May 28, 2011

internet blackout - mubarak dan menteri didenda $ 90 juta


Mahkamah Mesir telah mendenda Hosni Mubarak dan bekas pegawai lebih daripada $ 90 juta kerana memotong akses internet dan perkhidmatan telefon bimbit semasa protes besar-besaran di negara itu pada bulan Januari.

Sebuah sumber mahkamah mengatakan kepada pejabat berita Reuters pada hari Sabtu bahawa denda terhadap Mubarak adalah $ 34 juta, bekas Menteri Dalam Negeri Habib al-Adly $ 53 juta, dan bekas Perdana Menteri Ahmed Nazif $ 7 juta.

Jumlah tersebut berkaitan dengan pampasan untuk pendapatan yang hilang sebagai akibat dari keputusan untuk memotong akses selama lima hari bermula pada tarikh 28 Januari, kata sumber itu.

Denda tersebut perlu dibayar daripada aset peribadi, dan negara berhak untuk meningkatkan jumlah denda jika kerosakan terus meningkat.

Ini adalah keputusan mahkamah pertama terhadap Mubarak sejak dia digulingkan pada tarikh 11 Februari.

Mubarak menghadapi tuduhan lebih serius, termasuk memerintahkan pembunuhan demonstran, tuduhan yang boleh membawa hukuman mati.

Sumber : Al-Jazeera


tutorial / tips : how to reopen an accidentally closed browser tab


ok hari ni gua nak kongsi tips mudah, how to reopen an accidentally closed browser tab. apa benda tu? penting ke? mungkin tak penting pada lu, tapi agak penting juga pada gua.

orang macam gua ni kalau sekali surf internet, mesti berderet tab dekat atas tu, dengan fesbuk, twitter, youtube, blog, blog kawan kawan, berita dalam negara, berita luar negara, forum, dan lain lain. itu belum lagi campur kalau orang rumah tiba tiba datang nak tengok resipi online. keh keh keh

jadinya jumlah tab pada browser akan bersepah. tapi rasa tak sampai hati pula nak tutup sebab mungkin ada isu yang menarik untuk dibaca 'kemudian-kemudian' nanti. youtube pun biasanya gua sengaja tinggal dulu bagi dia loading sampai habis baru bukak balik tengok. takdela tersekat sekat layan video.

masalahnya bila gua on the way nak klik tab yang disimpan untuk baca tadi tu dengan tergopoh gapah, tiba tiba terklik [x]. terus hilang! damn! dah la website tu takde dalam bookmark. nak tak nak terhegeh hegeh la gua bukak browser 'history' untuk cari balik tab yang gua dah tertutup secara tak sengaja tu.

rupa rupanya ada cara yang lebih mudah. cuma gua yang tak tahu. sibuk sangat dengan hal hal politik sampai benda simple macam ni pun boleh tak perasan.

caranya ialah, sebaik saja terklik [x] pada tab tersebut. cepat cepat tekan Control + Shift + T. hah! sekelip mata terus dapat balik tab yang dah ditutup tadi. dan shortcut Control + Shift + T ni boleh diguna untuk pengguna Windows dan Mac.

gua dah try dekat Chrome dengan Firefox sebab dua browser ni yang gua biasa pakai. memang jadi. browser lain gua tak pakai, jadi gua pun malas nak ambil tahu. jadi siapa siapa yang pakai IE, Opera, Safari atau lain lain, lu orang cuba la sendiri.

sumber asal : Lifehacker.com