Nov 3, 2011

SEJARAH - gwangju, chin peng, henry fucking gurney, penubuhan israel dan umno [VIDEO, WIKI & TESIS]


ok gua yakin ramai dah tengok video atas ni. mungkin ada yang dah lama tahu dan rasanya ramai juga yang baru tahu, termasuk gua. disebabkan gua pernah dengar ceramah pasal isu ni secara live di ampang minggu lepas, gua tertarik untuk berkongsi info yang gua jumpa dan letakkan rujukan mengikut minit ceramah di atas. tulisan dalam kurungan ada kaitan dengan isi ceramah. sila klik tulisan kuning untuk pergi ke pautan seterusnya. maafla kalau minit tu tak berapa tepat dan berterabur. 

min 19 - Gwangju Democratization Movement (the incident was represented as a rebellion inspired by Communist sympathizers)

min 19 - Gwangju Biennale (to clarify misconceptions regarding the history of Gwangju..)

min 24 - Hikayat Merong Mahawangsa (He was a ruler and he was a Hindu)

min 25 - Kedah Tua (salah satu kerajaan awal terkenal yang terletak di Semenanjung Tanah Melayu)

min 30 - Al-Aqsa Mosque (Today, the Old City is under Israeli control)

min 32 - Henry Gurney (he was promoted to Knight Commander (KCMG) of the Order of St Michael and St George, which is the second highest rank in this order — when he represented the British Government as the Chief Secretary to the Palestine Mandate 1946–1948)

min 33 - British Mandate for Palestine (On the date of British withdrawal, the Jewish provisional government declared the formation of the State of Israel)

min 34 - List of High Commissioners of the United Kingdom to Malaya (Sir Henry Lowell Goldsworthy Gurney 1948-1951)

min 32 - Chin Peng (Sir Henry Gurney, assassinated on Gap road to Fraser's Hill by Siew Ma)

ni gua saja tambah - Gerald Templer (He is best known for his defeat of the guerrilla rebels in Malaya between 1952 and 1954. "The answer [to the uprising] lies not in pouring more troops into the jungle, but in the hearts and minds of the people.")

min 35 - Malayan Emergency (The Malayan Emergency was a guerrilla war fought between Commonwealth armed forces and the Malayan National Liberation Army (MNLA), the military arm of the Malayan Communist Party, from 1948 to 1960)

min 36 - Malaysia Federal Route 55 (The site of Sir Henry Gurney's murder)

min 40 - Harold MacMichael (was empowered to sign official treaties with the Malay rulers over the Malayan Union proposal scheme)

min 41 - Charles Joseph Pemberton Paglar - PDF (He was given the number six [006] membership badge upon UMNO'S formation shortly afterwards - page 140)

min 45 - United Malays National Organisation (UMNO was comfortable with continuing to play its supporting role to the British rulers)

ceramah ni paling best masa minit ke-60. macam back to the future. hah dengar betul betul. sama, bukan? padahal ceramah ni pada 19.10.2011di Belanja Kiri, Parit. tapi bandingkan apa yang dikatakan chegubard dengan sari berita penting di buletin utama sehari dua ni. apa macam?

gua sempat menyelam tesis yang chegubard ceritakan pada minit ke-41. dan sebagai bonus, gua printscreen sikit part penting yang selama ini digelapkan dari sejarah.


penjelasan di blog chegubard - RUJUK SINI

sumber : National University of Singapore

notasemut : terus terang kabor gua ni dulu time subjek sejarah memang kalau boleh lari, lari. jenis lari terus balik hostel. lepas tu dah dekat dekat nak periksa pun masih keras taknak ulangkaji sejarah. jadah apa gua nak ulangkaji kalau sebelum tu pun gua tak pernah kaji? kah kah kah! begitulah bencinya gua terhadap subjek sejarah. tapi sekarang, gua dah mula minat sikit sikit. terima kasih chegubard!



LOKASI PIKET KEBANGSAAN MTUC 3 NOV 2011

Berikut adalah lokasi Piket Kebangsaan MTUC yang akan diadakan pada 3 Nov 2011 antara jam 5.00petang hingga 6.30petang. Sokongan dari semua pihak amatlah dialu-alukan bagi menjayakan Piket Kebangsaan ini.

1.Selangor
Shah Alam (Seksyen 15) & PROTON
Teluk Panglima Garang
Lebuhraya Persekutuan
PJ, Jalan Barat
Bukit Rajah Industrial Area, Klang
Sg Choh, Rawang

2.Pulau Pinang
Depan Pearl View Hotel Prai

3.Melaka
Air Terjun, Air Keroh,Jalan Bukit Beruang (Dekat Majlis Perbandaraan Melaka & Jusco)

4.Negeri Sembilan
Padang Majlis Perbandaraan Seremban

5.Perak
Depan Bangunan MTUC Negeri Perak

6.Pahang
Padang Masjid Negeri Kuantan

7.Kelantan
Depan Kota Bharu Trade Center (KTC)

8.Johor
Batu 5, Jalan Skudai Depan Masjid Jamek Kg. Pasir

9.Kuala Lumpur
Jalan Raja Laut(Berdekatan Bangunan KWSP)

10.Sabah
Di tepi jalan diantara lampu traffic depan Hotel Tang Dynasty dan lampu traffic Centre Point (Jalan menuju ke Wisma Merdeka)

11.Kedah
Depan Sime Tyres International,Mergong, Kedah

The Malaysian Trades Union Congress (MTUC) has unanimously agreed to hold a nationwide picket on November 3 to protest proposed amendments to the Employment Act passed last week that affect job security and workers’ rights. MTUC comprises 390 registered unions in the country, which represent 802,323 members



sumber : facebook