Jun 10, 2011

gua masih boleh download, lu orang bagaimana?

hah baru baru ni kecoh skmm / mcmc blok beberapa website untuk menghalang rakyat malaysia mendownload segala macam benda terutamanya movie dan software pirate dari internet. gua sebenarnya dah kurang aktiviti mendownload ni. semuanya gua serahkan pada adik gua untuk download movie movie terbaru. gua tinggal pilih yang mana gua nak tengok dan copy masuk thumbdrive je. kah kah kah. itu la untungnya jadi abang long. senarai website yang diblok seperti di bawah.


tapi tadi, disebabkan gua boring dan saja suka mencabar keputusan kerajaan, jadi gua saja bukak piratebay dan cuba download satu album black eyed peas - the beginning (2010). ingatkan dah tak boleh, tapi orait je. keh keh keh. sekarang download dah siap dan gua sedang melayan suara lunak fergie sambil mengarang entri ni. pheww


kuasa petisyen : F1 Bahrain dibatal akibat tindakan kejam kerajaan terhadap rakyat

Penganjur Bahrain Grand Prix telah membatalkan rancangan akibat tekanan antarabangsa berikutan pelanggaran hak asasi manusia dalam tindakan keras kerajaan Bahrain terhadap demonstran pembangkang.

Ketua litar, Zayed Alzayani, mengeluarkan kenyataan Khamis malam yang mengatakan bahawa "Walaupun Bahrain gembira untuk menyatakan kesediaan untuk menganjurkan Grand Prix pada tarikh 30 Oktober ... tetapi jelas bahawa perlumbaan ini tidak dapat berlangsung dan kami menghormati sepenuhnya semua keputusan.

"Kami ingin peranan kami dalam Formula Satu supaya terus positif dan konstruktif seperti selalu, oleh kerana itu, demi kepentingan sukan, kami tidak akan membuat jadual semula perlumbaan pada musim ini," tambahnya.

Perlumbaan di litar Sakhir dijadualkan sebagai pembuka musim pada Mac - tapi ditunda selepas rusuhan berdarah dan tindakan keras terhadap para demonstran anti-kerajaan.

Penangguhan yang diumumkan minggu lalu mencetuskan kemarahan di antara penggiat hak asasi manusia, yang berjaya mengumpul lebih dari 455,000 orang untuk menandatangani petisyen online meminta penaja supaya memboikot perlumbaan Bahrain.

Sementara rusuhan berterusan di negara itu, pembatalan oleh litar Bahrain, yang pertama di Timur Tengah untuk tuan rumah grand prix, telah secara efektif menamatkan pertikaian tersebut.

"Bahrain selalu berusaha untuk memainkan peranan positif dalam pembangunan Formula Satu," kata Alzayani.

"Kami akan menunggu pasukan pelumba, pemandu mereka dan penyokong kembali ke Bahrain tahun depan dan ingin menyampaikan rasa terima kasih kepada penyokong kami, termasuk kakitangan, sukarelawan, sponsor, syarikat-syarikat swasta dan masyarakat umum, yang saya tahu, bahawa keputusan pembatalan tahun ini adalah sangat mengecewakan. "

Bahrain telah dijadualkan sebagai - pembuka musim tahun depan pada tarikh 11 Mac.

Keputusan tersebut bererti musim ini akan mempunyai 19 perlumbaan, daripada 20, dan akan berakhir di Brazil pada 27 November.

Sumber : Al-Jazeera

* * * * * * *

berikut gua kongsi gambar kenang kenangan pearl roundabout atau lebih dikenali  sebagai lulu roundabout oleh masyarakat setempat, yang menjadi simbol revolusi bahrain. pada pagi 18 mac 2011, lulu roundabout dirobohkan oleh kerajaan kejam bahrain kerana tidak mahu monumen tersebut menjadi tempat bersejarah yang menyaksikan kebangkitan rakyat menentang kerajaan bahrain. bangang. ini semua kerja raja raja bangang di bahrain. eh, ada ke raja yang bijak? keh keh keh

dan lagi koleksi gambar gambar revolusi lulu di flickr, di [sini]





masa depan download yang gelap

sumber : lowyat.net

PANAS : TNB AKAN BINA LOJI NUKLEAR !

sumber : mStar

yes tahniah! mula mula rare earth di kuantan, sekarang kita main nuklear pulak! hidup wawasan 2020! hidup 1malaysia! kalau baca betul betul berita di atas, rosatom (rusia) akan membantu 'kerajaan yang berminat' nak bangunkan loji nuklear. heh, confirm la dia minat. ini projek bilion bilion beb! 

betul, memang teknologi nuklear ni boleh kurangkan penggunaan bahan api fosil tapi adakah malaysia betul betul perlukannya? dengan sana sini bangunan runtuh sebab pembinaan tak ikut spesifikasi, adakah kita bersedia? alangkan stadium gergasi yang runtuh itu hari pun masih samar samar siasatannya dan tiada tindakan tegas diambil, adakah kita rela berkorban jika berlaku sebarang bencana yang di luar jangkaan kita?

dinding runtuh, siling jatuh, parlimen bocor, stadium musnah. itu semua boleh pejam mata lagi. sebab tiada kesan berangkai. tapi loji nuklear? jangan main gila beb. jepun punya loji fukushima tu sampai sekarang pun tak setel lagi. cuma berita dari sana 'makin kurang' untuk mengelakkan panik di kalangan penduduk seluruh dunia. cuma negara yang celik saja yang nampak risiko besar yang menanti.

jerman pun dah mula 'shutdown' satu persatu loji nuklear kerana mengutamakan keselamatan rakyatnya. dijangka semua loji nuklear di jerman akan ditutup menjelang 2022. tapi TNB malaysia pulak akan bangunkan loji nuklear menjelang 2020. bodoh macam mahathir. 

notasemut : agaknya negeri mana pulak yang bakal menjadi mangsa? harus diingat, sebarang malapetaka akan meninggalkan kesan 'padang jarak padang terkukur'. itu jam lu terpekik terlolong pun dah tak guna.

sumber : ghost town fukushima