Jun 14, 2011

RM1.8 juta untuk facebook page kementerian pelancongan, kini di CNN


sumber : cnn

  • Cuti-Cuti 1Malaysia
  • Citrawarna 1Malaysia
  • Karnival Jualan Mega 1Malaysia and Karnival Jualan Akhir Tahun
  • Festival Pelancongan Seni Kontemporari 1Malaysia
  • Kempen 1Malaysia Bersih, 1Malaysia
  • Fabulous Food 1Malaysia

notasemut : gua sendiri buat masa ni handle 8 page. kalau nak cabar gua sumpah pun gua berani. salah satunya page semut dan papan kekunci yang diupdate secara automatik, thanks to RSS Graffiti. dan kelapan lapan page ini beroperasi tanpa sebarang kos. harap maklum.

free wallpaper : anonymous

operation malaysia - anonymous


Greetings, Malaysia,

We have seen the censorship taken by the Malaysian government, blocking sites like The Pirate Bay, and WikiLeaks. Malaysia is one of the world’s strictest governments, even blocking out movies, and television shows. These acts of censorship are inexcusable. You are taking away a basic human right. The internet is here for freedom, without fear of government interference. Do not think that no one else notices. Your structured government has done the talking, and we hear loud and clear. Let this be an announcement to all your people. This is a sign, a warning, and an opportunity to listen to ideas above your own. In a way you are being stubborn. But how will this help anyone or your country. We fear that if you make further decisions to take away human freedom. We are obligated to act fast and have no mercy. For rules were meant to be broken. And corruption was meant to be washed away and forgiven. Now we will wash your corruption away so be prepared. Take this as a favor.

We are Anonymous.
We are Legion.
We do not forgive.
We do not forget.
Expect Us.

* * * * * * *

This statement was published in the Pastebin website where the group is acting against what it claims are various acts of censorship by the Malaysian Government, and because of the recent move to block filesharing sits, like the Pirate Bay, in Malaysia.

Anonymous will launch the attack at 7.30pm GMT on Wednesday (3.30am Thursday Malaysian time) and has named it “Operation Malaysia.


50 tahun memerintah - rahsia tumbangnya sebuah kerajaan [video untuk dikongsi]


tengok sampai habis. hayati keluhan anak anak muda malaysia. ok yang last tu man kadir, ala yang jadi pak jabit dalam filem hantu kak limah tu. dia dah tak berapa nak muda, tapi dengar dulu apa dia nak cerita. bukan, kali ni bukan cerita lawak.

gambar hiasan

* * * * * * *

berikut antara mesej yang disampaikan oleh penduduk jepun. baca dan fahamkan..

"kami selesa dengan kerajaan yang sedia ada, tapi dalam pilihanraya akan datang, kami akan undi pihak pembangkang. kenapa? sebab kami mahukan perubahan. ya, perubahan yang lebih baik. kami mahu lihat pembangkang melaksanakan janji janjinya. ia untuk kebaikan kami juga."

"negara hanya akan mengalami perubahan drastik jika kerajaan pusat bertukar tangan. menang di beberapa tempat atau negeri tanpa mengambil alih kerajaan pusat hanya akan menyulitkan lagi keadaan. ini adalah tidak baik untuk perkembangan sesebuah negara." (lihat apa yang berlaku di perak. dan layanan kerajaan pusat dan media terhadap selangor, pulau pinang, kelantan dan kedah. ingat, negara luar dan pelabur asing memerhati. dan mereka bukannya bodoh)

"negara luar akan memandang bahawa negara kami semakin tidak stabil jika kemenangan itu tidak kukuh. apabila negara tidak stabil dari segi politik, pelabur asing akan kurang berminat dan ini akan menjejaskan ekonomi negara. ekonomi yang lemah akan membawa kepada pelbagai masalah. pengangguran, sebagai contoh." (yang tinggal hanya pelabur perosak masa depan negara. lynas, misalnya)

"anak muda cerdik pandai yang belajar tinggi di luar negara juga akan cuba mengelak untuk pulang berkhidmat ke negara asal. malah yang selama ini berkerja dalam negara juga turut keluar, mencari peluang yang jauh lebih baik. ini merupakan satu kehilangan besar buat negara." (rujuk - brain drain)

"kuasa di tangan rakyat, jika parti yang diundi gagal untuk menunaikan janji, malah mentadbir dengan lebih teruk daripada kerajaan asal, kami akan menghukum mereka dalam pilihanraya yang akan datang. dan pusingan ini akan berulang setiap kali tiba pilihanraya.." (ini orang kabor mentaliti kelas pertama!)


- petikan kata kata di atas adalah antara penjelasan penduduk jepun terhadap wartawan asing ketika ditemubual, beberapa hari sebelum pilihanraya umum 2009 yang menyaksikan kerajaan LDP yang memerintah selama 50 tahun, akhirnya tumbang, dan digantikan dengan kerajaan baru (DPJ).

notasemut : ok gua mengaku, petikan kata kata tersebut gua tambah perisa tambahan sebab google translate bahasa dia berterabur. berikut gua sertakan dua daripada beribu berita yang menceritakan mengenai tumbangnya kerajaan yang telah berkhidmat cemerlang (pada pandangan gua) selama 50 tahun di jepun. kenapa tumbang walaupun selama ini jepun dilihat membangun pesat? sebab rakyatnya mahukan perubahan yang lebih cemerlang! as simple as that! kuasa di tangan rakyat!


“Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum sehingga mereka mahu mengubah diri mereka sendiri.”

p/s : sebarkan video di atas :) terima kasih!

sempena bersih 2.0 - taktik tukar alamat guru Kafa

KOTA BHARU, 13 Jun: Impian Umno mahu merampas Kelantan rupa-rupanya berselindung di sebalik agenda sulit dengan memperalat Jabatan Pelajaran Negeri dan Pejabat Pelajaran Daerah (PPD).

Difahamkan PPD diminta menyenaraikan nama-nama guru Kelas al Quran dan Fardhu Ain (Kafa) yang mengajar di sekitar Kota Bharu untuk ditukar alamat kad pengenalan (IC) ke kawasan Dewan Undangan Negeri (Dun) Bunut Payong.

Modus operandi sulit tersebut berjaya dikesan pada 28 Mei lalu apabila ramai guru Kafa dilihat berada di perkarangan Wisma Persekutuan bagi menukar alamat kad pengenalan.

Setiausaha Majlis Tindakan Dun Bunut Payong, Shaari Mat Yaman (gambar) berkata, seramai hampir 50 guru Kafa dilihat berada di sebuah wakaf dalam kawasan Wisma Persekutuan antara jam 9 hingga 11 pagi 28 Mei lalu.

Katanya, seorang lelaki mengaku bertanggungjawab membekalkan borang pertukaran alamat kepada setiap guru Kafa yang datang.


“Kemudian seorang demi seorang guru Kafa diminta lelaki terbabit naik ke pejabat Jabatan Pendaftaran Negara untuk menyerahkan borang yang telah diisi di wakaf.

“Lelaki itu memberitahu alamat-alamat baru yang diisi guru Kafa terbabit menggunakan alamat milik anggota jawatankuasa Umno Kota Bharu yang tinggal di Dun Bunut Payong,” katanya di sini.

Shaari berkata, beliau bersama empat lagi jawatankuasa MTD Bunut Payong dan penghulu melihat sendiri tindak tanduk agen yang mungkin dilantik Umno bagi membekalkan borang pertukaran alamat kad pengenalan kepada guru Kafa.

Menurutnya guru Kafa yang selesai urusan di pejabat JPN kemudian dilihat turun semula ke wakaf menemui lelaki terbabit.

Difahamkan juga guru Kafa yang sedia menukar alamat diberi sedikit habuan.

Sementara itu tinjauan Harakahdaily di perkarangan Wisma Persekutuan dan pejabat JPN pagi tadi tidak lagi kelihatan kelibat agen berkenaan.

Difahamkan juga Umno cuba mempengaruhi pegawai di JPN bagi membolehkan pertukaran alamat dilakukan secara berkumpulan bagi mempercepatkan urusan pertukaran alamat kad pengenalan pemohon.

Satu sumber memberitahu pemimpin Umno terbabit datang merayu kepada pegawai kanan di JPN bagi membolehkan proses pertukaran alamat dipercepatkan.

Bagaimanapun rancangan itu gagal memandangkan JPN Kelantan tidak melayan kerana menyalahi peraturan.

Difahamkan pertukaran alamat kad pengenalan pemohon hanya boleh dibuat di pejabat JPN bukan melalui agen tertentu. - Harakahdaily

(ikuti pembongkaran sendikit tersebut dalam Harakah edisi cetak keluaran akan datang)


notasemut : benda benda bangsat macam ni yang buat spirit gua nak join Bersih 2.0 menaik!