May 30, 2011

sempena tarif elektrik naik - matilah kau cepat mahathir dan kroni (entri pertama ada lukisan gua)

sumber : bernama sebentar tadi (lepas kena conteng)


kenapa gua marah? kenapa gua emo? nah amik lu berita 'sweet' dekat bawah ni.

sumber : berita harian 14 april 2011


nik aziz diminta bertaubat - utusan syaitan

sumber : utusan syaitan
kah kah kah! ini la dia utusan syaitan. dah boring isu perpaduan melayu umno + pas tak dapat sambutan, dia serang TGNA pulak. karang dah ujung ujung, cipta isu panas hentam cina dap, main isu agama, lepas tu ajak pas join kerajaan perpaduan balik. kah kah kah! bangang!

dalam isu moral dan skandal seks, sudahkah anwar terbukti bersalah? even polis pun malu malu nak umumkan hasil siasatan. kah kah kah! dan kalau dinilai semula, najib apa kurangnya? rais yatim pun tak kurang hebatnya, itu belum campur kutu kutu seperti jarjis dan tambi chik. kah kah kah!

woit utusan syaitan, sebelum suruh orang lain bertaubat, kasi buang dulu la keputusan 4D dalam akhbar tu. taknak suruh vincent tan bertaubat ke? kah kah kah! bangang! bangang! bangang!

gua, canon dan warranty

sambungan daripada,  gua, rebel dan dead pixel

sejak gua down dengan masalah dead pixel dan autofocus yang jahanam, dua tiga kali juga gua pergi survey harga 1000D yang patut gua letak dekat mudah.my. dengan kondisi kamera dslr  yang tak tiptop dan shutter count yang dah berpuluh ribu, of course gua akan jual dengan harga below market. gua pasrah. warga miskin kota punya pasrah ni boleh buat hilang selera makan yang agak serius, tapi hisap rokok tetap steady.

sambil sambil usha harga, gua jenguk jenguk juga forum pengguna dslr canon. mana la tau kalau kalau ada cara diy untuk repair masalah ni. itu hari pernah jumpa cara repair printer formatter board pakai microwave oven. mazhab gila tapi menjadi! malangnya nak repair dslr gua ni tak semudah yang disangka. gua down sekali lagi.

dalam suasana down, gua terjumpa ada kutu komen dekat forum suruh check warranty dulu. gua punya kamera dah dekat dua tahun. pada resit pun tulis warranty setahun je. apa jadah nak check lagi? tapi disebabkan kutu tersebut siap bagi link untuk check dengan website canon, gua pun terus right click, open-link-in-new-tab.

website tu namanya www.canon.com.my/warranty. gua masuk user name, masuk password. success. mujur ingatan gua ni ok lagi kalau nak dibandingkan dengan mahathir. syukur. lepas tu gua klik 'product database'. mata gua melilau cari tarikh bila warranty expired. cari punya cari... ya ampooon! warranty gua hidup lagi rupanya! siap tulis kat situ DSLR AND LENS! terus gua jadi lapar. cepat cepat gua tutup tab mudah.my dan pegi makan nasik puas puas. syukur alhamdulillah. nah tengok bawah ni. warranty gua expired bulan 10 tahun 2012!


lepas makan, gua tekad nak cari warranty card sampai dapat. selongkar punya selongkar, terjumpa juga kad warranty dari canon kat bawah ni. bukan warranty card pun sebenarnya. cuma kad ucapan terima kasih dari canon dan mengingatkan pembeli supaya register online untuk dapatkan warranty 1+2. jadi jumlahnya 3 tahun. harapkan resit dari kedai Fotokem Sunway Pyramid, memang dia tulis warranty setahun je. sebab tu gua down. tapi sekarang gua dah lega. lega dan kenyang. terima kasih Canon, terima kasih forumer yang ingatkan gua pasal online warranty tu. 


thank you canon! thank YOU!

notasemut : nak hantar repair esok takut tak sempat siap. jadi gua tangguh hal repair dslr lepas job tangkap gambar kahwin hujung minggu ni. lepas tu baru la boleh jual dekat mudah.my mahal sikit ye dak? keh keh keh