Feb 24, 2012

pertabalan Agong baru - 11 April diisytihar public holiday!

sumber : sinarharian

notasemut : selamat bercuti :)


TERKINI : Polis benarkan HIJAU 2.0 di padang MPK 4, bukan MPK 1 [gambar peta lokasi]Polis beri kebenaran kepada Himpunan Hijau 2.0 di MPK 4
24/02/2012 3:37pm

KUANTAN 24 Feb. - Polis hari ini memberi kebenaran kepada penganjur untuk mengadakan Himpunan Hijau 2.0 di padang Majlis Perbandaran Kuantan (MPK) 4 pada Ahad ini.

Ketua Polis Daerah Kuantan ACP, Mohd. Jasmani Yusof berkata, pihak terbabit boleh mengadakan perhimpunan berkenaan tetapi bersyarat.

"Menerusi perjumpaan dengan penganjur pada 10 pagi tadi, kami telah menjelaskan syarat-syarat yang perlu dipatuhi. Antaranya perhimpunan itu hanya boleh bercakap mengenai perhimpunan hijau sahaja selain mereka yang hadir tidak boleh membawa senjata dan benda tajam,” katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Selain itu, beliau berkata, tempoh untuk mengadakan perhimpunan itu hanya dibenarkan bermula pada 10 pagi sehingga 12 tengah hari sahaja.

Menerusi perjumpaan itu juga katanya, penganjur bersetuju dengan syarat-syarat yang ditetapkan untuk memastikan keselamatan dan keselesaan penduduk di sekitar Kuantan selain mengelak berlaku kesesakan.

Mengenai perubahan tempat, Mohd. Jasmani berkata, MPK tidak dapat memberi kebenaran untuk menggunakan padang MPK 1 berikutan pengubahsuaian padang berkenaan untuk persiapan temasya Sukan Malaysia.

"Polis telah mencadangkan tempat penganjuran diubah ke padang MPK 4, Kemunting dan telah dipersetujui oleh MPK serta penganjur,” katanya. - BERNAMA

* * * * * * *

notasemut : ok terima kasih. jangan esok esok tiba tiba padang MPK4 nak buat projek kolam renang pulak sudah la. kah kah kah! hah apa lagi, kita kasi HIJAU!


Syria kagum rejim Umno sokong regim Assad [awas, video 18SG]


Syria Kagumi Pendirian UMNO Tolak Campurtangan Luar

KUALA LUMPUR, 22 Feb – Syria mengangumi pendirian UMNO sebagai sebuah parti politik yang mantap dalam menyatakan pendirian menolak sebarang campurtangan luar dan tidak menerima hakikat berkaitan unsur-unsur luar dalam usaha memporak-perandakan sesebuah negara.

Dutanya, Dr. Mohamad Khafif menyatakan demikian dalam kunjungan hormatnya kepada Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor di Ibu Pejabat UMNO, Menara Dato Onn semalam.

Jelasnya, pergolakan yang berlaku di negara-negara Arab sejak kebelakangan ini turut berlaku di Syria yang telah mengakibatkan korban nyawa tetapi beliau percaya bahawa ia akan dapat ditangani sebelum krisis lebih teruk berlaku.

Dalam ucapan balasnya, Tengku Adnan menerangkan bahawa UMNO dan Barisan Nasional (BN) tetap berpegang teguh dan yakin bahawa setiap permasalahan dalam sesebuah negara hanya akan dapat diselesaikan oleh masyarakat di dalamnya sendiri tanpa ada penglibatan dari pihak luar.

“Pendirian kita adalah jelas berhubung isu-isu antarabangsa dan begitu juga dengan apa yang berlaku di Syiria yang mana kita percaya bahawa rakyat Syiria sendiri bertanggungjawab dalam memastikan kesejahteraan dan kestabilan dalam negara tersebut,” katanya.

Dalam hal ini beliau turut memberi analogi Malaysia yang pernah mengalami demonstrasi jalanan ekoran ketidakpuasan hati pihak tertentu apabila tewas dalam pemilihan atau dalam sesuatu kes termasuklah perbicaraan di mahkamah.

“Ini adalah kerja-kerja pembangkang yang mahukan kuasa sehinggakan sanggup dipergunakan oleh pihak luar bagi membuat kekacauan. Mereka ini apabila tidak dapat kuasa melalui pilihan raya maka mereka akan mengadakan demonstrasi atas nama reformasi dan sebagainya asal saja boleh menjatuhkan kerajaan yang ada,” ujarnya.

Tambahnya, sebagai sebuah parti politik yang berkerajaan dan mempunyai pengalaman, penyelesaian krisis perlulah dilakukan dengan matang dan berhati-hati agar tidak memudaratkan dan mengundang pertelingkahan kepada rakyat dan negara. – MediaUMNO

Sumber : umno-online

* * * * * * *

Mengapa Najib membisu kekejaman Syria?

KUALA LUMPUR, 10 Feb: Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Idris Ahmad mempertikaikan tindakan kerajaan Malaysia pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak masih mendiamkan diri dalam soal keganasaan yang sedang berlaku di Syria.

"Hari ini kita melihat satu desakan awal rakyat Malaysia berhubung dengan keganasan yang berlaku di Syria.

"Desakan ini merupakan kebencian kita sebagai rakyat Malaysia yang mana keganasan dan pembunuhan yang dilakukan oleh kerajaan Syria di bawah rejim Presiden Bashar Al-Assad telah melanggar hak asasi manusia," jelasnya pada himpunan aman di hadapan Kedutaan Syria, di sini, petang ini sebagai membantah kekejaman rejim Presiden Syria, Bashar Al-Assad membunuh rakyatnya.

Memorandum juga diserahkan kepada wakil kedutaan Syria mendesak agar dihentikan segera keganasan serta Presiden Bashar perlu meletak jawatan.

Beliau berkata, Malaysia salah sebuah negara yang turut berada dalam Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) perlu membuat desakan agar diadakan persidangan khas bagi membincangkan keganasan tersebut.

"Tapi apa yang menghairankan kepada Malaysia sehingga sekarang masih lagi berdiam diri tanpa mengeluarkan sebarang kenyataan berhubung keganasan tersebut.

"Sepatutnya sebagai salah sebuah negara yang menganggotai OIC, Malaysia boleh mendesak agar diadakan persidangan khas bagi membincangkan isu tersebut dan ini dapat menyelamat rakyat Syria dari terus menjadi mangsa kepada rejim yang zalim itu," sambungnya.

Tambahnya lagi, keganasan tersebut perlu dihentikan segera dan sebagai sebuah negara yang menghormati hak asasi serta menentang kezaliman desakan agar Bashar Al-Assad akan diteruskan jika keganasan tersebut masih terus berlaku.

Sementara itu Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Shamsul Iskandar Mohd Akin juga mempersoalkan kenapa Najib begitu takut untuk mengeluar kenyataan mengutuk keganasan tersebut.

"Kenapa Malaysia masih berdiam diri walaupun telah beribu rakyat Syiria dibunuh tanpa sebab, adakah Najib takut akan mendapat kecaman dari pihak lain dan itu sepatutnya diperjelaskan.

"Ini adalah satu permulaan dan kita akan pastikan himpunan seperti ini akan terus berlaku pada masa akan datang, kenapa kita perlu takut untuk berhimpun kalau apa yang dilakukan di Syria jelas bersifat kejam.

"Saya hari ini mendesak agar Najib mengeluarkan kenyataan beliau samada menyokong tindakan Bashar Al-Assad itu ataupun tidak, rakyat juga ingin tahu pendirian Malaysia dalam soal tersebut," jelasnya lagi.

Sebelum itu perarakan perhimpunan aman itu telah telah disertai lebih kurang 150 orang yang terdiri dari pimpinan parti politik di dalam Pakatan Rakyat dan juga Badan Bukan Kerajaan (NGO).

Selain itu juga terdapat rakyat Syria yang tinggal di negara ini juga hadir memberi sokongan bantahan tersebut.

 Sumber : harakahdaily

A short documentary highlighting the horrific crimes against humanity that the Syrian Army have been carrying out on its own people at the command of an Evil Black hearted Man Bashar Al Asad (May Allah curse him and those who follow him). Ministry of Dawah would like to expose his evil actions and warn the Syrian Army! May Allah destroy Asad and his regime of terror and liberate the Muslims with Islam.

Inspiring footage and translation! Tens of thousands of people in Homs, Syria, give their pledge to Allah. They pledge that:

* Victory is from Allah only, not Obama, not Erdogan
* They will not stay silent about the blood of the martyrs.
* That they will protect their women, children, brothers, scholars and martryrs till the end.


notasemut : Asalkan Bukan UMNO! harktui!


menjelang Hijau 2.0 - projek kilat di padang MPK [biar gambar berbicara]

Terkini dr lokasi tapak Himpunan Hijau 2.0, Cukup DASYAT ada lubang KUBU mcm nak perang pulak dah.. ada Tiga jalur panjang lubang yg agak dalam utk menghalang rakyat berhimpun.. Sapa punya idea agaknyer yer... Punyalah takut dgn kebangkitan suara rakyat.. Maka mereka tergamak habiskan duit utk buat projek yg bukan2.. Apa hal pulak gali kubu mcm tu... Ini bukan nak perang ni.. org dtg nak berhimpun jer.. Lama2 pemikiran manusia jd rosak bila buat kerja ikut hawa nafsu masing2.. CMK sempat terjun ke dalam lubang maut tu sblum solat Jumaat tadi.. Kalau mcm ni lubang.. boleh tertimbus peserta himpunan nii.. - CMK

Sumber : Pahangdaily dan CMK

notasemut : tengok la sendiri. sampai sanggup korek lubang semata mata nak elak pencinta alam berkumpul menunjukkan rasa tidak puas hati terhadap projek lynas di kuantan. amacam? lepas tu dengar sendiri apa dia cakap dalam video di bawah. adnan yaakub pengecut! harktui!

Kerajaan Pahang mengalu-alukan kehadiran kira-kira 20,000 orang yang bakal menyertai Himpunan Hijau 2.0 pada 26 Februari ini di padang Majlis Perbandaran Kuantan (MPK) 1 dengan tangan terbuka. Beliau juga menyatakan kemungkinan akan hadir untuk berjumpa peserta dan pemimpin perhimpunan.

Dan pada 15 Feb, Jawatankuasa Himpunan Hijau 2.0 telah menyerahkan surat yang ditandatangani oleh Setiausahanya, Bang Seet Ping, untuk pemberitahuan program tersebut kepada Ketua Polis Daerah Kuantan di Ibu Pejabat Polis Daerah Kuantan.

LOKASI : Hotel Vistana, Kuantan
TARIKH : 13 Feb 2012