Jun 7, 2011

tutorial / tips : drive-thru caddy


sempena cuti sekolah, hari ni gua nak kongsi cara mudah membuat drive-thru caddy. apa bendanya tu? ala benda ni lebih kurang tray makanan yang biasa kita jumpa dekat restoran fast food tu. cuma yang ni special sikit sebab untuk guna dalam kereta, diy, selamat dari tumpahan air dan bersaiz kompak. ya, aksesori tambahan ini penting bagi mereka yang suka singgah drive-thru dan makan dalam kereta sepanjang perjalanan.

perhatikan betul betul gambar di atas. macam biasa tengok? yes! bekas tersebut sebenarnya adalah tray yang biasa kita pakai untuk mengecat rumah! atau bahasa standardnya, orang panggil 'plastic paint tray'. mudah bukan?

projek ni cuma perlukan satu tray baru yang belum dicemari cat, dua plastik bulat bersaiz lebih kurang 3 inci, dan gam kuat khas untuk plastik atau pvc. benda benda ni bersepah kat kedai hardware. siap boleh pilih yang cantik cantik kalau ada banyak pilihan. hah apa lagi, cubalah!

sumber asal : instructables


notasemut : tray ini sesuai untuk makan makanan ringan seperti gambar di atas. kalau nak pekena nasik siap dengan kuah tomyam atau lain lain lauk eksotik, gua nasihatkan baik berhenti makan puas puas dekat restoran atau mana mana R&R.

najib razakhstan [koleksi gambar]

bersungguh dia promote kazakhstan ye dak? hmm..

berikut gambar gambar sekitar majlis tandatangan kerjasama (projek) antara malaysia - kazakhstan. sebenarnya gua masih cari gambar anak perempuan dia yang nak kahwin dengan borat pemuda kazakhstan tu tapi belum jumpa lagi. jadi gua kongsi je la apa yang ada. 





macam kenal je makcik yang dekat hujung tu. kih kih kih

kredit gambar : karim massimov

v

anak najib kahwin orang kazakhstan. fakta atau auta?

sumber : nur.kz

Russian - detected to English translation

Kazakhstan could become a halal center in Central Asia

Malaysia considers Kazakhstan as a halal hub in Central Asia, said on Monday, Prime Minister of this country Najib Razak during his first official visit to Astana, the news agency Novosti Kazakhstan. "

"Malaysia is pleased to consider Kazakhstan as a halal hub for the Central Asian region"- said Razak after talks with Kazakh President Nursultan Nazarbayev.

Prime Minister added that "Malaysia has always played the role of halal center in the world, and Kazakhstan is ready to take on such a role in Central Asia. "

On Monday, during the visit of Prime Minister, Malaysia and Kazakhstan signed a trilateral agreement on the establishment of breeding complex in Zhambyl region.

* * * * * * *

berikut komen pertama daripada pembaca berita kazakhstan yang gua translate seperti dibawah. amacam? kahwin ke tak kahwin ni? takde makan makan ke? keh keh keh




* * * * * * *

ok yang atas tadi satu sumber berita yang gua dapat dari kazakhstan. yang bawah ni pulak gua kutip dari fesbuk Дайджест прессы за 1 июня 2011 года (Press Digest for June 1, 2011) 

highlight oren tu maknanya 'malaysia'


Russian to English translation

"DAT - Public position" - "announce another grandson Nazarbayev ...». E-mail to the editors edition received materials about the mysteries of Daniyar Nazarbayev. As it turns out, the young man was not a grandson and a nephew is not even the Kazakh president, but simply the son of Myra Kurmangalieva (former wife of the president's brother - Bolat Nazarbayev) from his first marriage. His real name Kesikbaev Daniyar Dastangalievich. And even the name of Nazarbayev, he is currently illegal. However, more than two years, he has evaded the submission of documents to the judicial authorities. Last week, the evening news television channel "Astana" one of the Malay businessmen, it was announced that a positive influence on the development of bilateral economic relations will the forthcoming wedding of his daughter, Prime Minister of Malaysia, and a nephew (grandson), President of Kazakhstan. It is all about the same Daniyar. Perhaps due to the presence of just sounding names and imaginary kinship and should take place this wedding. Very curious and history of higher education Daniyar not terribly stranded graduate of Columbia University. As it turned out, at the time of admission in the said college, he already had two papers on education - diploma Leysin American School (Switzerland), issued in 2005, which gave him no peahen study at university, because he was incomplete, and the certificate of secondary education, issued in the same year, the average school in a small town Talgar in the Almaty region of Kazakhstan. How could the same study in Switzerland and Kazakhstan - remains a mystery. So, that Columbia University would notice in time, before issue Daniyar Bachelor: What if a graduate, in fact, higher education, but without the middle ...
Also, the newspaper continues to publish the series "The Apostles Nazarbayev." At this time we are talking about

hah amacam? paham? gua pun tak paham google direct translate ni sebenornya. kah kah kah! lantak deme la nak kahwin ke, tunang ke, skandal ke, ye dak? sumpah gua tengah pening ni banyak sangat mengadap berita kazakhstan. last sekali gua terjebak dengan dunia kazakhstan adalah masa filem 'borat' tengah meletup. memang macam gampang cerita. kah kah kah!

ok cukup, gua nak pergi cari panadol. nanti gua kongsi lagi kalau ada benda baru yang gua jumpa. siapa siapa yang rajin tu boleh la pergi siasat ye.

notasemut : tapi kenapa najib serius betul dengan kazakhstan sejak kebelakangan ni ye? sebagai penutup, baca berita ni - Malaysia Akan Bantu Kazakhstan Dengan Lima Projek Signature, Kata Najib (BERNAMA)