a normal working day.

ingat lagi kisah red forest di chernobyl?
The Red Forest is located in the zone of alienation; this area received the highest doses of radiation from the Chernobyl accident and the resulting clouds of smoke and dust, heavily polluted with radiation. The trees died from this radiation. The explosion and fire at the Chernobyl No. 4 reactor contaminated the soil, water and atmosphere with the radiation equivalent to 20 times of the atomic bombings of Hiroshima and Nagasaki.

segala-galanya beradiasi tinggi

segala-galanya ditinggalkan

 mayat juga terbiar tanpa diusik..
Radiation fears have prevented authorities from collecting as many as 1,000 bodies of victims of the March 11 earthquake and tsunami from within the 20-kilometer-radius evacuation zone around the stricken Fukushima nuclear plant, police sources said Thursday.