Jun 24, 2011

kenapa gua boikot kedai 1 malaysia? [awas! gambar jijik]

rasanya ramai yang dah tahu bahawa kedai 1 malaysia ni diuruskan oleh mydin holdings. ala mamak mydin anak beranak tu la siapa lagi. senang cerita memang banyak barang mydin la ye dak? cuma label je ditukar kepada lambang 1 malaysia bagi nampak konon kononnya rakyat didahulukan. dengarnya seluar dalam 1 malaysia pun ada dijual! peh..

berikut antara komen pengunjung dan pekerja, dipetik dari malaysiakini

"Harga boleh tahanlah rendah cuma produk terhad. Dari segi bungkusan memang menarik, tapi kualiti tidak tahulah" - Zafirul

"Mesti mahu cuba dahulu. Harga bolehlah (murah). Mesti tengok kualiti dia (barangan) baru boleh cakap. Mesti mahu cuba kualiti dahulu baru boleh tahu boleh datang lagi ke tidak" - Alice

"Kedai 1 Malaysia terpaksa 'meminjam' kakitangan daripada syarikat Mydin Mohamed Holdings Bhd yang mengendalikan kedai berkenaan" - Nuriah, pekerja kedai

"Harga barangan yang tidak berjenama 1Malaysia tetap dijual dengan harga sama seperti di kedai lain" - Angeline

* * * * * * *

rata rata, ramai yang masih ragu ragu dengan tahap kualiti barang murah berjenama 1malaysia tersebut. ye la, kalau melibatkan makanan mesti la kualiti diutamakan. tapi pada gua, kalau dah namanya mydin, memang gua tak berapa percaya la kualiti dia. terus terang cakap punya. lagipun bukan pengalaman seminggu dua, ini pengalaman peribadi yang dah masuk berbelas tahun! kalau google mydin punya tahap kualiti memang silap silap terus geleng kepala taknak pergi mydin. kah kah kah!

berikut antara komen forumer terhadap kualiti barangan mydin, dipetik dari forum cari.com.my

jgn beli barang elektrik atau part-part elektrik yang kecik-kecik tu....hampeh semacam....ader ke beli starter lampu ...dibungkus 3 dan berharga RM 2.00....setiap satu tahan seminggu ajer...heheheheh....3 starter cuma tahan 3 minggu ajer....padan ngan muka aku - forumer A


jgn sesekali beli Jam kat Mydin...bukan setakat hampeh...tapi taraf hancus.... - forumer B

Ari tu, ingat nk beli Olay Total Effect kt Mydin sbb murah. Hubby beria2 tak bagi! Kata dia, nk beli menda lain tak per but klau menda2 kosmetik, brg elektrik, menda2 makan (jamu, ect), Mydin is not the place! - forumer C

* * * * * * *

ah, asalnya gua nak tumpu pada isu kedai 1 malaysia ni tapi dah disebabkan kedai tu mydin yang handle, jadi gua kongsi semua benda benda 'taik' yang datangnya dari mydin ni. kah kah kah.! nah amik ko!

gambar bawah ni diambil di mydin melaka central pada 2008 (sebelum pru), gua pinjam dari blog tokasid. cilakak baru hari ni gua jumpa cerita ni, geng geng dia pun dah lama boikot mydin. nak tau cerita lanjut? pegi la lawat blog tokasid. gua cuma kongsi gambor je

t-shirt jijik untuk dijual

kedai ke markas barisan?

pemandangan jijik

merata tempat diletaknya

payung yang melambangkan rendahnya IQ si pemakai

bodoh bangang

barisan nasional sahaja

mydin = barisan nasional

hah amacam? best kan bisnes mamak mydin ni. bisnes jenis jilat. kira sekarang ni tahap jilat dia dah masuk level paling tinggi la ni. tu yang dapat projek handle kedai 1 malaysia. untung beb. tak payah susah susah buat iklan promosi. siap masuk sari berita penting di semua siaran tv malaysia. akhbar akhbar promote dekat muka depan. radio pun siang malam heboh pasal kedai 1malaysia. kesimpulannya, lu jilat, lu dapat!

gua ni bukanla nak mengajak orang ramai boikot mydin dan kedai 1 malaysia ni. itu hak kebebasan beli belah masing masing. tapi masalahnya gua memang anti habis dengan lahanat mydin ni. gua boikot habis habisan sejak wife gua bertekak dengan customer service mydin usj1 itu hari lagi. memang servis macam bangsat!
notasemut : ini semua dendam, ya dendam. sekali lu (mydin) dah buat taik dengan pelanggan, lu bukakla kedai baru nama 1 malaysia ke, 1 kimma ke, 1 dua tiga go ke, memang gua tetap boikot! pergi jahanam sama lu mydin!


perhimpunan sokong pornografi



sumber : malaysiakini dan malaysianinsider