May 12, 2011

tutorial for blogger : facebook comments plugin

tutorial hari ni bertajuk facebook comments plugin untuk blogger. tutorial ni gua buat khas untuk brader ni (rujuk fesbuk chat di bawah). gua suka orang macam dia ni. tak tahu, tanya. walaupun fesbuk komen di blog ni agak ramai yang dah tahu, tapi mungkin juga masih ada yang belum tahu. nak tahu? ikuti step di bawah.


step 1 : buat entri macam biasa. sampai siap. lepas tu publish. ok biar. buka new tab.

step 2 : dekat new tab tu buka facebook comments plugin ni.

step 3 : pergi dekat tab yang dah publish entri tadi, lepas tu copy URL kat atas tu. copy semua. dari http://..sampaihabis..

step 4 : isi maklumat dalam kotak ikut gambar bawah ni.


step 5 : lepas dah dapat code, pergi ke entri yang baru di'publish' tadi dan klik 'edit post'.

step 6 : klik pada 'edit html' scroll sampai last sekali. dan paste code tersebut seperti di bawah

step 7 : kalau nak bagi kemas sikit, tambah la code bagi center seperti yang gua pernah tunjuk dulu di [sini]

step 8 : tak payah preview-preview. terus publish dan tengok sendiri hasilnya. keh keh



inilah rupanya kotak komen fesbuk kalau ikut setting di atas..

Add caption

dan ini pula contoh lain menggunakan setting warna cerah, post = 3 dan lebar = 300


notasemut : ini cara yang paling mudah. cara yang lebih advance pun ada tapi gua sendiri pun tak tahu. kah kah kah!

VAKSIN AIDS DITEMUI ?

Sejenis vaksin eksperimen telah membantu monyet dengan satu bentuk kawalan jangkitan virus AIDS selama lebih dari satu tahun, membayangkan vaksin itu mungkin juga boleh digunakan untuk manusia, kata penyelidik AS.

Vaksin tersebut bekerjasama dengan sistem kekebalan tubuh dan dengan cepat menyerang virus HIV ketika pertama kali memasuki tubuh, suatu titik di mana virus dalam keadaan paling terdedah, penyelidik AS mengatakan dalam sebuah kajian yang diterbitkan dalam jurnal Nature pada Rabu.

Doktor Louis Picker dari Oregon National Primate Research Center mengatakan tidak mustahil untuk memiliki vaksin yang sedia untuk diuji pada manusia dalam masa tiga tahun.

"Kami rasa ia mempunyai kemungkinan dapat mengawal penuh perkembangan virus atau membersihkan virus," kata Picker.

Ujian vaksin dengan virus versi primate yang disebut simian immunodeficiency virus menunjukkan lebih dari setengah mampu mencegah virus dari replikasi sehingga bahkan ujian paling sensitif tidak dapat mengesan adanya jejak virus.

Setakat ini, sebahagian besar daripada monyet yang divaksinasi telah berjaya mempertahankan kawalan terhadap virus selama lebih dari satu tahun, dan secara berperingkat kehilangan tanda-tanda bahawa mereka pernah dijangkiti.

Picker dan rakan menggunakan virus relatif tidak berbahaya disebut cytomegalovirus (CMV) sebagai sistem pengangkut untuk membawa vaksin eksperimen ke dalam tubuh.

Human immunodeficiency virus (HIV) yang menyebabkan AIDS telah menjangkiti 33.3 juta orang di seluruh dunia, menurut agensi PBB UNAIDS.

Ia telah membunuh lebih daripada 25 juta orang.

Sumber : Al-Jazeera

LORCA, SEPANYOL DILANDA GEMPA


At least 10 people were killed after a magnitude-5.2 earthquake toppled several buildings in southern Spain near the town of Lorca, officials say.


The quake struck at a depth of just 1km (0.6 miles), some 120km south-west of Alicante, at 1847 (1647 GMT), the US Geological Survey reported.


Lines of cars lay crushed under tonnes of rubble and a hospital was evacuated as a precaution.


The quake followed a 4.4-magnitude tremor about two hours earlier.


It is not clear how many people were injured, although Spanish media say there are dozens. - BBC
        
Shock after deadly Spanish quake [in pictures]