May 16, 2011

TOL METRAMAC CHERAS - PJ DIMANSUHKAN

sumber : utusan online sebentar tadi
kah kah kah! ni apa maknanya ni woi? pilihanraya umum dah dekat? atau gula gula sebelum naikkan harga minyak ron 95? kah kah kah! 

ke tiru buku jingga? kah kah kah!

nak hapus kasi hapus semua tol la woi! rakyat bayar road tax. road tax tu maknanya cukai jalan tahu? cukai jalan untuk masa depan jalan, bukan untuk rosmoh shopping, tahu? masalahnya,duit cukai jalan pegi mana? jalan tak bertol dibiar berlubang, dibiar tak berlampu. bila ada yb mati baru nak repair? kah kah kah!

bila kemalangan meningkat salahkan rakyat tak berhati hati. salahkan mat rempit bawak laju. harktui! padahal berapa banyak kes sebab terperanjat nak elak lubang, terus terlanggar mat motor kat sebelah.

hapuskan tol! baca sini [kenapa tol perlu dibapuskan]. jangan jadi bengap!

sumber : buku jingga edisi terbaru

tutorial : how to change blogger icon / favicon

apa itu favicon?
A favicon ( /ˈfævɪˌkɒn/; short for favorites icon), also known as a shortcut icon, website icon, URL icon, or bookmark icon, is a file containing one or more small icons, most commonly 16×16 pixels, associated with a particular website or web page. A web designer can create such an icon and install it into a website (or web page) by several means, and graphical web browsers will then make use of it. - wikipedia

tak jelas lagi? tengok contoh dibawah..



macam mana nak tukar blogger ikon yang oren tu?

step 1 : pergi google gambar bersaiz kecil / small image yang rasa menarik untuk dibuat favicon. pastikan saiznya kecil dan segiempat sama. saiz 16 x 16 tu kira antara yang biasa orang pakai la.

step 2 : copy dan paste image ke desktop. pastikan formatnya GIF, JPEG/JPG atau PNG.

step 3 : upload icon pilihan tu ke mana mana image hosting ikut suka. contohnya, gua pakai photobucket. [lepas upload pastikan imej tersebut sentiasa berada di tempat asal. kalau terdelete, favicon juga akan lesap. padan muka]

step 4 : lepas upload ke photobucket atau lain lain image hosting, copy 'direct link' yang diberi. contoh seperti berikut


step 5 : kemudian gantikan {image url} di bawah dengan 'direct link' yang di copy tadi. paste pada keempat-empat barisan.

<link href='{image url}' rel='shortcut icon'/>

<link href='{image url}' rel='shortcut icon' type='image/vnd.microsoft.icon'/>

<link href='{image url}' rel='icon'/>
<link href='{image url}' rel='icon' type='image/vnd.microsoft.icon'/>
step 6 : buka blogger dashboard > design > edit HTML. dan tick pada expand widget templates. backup template dulu mana tau tak jadi. gua punya elok je.

step 7 : cari code </head>. nak senang tekan CTRL + F dan masukkan </head> dalam kotak 'find' tu. biar dia cari. bila dapat dia akan keluar highlight warna oren seperti di bawah.

step 8 : copy empat baris code yang telah di edit di step 5, dan paste betul betul di atas </head>. lihat contoh cara paste code.


step 9 : siap. boleh terus save template. tak payah preview dulu. refresh la banyak kali sampai dia bertukar.

step 10 : favicon kadangkala ambil masa untuk bertukar (bergantung pada browser yang diguna). masa gua buat dulu chrome paling cepat transform favicon ni. firefox lambat sikit. so bersabarla. kalau dah seminggu tak  tukar tukar jugak itu maknanya ada benda yang tak kena. 

notasemut : oh mula mula sekali jangan lupa baca bismillah.