Feb 8, 2012

menjelang PRU13 - signboard statistik melaka vs kelantan? [gambar bukan photoshop]

sumber : facebook page TGNA
notasemut : siapa boleh sahkan statistik ni? dan kenapa pulak perlu ada statistik 2007, 2008, 2009 dan 2010? kenapa banding dengan kelantan je? adakah ini bermakna kedah, penang dan selangor jauh lebih power? kah kah kah! kah kah kah! kah kah kah!

menjelang PRU13 - minyak sawit tiada stok di malaysia kerana dijual ke israel? [kenyataan media]


Kenyataan Terbuka
Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM)

8 Febuari 2012

REGIM HARUS TAMPIL PERJELAS DAGANGAN SAWIT DENGAN ISRAEL

1. SAMM dengan ini menegaskan semula pendirian SAMM iaitu tidak mengiktiraf kewujudan negara Israel. Umat Islam wajib menentang Israel kerana isu penjajahan kiblat pertama umat Islam (al Aqsa) namun semboyan penentangan kepada Israel ini melangkaui isu agama dan harus disambut oelh semua kerana ia isu kezaliman dan penindasan serta penjajahan moden dengan mewujudkan negara haram Israel.

2. Isu hubungan Malaysia - Israel ini kembali menjadi perhatian apabila media milik Umno dan para pemimpinnya sedang giat menggunakan petikan kata-kata Anwar di WSJ yang berbunyi "I support all efforts to protect the security of the state of Israel" untuk melakukan serangan bertubi pada beliau sebagai penyokong zionis.

Ketua Umum PKR itu turut mengeluarkan satu kenyataan mengecam pihak-pihak yang memutarkan kenyataannya dan menjelaskan bahawa beliau ada menegaskan bahawa kemahuan dan hak rakyat Palestin mesti dibela dan itu merangkumi hak untuk mendirikan negara sendiri serta tidak terus dizalimi ketika ditemubual oleh WSJ pada hari Khamis, 26 Januari 2011.

“Saya juga mengungkapkan bahawa jika syarat ini dipenuhi maka wajarlah hak rakyat Israel juga dihormati,” kata beliau, sambil menegaskan bahawa pendirian beliau selari dengan Resolusi 1397 Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan Inisiatif Keamanan Arab (Arab Peace Initiative) yang berteraskan Penyelesaian Dua Negara atau lebih dikenali sebagai Two-State Solution.

2. Malaysia sebelum ini secara hipokrit telah menipu rakyat Malaysia kononya negara ini tidak lansung mempunyai hubungan dengan Israel. Hipokrasi pemerintah negara telah dirobek apabila 7 November lepas melalui sidang Dewan Rakyat, SAMM den gan kerjasama dan melalui YB Er Teck Hwa, ahli Parlimen DAP Bakri telah membangkitkan persoalan mengenai hubungan dagang Malaysia - Israel. Tidak boleh lari dari soalan yang turut disertakan dokumen beberapa borang kastam yang menjadi dokumen rasmi penghantaran/penerimaan barang dagangan Israel-Malaysia akhirnya YB Mukhriz Timbalan Menteri kemneterian Perdagangan Antarabangsa (MiTi) terpaksa mengakui bahawa hubungan dagang memang wujud tetapi hanya dagangan 'terkawal' melibatkan syarikat asing (Multi Nasional Company-MNC) yang beroperasi di negara ini. Ini kononya terpaksa diberi kebenaran atas menjaga kepentingan pelabur yang datang ke Malaysia. Mukhriz menyatakan selain dari itu tidak ada lansung hubungan dagang. Menteri (MiTi) YB Mustafa Mohamad lansung diam dan tidak berani memberikan kenyataan mengenai perkara ini. (KLIK SINI)

3. Tidak berpuas hati Er Teck Hwa bangun mencelah beberapa kali dengan menyebut ia bukan transaksi biasa. Er mendedahkan kewujudan borang JK 69 yang menunjukkan syarikat yang beroperasi di Malaysia mengambil barang (tidak siap) dari Israel dan kemudian memasangnya di kilang di Malaysia kemudian menjualnya sebagai produk dari Malaysia. Maka secara tidak lansung barangan Israel berjaya sampai dipasarkan ke negara yang memboikot Israel dengan bantuan Malaysia. Panik dan tidak mampu menjawab pendedahan Er Teck Hwa yang dibantu SAMM maka hasilnya Er Teck Hwa diarahkan keluar dari dewan.

4. Terbaru SAMM telah menemui beberapa dokumen membuktikan bahawa wujud hubungan dagang lain secara terus dan melibatkan syarikat Malaysia. Dua dokumen 'Booking Conformation' melibatkan dua syarikat dari berpengkalan di Johor telah didapati menghantar minyak sawit dari Pasir Gudang dan Tanjung pelepas terus ke Ashdod iaitu pelabuhan terbesar Israel yang terletak 40 km dari Tel Aviv.

5. Dokumen ini telah didedahkan kepada wartawan dalam sidang media 8 Febuari 2012, 11.30 pagi di Komtar, Pulau Pinang.

6. Melalui carian di laman rasmi salah satu syarikat tersebut ada kaitan dengan Felda. Persoalannya adakah minyak hasil sawit peneroka Felda turut terlibat dihantar ke Israel ?

sumber : utusan

7. Hasil dari dokumen yang berjaya di akses menunjukkan tidak kurang dari 100 metrik tan Malaysia membekalkan minyak sawit ke Israel. SAMM yakin jumlahnya lebih dari itu kerana terdapat banyak penghantaran tetapi sehingga kini SAMM cuma mempunyai dokumen membuktikan dua penghantaran dan menurut sumber ada lebih dari dua penghantaran setiap bulan.

8. Jumlah penghantaran yang banyak ini bukan sahaja cukup untuk kegunaan domestik Israel, tetapi menyebabkan Israel mampu memasarkan semula minyak sawit. Malah sudah ada usaha Israel menyimpan stok minyak sawit dan jika ini tidak dikawal maka Israel pasti mampu menjadi antara pemain utama pasaran hadapan sawit maka ekonomi negara pasti terancam apabila Israel boleh mengawal harga. Banyak kali rakyat negara didera kerana kehabisan minyak sawit dipasaran tetapi dalam pada masa yang sama Malaysia dengan 'selamba' membekalkan minyak sawit ke Israel.

9. Lebih memeranjatkan terdapat bukti bergambar yang membuktikan 'pihak kerajaan' Israel juga telah hadir ke kawasan pelabuhan Malaysia untuk memastikan 'keselamatan' dan 'kebersihan' minyak sawit yang dihantar. Bagaimana ini boleh berlaku sedangkan Malaysia diwajahkan langsung tidak punya hubungan dengan Israel ? Ternyata regim ini 'munafik' !

10. Satu surat rasmi akan dihantar ke MiTi untuk meminta penjelasan mengenai perkara ini. SAMM menuntut regim tampil memberikan penjelasan dan menghentikan segera semua bentuk hubungan dagang dengan Israel serta meminta maaf kepada rakyat Malaysia dan Palestin kerana sikap hipokrit Malaysia.

11. Mengikut laporan Kesatuan Eropah Malaysia merupakan negara ke 15 yang aktif membantu ekonomi Israel.

Sekian ;

che'GuBard
Solidariti Anak Muda Malaysia
http://www.anakmudamalaysia.com

ini gua tangkap sebentar tadi di Tesco Nilai. apa macam?

notasemut : adakah ini tanda tanda harga minyak masak akan naik? kita belajar dari pengalaman. dulu pun pernah macam ni. tapi lepas kerajaan umum harga naik, esoknya rak terus penuh. masa nak naikkan harga gula pun depa buat lagu ni juga. permainan anak haram apakah ini? kalau rasa diri tu bangang dan tak reti mentadbir negara, turun la dari jadi perdana menteri woi anak bekas perdana menteri!

kes lembu shahrizat - 2 lagi kondo, 1 restoran mewah di singapura jadi milik keluarga shahrizat [video & gambar]


malas baca? nah, gua kasi video pendedahan oleh rafizi ramli. pasang kuat kuat bagi orang lain dengar sekali. kalau boleh sampai jiran jiran dengar lagi bagus.

* * * * * * *

Bangunan kondominium di Marina Bay Suites, Singapura.
Dua unit di kondominium mewah ini didakwa dimiliki oleh keluarga Shahrizat.

PETALING JAYA: Parti Keadilan Rakyat (PKR) pada Rabu membuat pendedahan terbaru berhubung skandal Pusat Fidlot Nasional (PFN) apabila mendakwa keluarga Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil membeli dua unit kondominium mewah di Marina Bay Suites, Singapura bernilai lebih RM34.56 juta.

Pengarah Strategi PKR, Mohd Rafizi Ramli berkata, pembelian dua unit kondominium mewah atas nama suami Shahrizat, Datuk Seri Dr Mohd Salleh Ismail dan anak mereka, Wan Shahinur Izran Mohamad Salleh diluluskanoleh dua bank iaitu United Overseas Bank Limited (OUB) dan Malayan Banking Berhad (Maybank).

"Kemudahan pembiayaan untuk membeli dua unit kondominium ini dipercayai diluluskan oleh bank-bank terbabit sebagai urusan timbalbalik kerana NFCorp (National Fidlot Corporation) dan syarikat-syarikat berkaitan yang dimiliki oleh keluarga Shahrizatmempunyai deposit besar di bank-bank tersebut.

"Deposit tersebut adalah sebahagian daripada dana RM250 juta yang diluluskan bagi tujuan operasi PFN.

"Pembelian ini menjadi satu lagi bukti bagaimana dana RM250 juta telah digunakan bagi tujuan peribadi untuk mengumpul harta, sedangkan tujuan asal dana tersebut diberikan tidak dipenuhi," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat PKR di sini.

Pada sidang media tersebut, Mohd Rafizi turut mengedarkan dua salinan sijil hak milik premis yang dikeluarkan pihak berkuasa tanah Singapura (SLA) bagi kedua-dua unit kondominium berkenaan yang menyatakan nama Mohamad Salleh dan Wan Shahinur Izran sebagai pemilik.

Menerusi salinan sijil itu juga menyatakan unit pertama di tingkat lapan bernilai lebih RM17.2 juta dibiayai UOB manakala unit kedua di tingkat 11 bernialai lebih RM17.3 juta dibiayai Maybank.

Kedua-dua unit berkenaan dibeli pada 27 Mei 2010.

"Kedua-dua unit ini terletak berhampiran dengan sebuah restoran mewah yang dimiliki dan dikendalikan oleh keluarga Shahrizat di Singapura iaitu Brawn Steakhouse," katanya.

Menurut Mohd Rafizi, kesemua maklumat yang didedahkannya itu diperoleh daripada maklumat orang ramai serta hasil siasatan penyiasat persendirian yang dilantik PKR.

Jelas beliau, keluarga Shahrizat didakwa menyeleweng dana kerajaan bernilai RM250 juta kepada pelbagai syarikat milik keluarganya bagi menampung bayaran balik pinjaman kondominium yang dibeli.

"Persoalan yang lebih besar ialah bagaimanakah keluarga Shahrizat mampu menanggung bayaran balik bulanan yang cukup besar. Anggaran saya berdasarkan kadar pinjaman semasa dan tempoh bayaran balik 25 tahun menunjukkan keluarga beliau perlu membayar RM173,000 sebulan untuk membiayai pinjaman kedua-dua kondominium tersebut.

"Ini menimbulkan risiko besar berlakunya penyelewengan dalam pengurusan dana RM250 juta memandangkan mustahil Mohamad Salleh dan anak beliau, Wan Shahinur Izran berpendapatan sebegitu tinggi untuk melangsaikan tanggungan hutang bulanan kepada bank-bank terbabit," katanya.

Dalam pada itu beliau turut mencabar pihak pengurusan NFCorp mengemukakan bukti bahawa pinjaman yang dibuat bagi membiayai dua kondominium terbabit tidak kena mengena dengan dana RM250 juta yang diamanahkan untuk menguruskan PFN.

sumber : mstar

Brawn Steakhouse di Singapura ini turut didakwa milik keluarga Shahrizat. -foto edaran PKR

notasemut : kah kah kah! makin disaman makin terbogel ni apa cerita ni shahrizat? kah kah kah!