Jun 23, 2011

zebra palsu jadi tarikan pelancong

Polis di Semenanjung Crimea Ukraine telah merampas seekor kuda putih yang telah dicat dengan warna kuda belang. Kuda tersebut merupakan tarikan pelancong, tetapi pemiliknya telah didakwa atas kesalahan kekejaman terhadap haiwan.

Zebra palsu, empat kuda yang lain dan dua kuda padi dikatakan tidak diberi makanan secukupnya, lapor akhbar Segodnya Ukraine.

Haiwan tersebut dijadikan tarikan pelawat di sebuah taman di Sevastopol. Ramai pelawat berminat untuk menunggang dan gambar mereka diambil, walaupun ia jelas bukan kuda belang sebenar.

Semua kuda kini disimpan di sebuah ladang berhampiran bandar.

Pemilik berdepan dengan denda sebanyak $ 5000 jika didapati bersalah mendera haiwan.

Ini bukan kali pertama ianya berlaku. Pada tahun 2009, terdapat laporan kuda belang palsu di zoo Gaza, yang sebenarnya seekor keldai yang telah dicat.


gambar : segodnya.ua


bersih 2.0 - himpunan bersejarah di seluruh dunia ! [sila inform kawan kawan yang berlajar/kerja di luar negara]

Kempen Bersih 2.0 diadakan serentak di luar negara - MalaysianInsider

KUALA LUMPUR, 23 Jun – Perarakan Himpunan Bersih 2.0 yang bakal dianjurkan di sini awal bulan depan juga akan diadakan di beberapa negara luar termasuk di Amerika Syarikat pada tarikh yang sama, demikian umum jawatankuasa pemandu Bersih 2.0 hari ini.

Dalam satu kenyataan dikeluarkan petang ini, sekretariat itu berkata perarakan tersebut diusahakan oleh rakyat Malaysia yang tinggal di negara luar, yang turut menyokong tuntutan Bersih 2.0.

“Mereka secara peribadi menghubungi Bersih 2.0 dan menyatakan minat untuk menganjurkan perarakan di mana mereka tinggal,” kata jawatankuasa itu lagi.

“Kami menganggap minat luas di kalangan rakyat Malaysia di luar negara menunjukkan bahawa rakyat Malaysia dari semua lapisan percaya pada keperluan pembaharuan pilihan raya dan mempertahankan demokrasi,” kata beliau lagi.

Justeru menurut jawatankuasa Bersih 2.0, perarakan akan diadakan di pekarangan Kedutaan Malaysia di Seoul, Korea Selatan pada pukul 3 petang, pejabat kedutaan dan konsul Malaysia di Canberra, Melbourne dan Sydney pukul 12 tengah; Tower of the Sun, Osaka di Jepun 3 petang; pejabat besar konsul Malaysia di Los Angeles 10 pagi; Chrissy Field Picnic Area, Presidio, San Francisco (9.30 pagi) dan pejabat konsul Malaysia di New York (10 pagi).

“Bersih 2.0 meminta rakyat Malaysia yang tinggal di United Kingdom, Amerika Syarikat, Taiwan, Jepun, Korea Selatan dan Australia mengambil bahagian dalam perarakan itu jika mereka juga percaya bahawa perlunya pilihan raya bersih, bebas dan adil di Malaysia.

“Rakyat Malaysia di luar negara juga perlu datang dan menuntut hak undi pos pada pilihan raya umum ke-13,” katanya lagi.

Himpunan Bersih 2.0 yang akan diadakan 9 Julai di sini belum memperoleh permit polis.

Semalam, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishamuddin Hussein berkata Bukit Aman akan memanggil penganjur Bersih 2.0.

Turut akan dipanggil ialah pemimpin Perkasa dan Pemuda Umno yang bercadang mengadakan perarakan balas pada hari yang sama.

Dalam kenyataannya, jawatankuasa itu juga berkata, program jelajah seluruh negara menjelang perhimpunan 9 Julai akan diadakan di beberapa bandar.

Ia termasuklah di Kompleks Muhibbah, Jalan Taugeh 24/17, Persiaran Sultan, Seksyen 24, Shah Alam pada pukul 10 malam esok dan disusuli di Dewan Asam Jawa, Kuala Selangor pada pukul 8.30 malam keesokan hari.

Program itu juga akan diadakan di Pusat Aduan Rakyat Kempas, Taman Dahlia, Johor Baru pada pukul 8.30 malam Sabtu ini.

Perhimpunan di Dataran PSM, Taman Orkid, Sungai Siput akan diadakan pada pukul 8.30 malam Ahad ini.

 * * * * * * *

notasemut: sms bunuh? kah kah kah! kalau samseng sangat bunuh je la terus. ugut ugut pakai sms ni kerja budak budak sekolah la. budak sekolah yang jenis nak topup kredit pun mintak dengan mak. kah kah kah! kenapa perlu ada ayat 'jika perhimpunan ini diteruskan', baru nak bunuh? maknanya kalau perhimpunan batal, maka takdela bunuh? gitu? kah kah kah! lepas perhimpunan ni kalau lu orang tak bunuh jugak, lu jaga baik. gua MMS gambor kote ke nombor +601119732179. kah kah kah!