May 31, 2011

tutorial / tips ajaran sesat : cara baik pulih printer HP LaserJet P2015 guna oven

berikut gua kongsikan kejayaan gilang gemilang gua setelah seminggu mengikut sekumpulan penganut ajaran sesat di alam maya. ceritanya macam ni..

ofis gua ni banyak printer. gua tak tau la sejak dari mula beroperasi, dah berapa banyak pokok yang terkorban menjadi kertas di kompeni tempat gua kerja ni.


bila dah banyak sangat printer, banyak pulak kerenah penggunanya. yang paling stail sekali bila printer rosak, terus beli baru. ni biasa level bos bos punya perangai. ada sesetengah kes, printer sebenarnya tak rosak tapi sebab ada cebisan kertas tersangkut dan tak keluar, maka printer tersebut diisytihar rosak. kah kah kah!

dalam banyak banyak printer yang tersadai, gua ditakdirkan bertemu dengan yang satu ni. masa member gua terjah HR mencari printer lama lama, kerani HR tu kata, "ada. tapi printer tu dah jahanam."

"cubalah dulu, kalau tak ok jugak korang terus simpan kat sana, semak je kat sini." lebih kurang begitulah bunyi percakapannya lagi. kalau printer tu ada perasaan, mungkin dia sangat kecil hati dan menyimpan dendam. member gua down. tapi sebab dia jenis bertindak mengikut arahan, dia pikul juga printer jahanam tu dan diserahkan pada gua untuk operasi lanjut. 

tanpa berlengah, gua terus install pakai driver cd dari HP yang mujur kerani HR tu ada simpan lagi. lepas install, gua try print. ok! tapi sekali tu je ok. lepas tu dia merajuk taknak print dah. gua uninstall dan install lagi sekali. ok balik! tapi sama juga. sekali print, lepas tu dia jadi bangang taknak print lagi. gua syak ni bukan calang calang bengap punya printer. gua try reset, install dan print lagi. terus tak boleh print langsung! bangang bangang bangang! safety boot gua dah ringan nak naik atas meja masa tu. cepat cepat gua beristighfar. lega sikit.

inilah rupa printer tersebut

kecewa, down dan rasa tercabar, gua tinggalkan printer dan bukak fesbuk. pekena 'like' dua tiga status, perli perli kerajaan sikit, gua kembali normal. jiwa gua tenang. sebaik saja dapat feel tenang, gua terus google model printer jahanam tadi. gua taip 'P2015 problem' dan terus tekan enter. padu, menandakan gua serius perlukan jawapan.


gua terus bukak link pertama yang dia tunjuk. astaghfirullah~ beratus komen nak kena study. dan semuanya dalam bahasa landan. gua bismillah dan baca satu demi satu tips yang dikongsi dalam tu. daripada banyak banyak komen, majoriti kata 'masak' formatter board adalah langkah terbaik. gua mesti try test! lagipun bukan printer gua, dan printer tu dah diisytihar rosak, jadi apa salahnya mencuba?

berikut gua copy paste komen yang gua jadikan pedoman sebelum gua teruskan operasi 'masak'

Re: Laserjet P2015 displays Paper jam and Toner lights by big_syster (9/11/09 3:57 PM)

Thanks to all who suggested the 'board baking' technique.

I have had two of our department's four P2015 machines show symptoms of a failed formatter board (intermittent problems then all status lights staying lit except for the paper jam light). Each time, the hardware crapped out on us just a month or two after the printers' warranties had expired.

I was VERY skeptical about putting a board in the oven, but after spending about $100 for a replacement board on the first printer, and getting the run-around from HP support with the second, I figured I didn't have anything to lose. I tried it last night as a last-ditch effort, and it WORKED!

It's a leap of faith, I know, so go at _your_own_risk_. Taking from the comments above, though, here are the exact steps that I used (with great success):
1. Preheated the oven to 350F
2. Removed the formatter from the printer (duh).
3. Removed the thin black piece of plastic by the memory socket.
4. To elevate the board in the oven, I placed it face down on three (golf ball-sized) balls of crumpled aluminum foil on a cookie sheet (that I had already lined with aluminum foil) taking care that the foil balls were not touching any of the soldered parts.
5. Baked it at 350F for 8 minutes exactly.
6. GENTLY removed the cookie sheet with board from oven and let cool undisturbed for several hours.
7. I then reinstalled the formatter board in the printer and it fired up without any problems whatsoever.

Since it had been suggested that these boards shipped with defective soldering, I'm not at all surprised that this technique worked. Regardless, I am absolutely thrilled that it did. Good luck to all.

* * * * * * *

Successful Formatter Board Baking by David Goldbrenner (5/1/10 5:50 PM)

I don't believe it, but baking the formatter board fixed my HP P2015d. Let me explain exactly what happened, for the benefit of others with this problem.

The Problem:
1. My printer was displaying a solid amber "jam" light, and no other lights. There clearly was no jam, and when I ran the HP ToolboxFX software that came with the printer, it failed to connect to the printer.
2. I removed and replaced the toner cartridge. No change.
3. I followed instructions to cold reset the printer and to do an NVRAM reset. No change. (See entry in this thread "Re: Laserjet P2015 displays Paper jam and Toner lights by Avirium (8/10/07 7:23 AM)")
4. I turned the printer on while holding the Go button for more than a minute, to try and reset the formatter board. No change.
4. I removed the left cover of the printer (this is the side that has the small door in it). To do this, turn the printer around so you're looking at the back. Place a flathead screwdriver between the back of the left side cover and the back of the printer, at the top. Gently pry the cover off. Repeat at the bottom of the left side cover.
5. When the left side cover is removed, you will see the formatter board. I now performed an engine test. To do this, I turned the printer on while pressing with a pen the small button that is found inside the hole at the bottom right of the formatter board.

The printer successfully printed a sheet of paper with lines on it. This confirmed that the printer engine was ok, but the formatter board was dead.

The Solution:
1. I unplugged the printer and gently disconnected all connectors from the formatter board by pulling gently.
2. I unscrewed the formatter board.
3. I removed the plastic cover protecting the right side of the board, and the white sticker.
4. I covered a cookie tray with aluminum foil and placed the board on it, face up, using small screwdriver tips through each screw hole to keep the board elevated.
5. I preheated the oven to 350 degrees.
6. I baked the board for 8 minutes
7. I removed the board and let it cool for 30 minutes.
8. I replaced the board, and it worked. Unbelievable.

Good luck everyone!

* * * * * * *

dengan pantas gua pergi cari screwdriver dan bukak formatter board printer tersebut. setel. gua bungkus dengan kertas, tunggu waktu balik sebab gua nak 'masak' dekat rumah. ofismate gua dah pandang pandang buat muka pelik. gua sendiri pun masih tak berapa nak percaya dengan apa yang gua buat, gua balas balik dengan muka pelik. akhirnya semua yang ada di dalam ofis sepakat membuat muka pelik. walaupun bermuka pelik, sempat juga gua poke lima enam orang rakan fesbuk sementara tunggu nak punch-out.

formatter board yang perlu di 'masak'
dipendekkan cerita, sampai rumah gua terus masak! gua set 180 darjah Celsius selama 8 minit tepat. macam biasa, wife gua pulak buat muka pelik. gua buat steady. padahal debor juga takut takut jahanam pulak oven dia. jahanam oven maka gelap la masa depan raya ye dak?

keadaan formatter board di dalam oven

oh ya. kenapa 180 darjah Celcius? nah amik formula ni. study!

C = (350 - 32) x 5/9 = 176.666

siap 8 minit, gua biar tunggu sejuk, dan terus gua bungkus semula sambil tak sabar tunggu hari esok nak buat magik dekat ofis. 

dipendekkan cerita lagi sekali, sampai ofis gua terus pasang balik formatter board, install dan print sampai berpuluh keping! yes! terbukti ajaran tersebut berjaya menghidupkan semula printer HP Laserjet P2015! lihatlah dunia! syukur alhamdulillah..

terus jadi hak milik persendirian!


sempena tarif elektrik naik - malapetaka besar menanti

sumber : utusan meloya
kah kah kah! kononnya pengguna berskala kecil tak terasa kesan daripada kenaikan tarif elektrik ni. kah kah kah! habis kalau restoran, kedai runcit, hypermarket, klinik, bengkel, kilang pembuatan yang terasa kesan paling teruk akibat kenaikan tarif lalu menaikkan harga barang dan perkhidmatan? nak kira macam mana? hujung hujung yang kena orang ramai juga ye dak? kah kah kah! bangang!

ambil contoh paling mudah, restoran mamak. semua orang tau pendatang mamak ni bangang. setiap kali gula naik minyak naik gas naik, dia pun selamba paria naikkan harga makanan dan minuman. sampaikan air kosong pun kena bayar harga tak munasabah. ada pihak bertanggungjawab pernah kacau? jangan mimpila! keturunan mahathir kutty mana ada orang berani kacau. dah la presiden KIMMA orang kuat umno. kah kah kah! 

itu baru contoh restoran pendatang mamak tak sedar diri. kalau kilang kilang yang keluarkan makanan macam mana pula? kilang nestle, kilang susu, kilang sardin, kilang maggi, kilang kicap, kilang budu dan sebagainya. ingat semua tu beroperasi pakai tenaga solar? kah kah kah! bila kos pembuatan naik ingat harga barang tak naik? nak gua jelaskan pakai tumit?

kalau rujuk pada berita ni, Tiada kenaikan guna 300 kWj - Utusan. perhatikan ayat last sekali.
Kerajaan memutuskan agar kutipan tambahan satu peratus daripada bil bulanan disumbangkan kepada Dana Tenaga Boleh Baharu. Kutipan ini tidak termasuk pengguna yang menggunakan elektrik di bawah 300 kWj sebulan.
jadah apa ni? kenapa tak letak dana pilihanraya umum je kan senang? tak pun dana beli belah kak rose. harktui! taib mahmud, khir toyo dan lain lain menteri rasuah sampai sekarang takde siapa berani ambil tindakan. baru nak siasat kes besar dekat sprm, saksi pulak 'mati mengejut' (KAH KAH KAH!). bangang! bangang! bangang! 

ok, dah hentam kerajaan ni baru sedap sikit nak mula kerja..