Apr 13, 2011

sekarang satu dunia sudah tahu BN main kotor


dari AFP

notasemut : nanti bila pelabur asing lari, tv3, utusan kata disebabkan oleh pembangkang. kah kah kah! pelabur yang datang hanya pelabur jijik seperti lynas yang nak bina rare earth plant di kuantan. kah kah kah! kroni kenyang suap, rakyat kenyang sisa radioaktif. kah kah kah!tokoh pembangkang bahrain mati dalam tahanan

Seorang usahawan Bahrain yang merupakan anggota kumpulan pembangkang Muslim Syiah yang terkemuka di negara itu telah meninggal dunia dalam tahanan polis, menurut sumber.

Tidak ada reaksi langsung oleh media negara tersebut untuk melaporkan kematian Kareem Fakhrawi dan tiada sebarang komen dari pegawai di kerajaan Teluk Arab.

Fakhrawi adalah kematian keempat dalam tahanan polis dalam beberapa hari terakhir kebelakangan ini. Kerajaan Bahrain menyangkal adanya penyiksaan di Bahrain dan mengatakan semua tuduhan tersebut akan disiasat.

Mattar Mattar, seorang ahli Wefaq, mengatakan Fakhrawi telah meninggal dalam tahanan polis seminggu selepas dia tidak pernah pulang ke rumah. Kali terakhir dia pergi ke sebuah pejabat polis di mana dia cuba untuk membuat aduan tentang rumahnya yang dirosakkan oleh pihak polis.

"Sama ada dia sakit dan tidak menerima rawatan atau diseksa," kata Mattar.

Wefaq mengatakan pada Selasa, tiga doktor Muslim Syiah dan beberapa kakitangan dari kementerian pendidikan telah ditangkap sehari sebelumnya, sehingga jumlah tahanan kini berjumlah 453.

"Selepas kejadian ini, ramai yang takut untuk menghubungi kami," kata Mattar. "Saya menganggarkan jumlah sebenar tidak kurang dari 600."

Bahrain berkata, mereka telah membebaskan 86 tahanan sementara "tindakan undang-undang" telah diambil terhadap tahanan lain.Baca selanjutnya di Al-Jazeera.

pengumuman dari malaysiakini

Alternative Channels for Malaysiakini
by Malaysiakini (BM Version) on Wednesday, April 13, 2011 at 12:25pm

Dear Fans,

Since yesterday's cyber attacks on Malaysiakini, we have set-up various alternative channels for you to access our news articles.
2. Live Blog

3. Facebook Notes

Check out other pages Notes on your left panel.                  

4. Twitter accounts

English : mkini_en

Mandarin : mkini_cn

BM : mkini_bm


Please feel free to share this information to your friends. The fight continues..
Thank you.
Malaysiakini team

jepun, sebulan selepas bencana

kesan daripada gempa

TEPCO masih gagal baikpulih loji nuklearnya

sumber tenaga alternatif

bertemu selepas terpisah

muda dan belum tahu apa apa

penempatan sementara penduduk

kerja baik pulih

operasi mencari mangsa tertimbus

aktivis yang mahukan kebenaran

menghitung hari

pusat pemindahan

walaupun dah tak kerja toyota, tapi gua simpan lagi jaket ni!kredit gambar : google images

hosni mubarak menderita sakit jantung

Mantan Presiden Mesir Hosni Mubarak kini berada di hospital setelah dilaporkan mengalami serangan jantung.

Lelaki berusia 82 tahun itu telah dibawa ke unit rawatan rapi selepas menderita masalah jantung, televisyen kerajaan melaporkan.

Mubarak dibawa ke sebuah hospital di Sharm el-Sheikh, di mana dia telah tinggal sejak meletakkan jawatan, setelah jatuh sakit semasa disoalsiasat atas pembunuhan penunjuk perasaan dan menggelapkan dana awam, kata televisyen kerajaan.

Mubarak ditumbangkan pada 11 Februari selepas pemberontakan besar-besaran selama 18 hari terhadap pemerintahannya.

Televisyen kerajaan berkata Mubarak mengalami "krisis jantung", selama soal siasat tetapi tidak memberikan butiran.

"Mubarak dirawat di Hospital Antarabangsa Sharm el-Sheikh petang ini, di tengah kawalan keselamatan yang sangat ketat di bandar ini," kata seorang sumber keselamatan.

Sumber dari hospital menolak untuk memberi komen dan mengatakan bahawa "Menteri Kesihatan akan membuat pengumuman" tidak lama lagi. Mubarak dikejarkan ke hospital oleh pengawal peribadinya, lapor televisyen kerajaan.

Kereta polis dan ambulans mengelilingi hospital, serta kehadiran banyak polis tentera.


Sumber : The Sun UK

* * * * * * *

notasemut: majoriti aktivis pro-demokrasi mesir tidak percaya langsung pada berita ini. kata mereka, "ini semua lakonan!" KAH KAH KAH! nak mati pergi mati terus! masuk hospital siap layanan vip ni semua hanya membazirkan wang rakyat! buang masa doktor dan jururawat! KAH KAH KAH!