Jun 13, 2011

Pemimpin Gerakan dan Parti Kita sokong BERSIH 2.0 !

Friday, June 10 @ 01:26:20 CDT

Menurut ketua biro hak asasi dan undang-undang Gerakan Pulau Pinang Baljit Singh, beliau bersama 10 peguam lain dari negeri itu akan menyertai perhimpunan itu.

Walaupun pengerusi Gerakan Kedah Cheah Soon Hai, semalam, melabelkan perhimpunan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH) sebagai 'lawak bodoh yang tidak bermanfaat', namun rakannya di Pulau Pinang akan menyertai acara itu bersama sekumpulan peguam.

Menurut ketua biro hak asasi dan undang-undang Gerakan Pulau Pinang Baljit Singh, beliau bersama 10 peguam lain dari negeri itu akan menyertai Majlis Peguam memantau perhimpunan pada 9 Julai ini di Kuala Lumpur.

Baljit berkata keputusan menyertai perhimpunan itu bukan kerana beliau menyokong BERSIH dan tuntutannya tetapi kerana perlembagaan persekutuan menjamin demonstrasi aman.

Kumpulan itu akan menyerahkan nama-nama peguam yang akan terbabit dan mereka juga akan membekalkan perkhidmatan perundangan kepada peserta BERSIH sekiranya tangkapan dibuat.

"Setiap orang mesti hormat perlembagaan persekutuan yang membenarkan demonstrasi aman bagi rakyat meluahkan suara mereka,” kata Baljit kepada Malaysiakini.

Perhimpunan besar-besaran itu akan diketuai oleh beberapa NGO dengan tujuan menyerahkan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong bagi memohon campurtangan Seri Paduka dalam memulakan reformasi sistem pilihan raya negara.

* * * * * * * 

ok tu cerita minggu lepas, yang bawah ni pulak cerita hari ini :)

sumber : twitter partikita

sumber : bersih.org

jumpa di sana ! 


terengganu bina menara berkembar 'beratus juta ringgit'

sumber : bernama

notasemut : gua tak kisah kalau dia nak buat jalanraya pakai batu permata sekalipun, tapi isu negeri terengganu ke-2 termiskin di malaysia tu dah setel ke belum? kalau dah setel bagus la. tahniah terengganu!

sempena minyak naik - kereta mewah jejai
kalau ikut sumber, atas ni kereta lama, dan bawah pulak, kereta baru.

ok yang ni tipu
sumber : google images


notasemut : siapa jejai? selain bekas suami nora danish dan pernah mengorat fasha sandha pakai helikopter, yang gua tahu dia ni anak kepada ramli ngah talib. bapak dia bekas mb perak (1983-1999) yang terkenal dengan skandal rasuah sepanjang berkhidmat sebagai menteri besar perak. ala, khir toyo yang jadi mb 8 tahun pun boleh bayar cash RM6 juta renovate rumah, inikan pulak mb yang dah berbelas belas tahun berkuasa. keh keh keh

*gua tak suruh lu orang percaya bulat bulat sumber yang gua dapat dari google. tapi Tuhan kurniakan akal. fikir!

panik - arnab mutant dikesan berhampiran fukushima


The birth of a white rabbit with no ears not far from the damaged Fukushima power plant in Japan has sparked fear in locals.
The animal is a living reminder of the danger that radiation leakages may pose, reports Italian Corriere TV, branch of the newspaper Corriere della Sera.

The Fukushima nuclear power plant was damaged by the powerful earthquake and the subsequent tsunami on March 11. Authorities evacuated all residents within 20 km as the reactors went into meltdown. The exclusion zone was later extended to 30 km.

The mutant rabbit was born in a village just outside the perimeter. - RT