Jun 10, 2011

kuasa petisyen : F1 Bahrain dibatal akibat tindakan kejam kerajaan terhadap rakyat

Penganjur Bahrain Grand Prix telah membatalkan rancangan akibat tekanan antarabangsa berikutan pelanggaran hak asasi manusia dalam tindakan keras kerajaan Bahrain terhadap demonstran pembangkang.

Ketua litar, Zayed Alzayani, mengeluarkan kenyataan Khamis malam yang mengatakan bahawa "Walaupun Bahrain gembira untuk menyatakan kesediaan untuk menganjurkan Grand Prix pada tarikh 30 Oktober ... tetapi jelas bahawa perlumbaan ini tidak dapat berlangsung dan kami menghormati sepenuhnya semua keputusan.

"Kami ingin peranan kami dalam Formula Satu supaya terus positif dan konstruktif seperti selalu, oleh kerana itu, demi kepentingan sukan, kami tidak akan membuat jadual semula perlumbaan pada musim ini," tambahnya.

Perlumbaan di litar Sakhir dijadualkan sebagai pembuka musim pada Mac - tapi ditunda selepas rusuhan berdarah dan tindakan keras terhadap para demonstran anti-kerajaan.

Penangguhan yang diumumkan minggu lalu mencetuskan kemarahan di antara penggiat hak asasi manusia, yang berjaya mengumpul lebih dari 455,000 orang untuk menandatangani petisyen online meminta penaja supaya memboikot perlumbaan Bahrain.

Sementara rusuhan berterusan di negara itu, pembatalan oleh litar Bahrain, yang pertama di Timur Tengah untuk tuan rumah grand prix, telah secara efektif menamatkan pertikaian tersebut.

"Bahrain selalu berusaha untuk memainkan peranan positif dalam pembangunan Formula Satu," kata Alzayani.

"Kami akan menunggu pasukan pelumba, pemandu mereka dan penyokong kembali ke Bahrain tahun depan dan ingin menyampaikan rasa terima kasih kepada penyokong kami, termasuk kakitangan, sukarelawan, sponsor, syarikat-syarikat swasta dan masyarakat umum, yang saya tahu, bahawa keputusan pembatalan tahun ini adalah sangat mengecewakan. "

Bahrain telah dijadualkan sebagai - pembuka musim tahun depan pada tarikh 11 Mac.

Keputusan tersebut bererti musim ini akan mempunyai 19 perlumbaan, daripada 20, dan akan berakhir di Brazil pada 27 November.

Sumber : Al-Jazeera

* * * * * * *

berikut gua kongsi gambar kenang kenangan pearl roundabout atau lebih dikenali  sebagai lulu roundabout oleh masyarakat setempat, yang menjadi simbol revolusi bahrain. pada pagi 18 mac 2011, lulu roundabout dirobohkan oleh kerajaan kejam bahrain kerana tidak mahu monumen tersebut menjadi tempat bersejarah yang menyaksikan kebangkitan rakyat menentang kerajaan bahrain. bangang. ini semua kerja raja raja bangang di bahrain. eh, ada ke raja yang bijak? keh keh keh

dan lagi koleksi gambar gambar revolusi lulu di flickr, di [sini]

No comments: