Jun 18, 2012

shahidan kassim dah minta maaf dengan sultan dan rakyat johor ke belum? [hansard parlimen 1993]





notasemut : hah amacam? ingat gua menipu? nah baca sendiri edisi penuh dekat sini - [http://www.parlimen.gov.my/files/hindex/pdf/DR-18011993.pdf]


Kempen R untuk Royalti : ADUN BN hina OKU


KOTA BHARU: Tindakan Adun BN Nenggiri, Mohd Yusof Abdul Ghani mengaitkan simbol 'R' untuk Perjuangan Rakyat dalam menuntut Royalti, hak pendaratan minyak dan gas ke bumi Kelantan adalah menghina bahasa isyarat golongan itu.

(Isyarat jari bersilang adalah untuk huruf 'R' dalam bahasa OKU Pekak-Bisu.)

(Tuan Guru Nik Aziz serta penyokong kempen Royalti semasa melancarkan kempen ini)

Setiausaha Gabungan Profesional Menuntut Royalti,Pendaratan Minyak dan Gas (Royalti), Mohammad Hisyamuddin Ghazali berkata, tindakan berkenaan juga seolah menghina Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V yangturut menyokong pendaratan Gas di Kelantan.

Beliau berkata demikian ketika dihubungi bagi mengulas kenyataan Adun Nenggiri yang mendakwa Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, mengangkat dua jari sebagai simbol kristian.

Adun Nenggiri itu berkata Nik Aziz menunjukan simbol tangan sebagai tanda salib sebagaimana posting yang ditulis dalam Umno-tumPAS.

“Ia adalah satu perbuatan yang tidak wajar dilakukan ke atas seorang ulama apa lagi simbol tangan yang ditunjukkan oleh Tuan Guru adalah simbol 'R' bukannya simbol salib," kata Hisyamuddin.

Katanya, simbol berkenaan diguna pakai oleh golongan berkenaan di seluruh negara dan mungkin dunia bagi menghubungkan sesama mereka.

"Sebagai seorang Adun yang dipilih oleh rakyat, sepatutnya yang berhormat perlu lebih peka simbol bahasa yang digunakan oleh golongan OKU yang juga ada di kalangannya pengundi yang berhormat.

“Tindakan Adun itu telah menghina kelompok OKU yang juga turut bersama berjuang dalam usaha tuntutan ini,”ujarnya.

Sehubungan itu, katanya tindakan fitnah berkenaan adalah satu tindakan yang tidak wajar dan akan diambil tindakan undang-undang sekiranya Adun Nenggiri itu tidak menarik balik kenyataan tersebut. - harakahdaily


sumber : mnsu.edu

notasemut : nama pun adun BN, confirm la Bangang!



Jun 11, 2012

100plus terpaksa bagi penjelasan akibat sticker najib [gambar]


After being the target of brickbats from the Internet community, popular isotonic drink 100Plus scrambled to clarify that Prime Minister Najib Abdul Razak's image on its can was not aimed at promoting the leader.

Many netizens saw this unusual clarification as a damage control move to escape a boycott by Najib's critics as the country's political competition gets stiffer with the looming general election.

The clarification was published on Wednesday on the Facebook webpage of Malaysia 100Plus. "Hi everyone. We'd like to clarify that the pictures of our Prime Minister, Dato' Sri Najib Razak appearing on our can is a sticker that was printed for him when he visited our booth at the Hari Belia event in Putrajaya recently.

"Besides our PM, specialised and individualised stickers were printed for all who visited our booth. We'd like to thank all Malaysians for your continuous support," read the statement.

The statement was responding to an earlier image widely circulated over the Internet, showing Najib's picture on a can of the isotonic drink.

An image showing stickers of other people printed on 100Plus cans was attached below the clarification.

However, the clarification does not seemed to pacify the netizens as most of the comments on the clarification were hostile.

"Too late, boycott u all already", "sorry, boycott already..because of the (that..... sticker)", "love 100 plus so much.......but I WILL BOYCOTT 100PLUS now....", and "I've loved 100 plus lifelong. Until that (.....) sticker was there. Some things you can't UN-see" are some of the comments calling for a boycott.

Some chose to express their view in milder form, "hi, gentle reminder, do be very careful with the selection of icon on your product....a wrongful step taken might cause you nightmare...;-)". - mkini



notasemut : terlajak perahu boleh diundur. terlajak letak gambor najib, kalau produk rugi jangan tanya kenapa. kah kah kah! hal ni sama juga pada budak burger yang bangang pergi pacak bendera BN dekat gerai burger, memang confirm lebih 50 peratus pelanggan lu lari! kah kah kah! kah kah kah! kah kah kah! bangang!


Jun 6, 2012

menjelang PRU13 - dialog penjelasan menteri kesihatan berhubung isu WWW 15

Berikut ialah dialog (sumber : Yahoo News Malaysia) antara Liow Tiong Lai dan wartawan yang mengasak dengan soalan berkaitan nombor WWW 15 yang ditempah beliau. Chua Soi Lek juga terpaksa 'tolong jawab' isu panas tersebut ketika sidang media di HQ MCA di Kuala Lumpur. Untuk mengekalkan originaliti dan mengelakkan fitnah, jadi gua kekalkan scene borak tersebut dalam bahasa inggeris. Ingat, ini dialog antara wartawan, Liow dan Chua, bukannya dialog dalam cerita Dumb and Dumber. kah kah kah!



Journalist: Who paid the bid for the number-plate?

Liow: I mentioned yesterday that this is a government official car, and so ministers are eligible to have one number-plate, so the process is official.

We are just going through the office and applying to the JPJ. JPJ is the one which processes the application.

Journalist: Is the ministry paying the bill? Who paid for this?

Liow: No. No. It’s all up to JPJ to handle this, we leave it to JPJ ..

Journalist: But who paid the cost, I know the process is handled by JPJ but who paid the cost?

Liow: I got to check, I’m not sure, it’s under JPJ.

Journalist: That means you didn’t pay to bid for that particular...

Liow : Like I said, ministers are eligible for one number, so I didn’t exercise the option earlier, so since my ministry is changing the car, so they just changed it.

Journalist: So you are saying your officer handled this?

Liow: Yes.

Chua: Usually this option is given to members of the administration both at state and federal (levels). So when you are in exco, you are entitled to officially bid for a number, or the state government will give you a number.

Journalist: Does that mean that when you are allowed to bid, you have to use your own money?

Chua: No, the government allows you to allocate a number, you can ask for a number. Of course, you cannot go and bid (for) number one lah .

Journalist: I’m referring to a Sin Chew report today, they interviewed an official from the Ministry of Finance, they said there is no such allocation for (any) ministry...

Liow: There’s no need for allocation, it’s the eligibility of the minister [sic] . There’s no need for allocation at all.

But numbers to me are not important, I think most important is the service to people. For us, it is more important to carry out work efficiently.

Any number, I’m using ( words inaudible ) my car is using any number ... it’s not important to me. So doesn’t matter whether I get the 15, or 200 or 1,000. It doesn’t matter to me. More important thing is the official car and we can use the car to serve the people.

Journalist: Why use your own name to bid?

Liow: Well I’m the minister of health...

Journalist: Is that a normal practice?

Liow: It’s a normal practice, yes, maybe it creates a lot of confusion; it’s better that I clarify and let the public know.

Journalist: Was it worth it to (spend) RM20,000 for a number-plate?

Liow: No, because we do not know the cost. For me, when I applied we did not know the cost. It just happened that I need the numbers, I need the car that’s all. I did not know the cost.

Journalist: But normally when we bid we need to pay to bid, right?

Liow: No, as explained earlier, this is the eligibility of a minister [sic] , official car, that’s all. Even Lim Guan Eng has one of this kind of official car. So every… either state or federal as explained by my (MCA) president just now…

Chua: At the state level, the excos are also entitled to one car, err, to a number.

Journalist: Does the number 15 mean anything special to you?

Liow: ( Pauses ) Well, just because my grandfather is using this number (on his car). Nothing special, there’s no special meaning to this number. It is just a number. That’s why I said ... to this number, it’s nothing special.

Journalist: But if it's nothing special, then no need to bid for the number-plate ..

Liow: Nothing special, I just need a number.

Journalist: Can be any number what ...

Liow: [ word inaudible ] That’s why I said, it can be any number, it can be any number, so I just choose the number and that’s it.

Journalist: But you don’t have to spend so much money on this number if any (number) is okay.

Liow: I’m okay with any number, yes.

Journalist: But then, why spend RM24,000 on this particular bid?

Liow: No, just because it just happens that I need to change the car, that’s why I need a number.

Journalist: Why not retain the number-plate from the previous car?

Liow: No, they’ve changed (to) the new car, the old car is still there, I cannot change the number.

Chua: Those are official cars, those numbers don’t belong to him actually.

Journalist: What happens to those old official cars?

Chua: Another person will use it, he cannot just transfer the number just like that.

[Questions shift to the recent Merdeka Centre poll which revealed that the approval rating for Prime Minister Najib Abdul Razak had dipped, because of a plunge in Chinese support]

Journalist: Back to the car number-plate - some processes to clarify. What you are trying to say is if you buy a new car, you must bid for a new number-plate, you cannot use an old number-plate for a new car...

Liow: Because that’s old official car, I... umm, I’m, I’m…

Chua: You must understand, when it’s a ministry car, the car does not belong to him, you understand or not?

Journalist: Now that the number has been allocated, the RM24,200 comes from the ministry?

Liow: No, no, no, not allocated by ministry.

Journalist :Then where does it come from?

Chua: This is a question of the money from the left hand going to the right hand. Because all money goes to the government consolidated fund from any ministry.

Journalist: So you’re saying its just one ministry to another department?

Chua: Ahh... it’s just left hand to right, to be honest.

Journalist: Can I say number 15 is your favourite number?

Liow: I said earlier any number will do, I have no specific numbers. It just happened that I chose 15 - it doesn’t mean that it’s the favourite number.



* * * * * * *

notasemut : amacam? bangang ke tak bangang skrip menteri kesihatan ni? hah mahathir, orang macam ni kira perfect la untuk BN ye dak? kah kah kah! kah kah kah! kah kah kah!


Sultan Kelantan tandatangan plak Tuntutan Royalti Petroleum

KUALA LUMPUR: Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V berkenan mencemar duli menandatangani plak Tuntutan Royalti Petroleum.

Baginda berkenan melawat booth Royalti sebuah Gabungan Profesional Kelantan Menuntut Royalti, Pendaratan Minyak dan Gas Ke Kelantan, bersempena Ekspo Pertanian Kelantan 2012 di pekarangan Stadium Sultan Mohamad IV, semalam.

Turut mengiringi baginda adalah Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang juga menurunkan tandatangan sokongan, lapor laman web Gerakan Menuntut Royalti Petroleum Kelantan http://royaltikelantan.com

Setiausaha Gerakan Bertindak Kembalikan Royalti Kelantan (Gegar) Muhammad Hishamuddin Ghazali berkata sokongan Sultan Kelantan merupakan satu anjakan terbesar terhadap kempen tuntutan rakyat yang berterusan.

Ini juga menunjukkan bahawa perjuangan tersebut perlu disokong semua rakyat Kelantan.

Beliau mengulas tindakan Sultan Muhammad V yang menurunkan tandatangan pada plak semasa kempen tersebut diadakan di Ekspo Pertanian Kelantan 2012 yang berlangsung selama lima hari dari 5 Jun hingga 10 Jun 2012.

“Tindakan sokongan baginda yang merupakan ekspresi rakyat Kelantan atas dasar baginda Sultan sebagai pemimpin rakyat Kelantan.

Perjuangan Gegar tidak mengira sentimen politik kerana kami menuntut hak rakyat Kelantan yang dinafikan,” Hisahmuddin mengulas.

Gegar meneruskan kempen tandatangani kain rentang selepas beberapa siri diadakan berjaya mengumpul lebih 50,000 tandatangan.

Gegar akan terus bergerak untuk menyemarakkan lagi kempen sehingga tuntutan rakyat ini berjaya.

Kerajaan Negeri Kelantan membuat tuntutan royalti berdasarkan perjanjian di bawah Akta 144 Petroleum Development Act 1974 yang ditandatangani oleh Kerajaan Negeri dan Persekutuan.

Laporan dari Jabatan Perangkaan bahawa cari gali petroleum itu telah beroperasi sejak 2004 dan tuntutan royalti lebih RM1 bilion itu dikira bermula dari 2004 hingga kini. - harakahdaily


menjelang PRU13 - utusan lapor Senator Mc Cain puji najib, tapi tak lapor jumpa ambiga dan sokong Bersih [bukti gambar]

sumber : utusan


muka depan utusan hari ni ada tajuk besar, "Senator AS anggap Najib reformis hebat". gua sengih je. kalau nama anwar yang senator amareka ni puji, confirm terus keluar fatwa yang anwar ni ejen amareka, bapa zionis. kah kah kah! sambil belek belek twitter @SenJohnMcCain, betul la dia ada jumpa najib. cuma yang hairannya, kenapa utusan tak lapor sekali yang senator ni juga ada jumpa dengan ambiga dan lain lain? dah la jumpa ambiga, lepas tu siap sokong lagi pilihanraya bersih dan adil. kah kah kah! kah kah kah! kah kah kah!




Jun 4, 2012

menjelang PRU13 - harga minyak dunia turun, minyak malaysia kena tunggu najib turun baru boleh turun


time buletin utama tadi, najib kata BN takkan tabur janji yang kerajaan tak mampu tunaikan. dan gua ada dengar dia ada sebut tak boleh turunkan harga minyak. disebabkan tabiat gua sambil dengar berita sambil mengadap komputer, gua terus tengok harga minyak dunia hari ini (rujuk gambar). hah apahal pulak tak boleh turun? time harga minyak dunia naik bukan main laju buat pengumuman. kalau tak reti jadi perdana menteri letak jawatan la woi!!

notasemut : patutla tak berani nak berdebat, benda simple macam ni pun nak menipu. pui!



rais yang tak gentleman ajak anwar lawan cara gentleman

"Gentleman's game is the order of the day" - Rais.

Datuk Seri Anwar Ibrahim patut mempamerkan kepimpinan tanpa menggunakan kekerasan, termasuk demonstrasi bagi mengambil alih pemerintahan dalam pilihan raya umum akan datang, kata Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Rais Yatim.

"Ini harus dihentikan, dan saya faham DSAI (Anwar) bukan seorang yang begitu taksub dengan kuasa keras.

"Jadi beliau harus tunjukkan kepimpinan beliau. Gentleman's game is the order of the day," kata Rais (atas).

Beliau mengulas pandangan Dr Mahathir Mohamad pada 25 Mei bahawa Pakatan Rakyat akan menganjurkan demonstrasi ganas tanpa henti untuk menolak keputusan pilihan raya jika tewas. - malaysiakini


notasemut : rais gesa anwar lawan cara gentleman? kah kah kah! apa orang tua ni merepek woi! ini la sebab anak muda tak nak orang tua jenis wayar putus jadi menteri. warga emas ni paham tak maksud gentleman tu apa? selama ni dia pegang jawatan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, dia buat apa? kah kah kah! gentleman sangat ke dia handle kerja dia selama ni? warga emas ni dah start kira jumlah kedatangan peserta himpunan hijau di alor star ke belum? kah kah kah! kah kah kah! kah kah kah!