Nov 16, 2011

BOIKOT KR1M! - susu 1malaysia ditarik balik dari pasaran

sumber : kedai rakyat 1malaysia


Susu 1M'sia ditarik balik, sos cili masih di pasaran

Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) telah menarik balik susu tepung jenama itu dari pasaran, sehari selepas dakwaan bahawa kandungannya melanggar batas-batas yang ditetapkan oleh Akta Peraturan-Peraturan Makanan 1985.

Dalam satu kenyataan di laman web hari ini, KR1M berkata produk itu telah dikeluarkan buat sementara waktu tetapi tidak memberikan sebarang sebab bagi berbuat demikian.

“Pembekal susu tepung KR1M telah dimaklumkan dan produk berkenaan telah dikeluarkan buat sementara waktu sehingga diberitahu kelak,” petik kenyataan itu.

Mengenai dakwaan sos cili jenama 1Malaysia yang didakwa mempunyai tahap raksa dan plumbum melebihi paras yang dibenarkan, pengendalinya menafikan perkara itu.

“Buat masa ini, ujian makmal dari pembekal menunjukkan bahawa formula produk itu mematuhi keperluan Akta Peraturan-Peraturan Makanan,” petik kenyataan itu lagi. - malaysiakini


notasemut : hah apahal tarik balik pulak ni? itu hari kata tony pua fitnah. buletin utama sebentar tadi kata 'politik sempit' pembangkang. ni apa cerita ni? kah kah kah! masalahnya dah berapa ramai yang minum susu ni? kira pergi mampus ke macam mana ni kerajaan? kalau pakatan rakyat tak dedahkan, tak ke jahanam? nak harapkan susu lembu shahrizat? kah kah kah! kah kah kah! kah kah kah!
satim diman gadai tanah selangor [video]
SHAH ALAM 16 Nov: Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim mendedahkan penyelewengan Ketua Pembangkang Selangor, Datuk Satim Diman berhubung penjualan tanah milik kerajaan negeri.

Tanah tersebut diberikan kepada Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS) bagi pembangunan pendidikan sains, sebelum dijual kepada sebuah syarikat di mana Satim sendiri merupakan ahli lembaga pengarah.

Pendedahan tergempar itu dinyatakan Khalid semasa sesi penggulungan Belanjawan Selangor 2012 di Bangunan Kerajaan Negeri (SUK) Selangor, semalam.

“Datuk Satim Diman jual tanah yang awalnya dimiliki PKPS, lepas itu dijual kepada Nikmat Inai Sdn Bhd di mana Satim adalah salah seorang pemegang saham dan Ahli Lembaga Pengarah.

“Inilah berjayanya Satim Diman menjadi orang tengah untuk mengaut untung atas angin ‘atas dasar’ Bumiputera,” Kata Khalid.

Menurutnya, tindakan keji Satim itu turut dilakukan bekas Menteri Besar sebelum ini yang bersekongkol dengan isteri Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani serta pemimpin politik setempat membolot beberapa lot tanah.

“Tanah itu dijual kepada satu kumpulan barisan elit yang dinamakan taman industri sedangkan tanah itu berstatus pertanian.

“Syarikat yang beli tanah ini tak patut buat taman industri sebab tidak dapat kelulusan. Sebab ada sifat kroni dan sifat tidak amanah, taman industri alam ini kena bayar RM390 juta,” katanya yang juga Adun Ijok.

Selain itu, katanya, ladang 12,000 ekar di Sabah yang didakwa dijual oleh PKPS pada 2006 turut berlaku penyelewengan.

“Ladang ini djual RM8,000 seekar kepada syarikat Bumiputera Rimbunan Hijau iaitu syarikat ada kaitan dengan BN,” kata beliau.

Menurut Khalid, Umno sanggup menggadai hak Melayu dengan berselindung di sebalik perjuangan membela hak Melayu dan bumiputera.

“Tiga contoh ini menunjukkan Umno BN sentiasa menggunakan isu Bumiputera dan memperjuangkan hak Melayu namun mereka adalah dalang yang menghakis hak kepentingan rakyat Selangor,” kata beliau.


notasemut : nama satim diman ni nama melayu ke? ke sejenis pendatang? kah kah kah! kah kah kah! kah kah kah!


menjelang PRU13 - tiada halangan guna dakwat kekal

Tiada halangan bagi melaksanakan penggunaan dakwat kekal pada pilihan raya umum akan datang, kata pengerusi, Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen (PSC) berhubung pembaharuan sistem pilihan raya di negara, Datuk Seri Maxmus Ongkili.

Menurutnya, peguam negara Tan Sri Abdul Gani Patail hari ini memberitahunya, perkara itu cukup sekadar pindaan pada peraturan pilihan raya tanpa perlu meminda perlembagaan.

“Beliau jelaskan, ini boleh dilakukan melalui dua cara, iaitu meminda peraturan ataupun perlembagaan,” kata Maximus kepada wartawan selepas mempengerusikan jawatankuasa itu. - malaysiakini


notasemut : eh macam senang je dia benarkan penggunaan dakwat kekal? ke.. ini satu lagi jenis 'gula gula' untuk mengelakkan Bersih 3? keh keh keh