May 27, 2011

RM2.5 juta terkandas

sumber : bernama hari ni

sumber : wiki
sumber : mylensa

kopi pulak naik harga [video]

Sumber : Al Jazeera

nampaknya starbucks akan naikkan harga sebanyak 17 peratus tak lama lagi. gua harap scene kopi tempatan tak terikut ikut dengan perangai kompeni kopi yahudi ni. jangan sampai gua pekena kopi pakai arang kuali!

rasuah - lagi menteri dipenjara


oh, patut la najib bersungguh sungguh nak pertahankan putrajaya hingga ke titisan darah terakhir. semuanya sebab nak pertahankan menteri menteri anak haram yang kerjanya makan rasuah siang malam. patutla khir toyo tak henti henti tadah tangan bersyukur. "syukur alhamdulillah ya Allah amalan rasuahku tidak terbongkar". kah kah kah! bangang!

amaran greenpeace - hidupan laut tercemar radioaktif

TOKYO - Aktivis alam sekitar Greenpeace, Khamis memberi amaran bahawa kehidupan laut sejauh lebih dari 20 kilometer (12 batu) dari loji nuklear Fukushima Jepun yang telah diuji menunjukkan tahap radiasi jauh melebihi paras dibenarkan.

Kelompok anti-nuklear, yang melakukan ujian pada bulan ini, mengkritik kerajaan Jepun kerana "respons tidak serius" mereka.

Greenpeace mengatakan paras radiasi yang dikesan dalam rumput laut 50 kali lebih tinggi dari batas rasmi, yang memerlukan "keprihatinan serius tentang lanjutan risiko jangka panjang bagi manusia dan persekitaran dari air laut tercemar".

Ia juga mengatakan bahawa ujian, yang disahkan oleh 'pihak bebas' iaitu makmal Perancis dan Belgium, menunjukkan radioactive iodine-131 and caesium-137 pada beberapa spesies ikan dan kerang adalah melebihi paras dibenarkan.

"Data kami menunjukkan bahawa sejumlah besar pencemaran terus tersebar di jarak yang jauh dari loji nuklear Fukushima," kata Jan Vande Putte, seorang ahli radiasi Greenpeace, dalam sebuah sidang akhbar di Tokyo. Standard Keselamatan Makanan Laut Jepun bagi cesium-137 adalah 500 Becquerels per kilogram (227 per pound).

Greenpeace menyatakan pihaknya mendapati kandungan Becquerels 740 per kilogram pada tiram, 857 dalam pelbagai jenis ikan dan 1,640 dalam rumput laut.

Had maksimum Iodin-131 pula adalah 2,000 Becquerels pada sekilogram rumput laut, tapi Greenpeace mendapati Becquerels 127,000 per kilogram pada rumput laut jenis Sargassum Horneri.

Kumpulan itu mengatakan bahawa "memakan satu kilo rumput laut yang sangat tercemar akan meningkatkan dos radiasi sebesar 2.8 millisievert - hampir tiga kali maksimum had antarabangsa bagi tempoh setahun yang disyorkan".

"Berbeza dari apa yang diberitahu pihak bertanggungjawab, bahaya radioaktif tidak menurun melalui cecair atau dispersi bahan, tetapi keradioaktifan akan terkumpul dalam kehidupan laut," tambah Vande Putte.

"Konsentrasi iodin radioaktif yang kita dapati pada rumput laut menunjukkan berapa jauh pencemaran telah tersebar di sepanjang pantai, dan beberapa jenis rumput laut dimakan secara meluas di Jepun."

Vande Putte mengecam Jepun kerana tidak bersungguh sungguh untuk mengukur dan berkongsi data pencemaran kehidupan laut dan mengatakan, "Kerajaan Jepun adalah silap kerana menganggap bahawa kekurangan data bererti tidak ada masalah.

"Kerajaan perlu buat pemerhatian yang komprehensif dan berterusan terhadap persekitaran laut di sepanjang pantai Fukushima, bersama-sama dengan pendedahan penuh semua maklumat sejak mengepam keluar air yang tercemar dari loji terus ke laut sebelum ini."

Ujian dilakukan oleh pasukan pemantauan Greenpeace di pantai dan dari syarikat kapal Rainbow Warrior, yang hanya dibenarkan untuk menguji di luar Jepun 20-kilometer (12 batu) perairan teritorial. 

Jepun mengatakan arus dan pasang surut air laut dengan cepat akan menipiskan pencemaran, dan tidak ada sebarang aktiviti menangkap ikan dilakukan pada saat di perairan Wilayah Fukushima.

Sumber itu menambah: "Jika anda menangkap ikan atau produk laut lain di perairan berhampiran kilang, mereka tidak akan menjual .."

Agensi industri perikanan Jepun, dan wilayah jiran, telah memeriksa hasil laut di tempat yang berbeza, dan kerajaan telah melarang nelayan dari melakukan penangkapan beberapa spesies kerana didapati memiliki tahap radiasi tinggi.

* * * * * * *
entri berkaitan :